Meny

.

4 uppblåsbara förtält i test

Plåtisar är otroligt populära! Härligt smidiga att köra och enkla att parkera på trånga bygator eller hemma på uppfarten. Men ibland kan det begränsade utrymmet bli påfrestande.

Vill du ha med hela familjen på en helg-utflykt?

I sådana fall är ett uppblåsbart förtält den perfekta lösningen. Populära eftersom de är enkla att sätta upp och du slipper strulet med demontering om och när du vill dra iväg en sväng till affären. Tältet kan stå kvar!

Här har vi synat fyra olika tält noggrant i sömmarna!

 

Text och fotografi: Carla och Kees Witvliet

 

Det absolut viktigaste är att monteringen är enkel, samt att vikten är låg. Vi testade fyra tält, alla med sina för- och nackdelar.

 

  • Doréma Discovery Air
  • Vango Airhub Hexaway
  • Dometic Rally Air All Season 330 DA
  • DWT Patron Air High HQ

 

När det gäller enkel uppsättning får alla fyra tälten godkänt! Man behöver ingen hjälp av en extra person vid monteringen. Vilket man inte kan påstå när det ska kluras med tältstänger. 

För testet hade vi lånat in en Carado Vlow-plåtis.

Tips: Placera först tältet på marken och hamra sedan in hörnpinnarna. Då slipper du risken att tältet flyger iväg när du blåser upp det, lätt hänt om det kommer en vindpust.

 

Stand-alone

Alla tälten har en koppling mellan tält och plåtis, en sluss. Den är försedd med en dragkedja på tältsidan och en kederlist på plåtissidan. Kederlisten skjuts in genom tältskenan i plåtisens markiskassett. De flesta plåtisar levereras med en markis. Men kolla måtten på skenan, den finns i tre tjocklekar: 7, 5 och 3.5 mm. Skulle det visa sig att listen inte passar i markisen finns det adapter-sets att köpa.

Är allt monterat och du känner för att ta en tur med bilen? Inga problem! Alla fyra tält kan nämligen stå självständigt, så när du stängt till ryggplattan med blixtlåsen runtom är allt väl skyddat och vattentätt. 

 

Olika montagesystem

Istället för att använda kederlisten för att fästa tältet i bilen finns det ytterligare en valmöjlighet, vilket alla fristående lufttält levereras med. På slussens bilsida finns stormlinor eller spännband. Dessa spänner du över bilens tak och fäster på andra sidan med tältpinnar. Fördelen med det här tillvägagångssättet är att du slipper vara så noggrann med parkeringen när du kommer tillbaka till tältet eftersom man inte behöver placera tältskena och dragkedja perfekt mot varandra för att koppla ihop dom igen. Dessutom belastas inte markisen med förtältets vikt.  

 

Pumpa upp

En bra handpump levereras alltid till alla tält för att pumpa upp tuberna till ett tryck på 0.5 till 0.8 bar (kolla instruktionerna). Dorémas och DWT’s tält har många olika tuber, så de tar lite mer tid att pumpa upp. Du använder dig av samma ventil både för att pumpa upp och för att tömma tuberna på luft. Som tillval erbjuder alla märkena en elektrisk pump. Väl så praktiskt, tycker vi.

Tips: Med vissa handpumpar går det också att vakumtömma lufttuberna. Vilket gör det mycket lättare att vika ihop tältet och pula in i tältväskan igen. 

Alla tälten kan lämnas kvar om du behöver åka iväg.
Elpump är tillval. Vi rekomenderar att man köper en, det underlättar väldigt.

Doréma Discovery Air  

Discovery Air består av tre böjda lufttuber. Tre små tuber fungerar som distanser i taket och stabiliserar konstruktionen.

Mycket bra att slussen har två skenlängder, vilket gör att tältet passar till en rad olika markiser. Eftersom tältduken är lätt kan du rulla ut markisen något innan du skjuter in listen genom skenan. På så sätt är det lättare att komma åt. Bäst är om man är två i det här skedet.

Slussen mellan tält och buss kan täppas till med dragkedja och har två ingångar.

Resten av monteringen är hur enkelt som helst. Det stora fönstret fram har myggnät och på framsidan finns en dörr med ventilationsfönster ovanför.

Med tillräckligt med fönster, en kul takmarkis och grå/svart färgställning är Doréma också snyggt att se på.

Klicka på bilderna för större bilder och bildtext

Specifikationer

Vi gillar

  • Snabbt montage
  • Prisvärt

 

Vi önskar

  • Att det vore vintertåligt

Betyg 1 – 5 stjärnor

  • Montage: 5
  • Stabilitet: 5
    Material: 3
    Finish: 4
    Väggtätning: 4
    Vikt: 5

VANGO Airhub Hexaway II Tall

Vango Hexaway består av ett sexhörnigt uppblåsbart tubsystem där alla tuber fylls på en gång. De sex tuberna möts i det stjärnformiga taket. Mittpunkten täcks av en liten takhimmel, ett bra ställe att hänga en lampa.

Tre fina takfönster gör att man kan sitta och njuta under stjärnhimlen när mörkret faller på. Bra med de fasta spännbanden som även de är ihopkopplade i en stjärnform och håller ihop tuberna vid marken. Det enda man behöver göra på slutet är en lätt finjustering av tuberna. Tre av de sex sidoväggarna är försedda med myggnät, två andra väggar har var sitt fönster. Den sjätte sidan är kopplad till husbilen.

Slussen mot husbilen är i smalaste laget, det gäller att vara försiktig när man öppnar skjutdörren.

Det här rymliga tältet drar verkligen blickarna åt sig.  

Klicka på bilderna för större bilder och bildtext

Specifikationer

Vi gillar

  • Snabbt montage
  • Rymlig

 

Vi önskar

  • Längre kopplingsskena

Betyg 1 – 5 stjärnor

  • Montage: 5
  • Stabilitet: 5
    Material: 4
    Finish: 4
    Väggtätning: 3
    Vikt: 5

Dometic Rally Air All Season 330 DA  

Förtält och väggar är placerade i två olika påsar. Eftersom alla lufttuber är kopplade till varandra kan hela konstruktoinen blåsas upp genom en central ventil. Ändå går det att stänga av varje tub separat, vilket är nog så bra om man behöver reparera någon del. Både slussen och förtältet har två ingångar.

Det högra och vänstra fönstret samt den högra sidodörren är försedda med myggnät. Det stora blixtlåsförsedda fönstret på framsidan kan tas bort helt. Gardinerna inomhus sprider hemkänsla.

Eftersom slussen är 330 cm bred kan plåtisens skjutdörr öppnas helt utan att gnida mot tältduken. Högst upp på de båda sidoväggarna finns det två ventilationsöppningar som dessutom har försetts med en liten tygflik mot regn.

Den svarta underkanten i PVC är lättskött. Tältet hålls på plats med spännband som placeras över husbilen. I paketet ingår också skyddsomslag för spännbanden, så att husbilstaket skyddas.

Detta är ett kvalitetstält för den kräsne.

Klicka på bilderna för större bilder och bildtext

Specifikationer

Vi gillar

  • Stabilt och komplett
  • Bra material
  • Många fina detaljer

 

Vi önskar

  • Lägre pris

Betyg 1 – 5 stjärnor

  • Montage: 4
  • Stabilitet: 5
    Material: 5
    Finish: 5
    Väggtätning: 4
    Vikt: 2

DWT Patron Air High HQ

DWT Patron Air består av tre bågar med sex små uppblåsbara luftslangar som fungerar som stabilisatorer. De här taktuberna har olika längder och färgad velcro ser till att de kommer på rätt plats. Uppblåsventilen har ett bajonett-lock.

Eftersom slussens list inte passar in i Thule-markisen har vi satt fast tältet med stormlinor över biltaket. Tips: skydda lacken med en tygbit.

Så i det här fallet behövde vi ett adaptor-set.

Som pricket över i skapas en halvrund markis med hjälp av en glasfiberpinne. Ingångar finns på vardera sidovägg samt framkant. Den fasta golvmatta ingår i DWT Patrons standardutrustning.

 En kul detalj är de färgglada accenterna i terracotta och markistillvalen för sidoväggarna.

 

Klicka på bilderna för större bilder och bildtext

Specifikationer

Här hittar du handlare (Dansk sida, går att välja Tysk också)

Vi gillar

  • Integrerad golvmatta
  • Fräsch look

 

Vi önskar

  • Lättare montering

Betyg 1 – 5 stjärnor

  • Montage: 3
  • Stabilitet: 5
    Material: 4
    Finish: 5
    Väggtätning: 4
    Vikt: 4
Varje moment antecknas och bedöms

Testresultat


Vinnare, Vango Airhub Hexaway II Tall

Den låga vikten och hur enkelt det var för en person att sätta upp det gjorde att tältet kammade hem vinsten.

Dessutom har det ett utmärkt pris-/kvalitetsförhållande. För under 1 000 Euro får du ett stabilt lufttält som står stadigt även när det blåser lite hårdare. Vangons generöst tilltagna boyta är bra och den snygga looken drar åt sig många blickar på campingen. 

 

Mest valuta för pengarna, Doréma Discover Air

Montaget var enkelt och gick snabbt. Materialet ger ett lätt förtält med rena linjer.

Det är inget tält att använda året runt, men det är sällan som plåtisresenärer kräver det.

Pris-/kvalitetsförhållandet är helt OK. Looken är kanske lite tråkig, men för det priset får man inte gnälla.

 

Bäst men också dyrast, Dometic Rally Air All Season 330 DA

Bredden på förtältet på Dometic tältet är en mycket bra detalj, vilket möjliggör att plåtisens skjutdörr kan öppnas helt.

Förtältet pumpas upp via en central ventil, vilket gör att montaget är fixat på nolltid. Vad gäller kvalitén är det här förtältet absolut det bästa! Och man får en rejält boyta.

Perfekt för den som planerar långsiktigt och vill investera i ett tält som håller i längden. Men priset och paketstorleken gör att den är mindre populär. 

 

Bra pris men räcker inte ända fram, DWT Patron Air High

I och för sig fick DWT tältet lägre betyg för den lite mer komplicerade monteringen. Men vi gillar Patron’s lekfulla utstrålning och snygga färgsättning. Den fasta mattan är prakisk och likaså det kompakta paketet. Ett bra tält överlag, men inte bäst på någonting.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift