Meny

.

5 vanligaste frågorna

Denna artikel publicerades först som ett nyhetsbrev. Om du får vårt nyhetsbrev har du redan läst den. Om du inte har vårt nyhetsbrev är mitt råd att anmäla dig. Det kostar inget och man kan enkelt säga upp det. De som har brevet får ibland ta del av information före andra och de får även en del artiklar och information som inte finns här på sidan. Det finns helt enkelt inga nackdelar!

 

Som de flesta av er säkert känner till driver vi förutom Alltomhusbilen även Husbilsskolan. En onlinetjänst där vi svarar på frågor, ger råd och hjälper till att lösa problem och reda ut funderingar. Förutom onlinetjänsten där vi svarar via email håller vi även husbilsskola i vår monter på ett antal mässor. Några av frågeställningarna är återkommande. Tänkte ta upp dem i denna artikel.

 

Av Stefan Janeld


I våra konversationer med ”eleverna” kan vi märka att de redan fått råd och information av välmenande personer på olika forum. De har fått veta vad man ”måste tänka på” och vilken utrustning man ”måste ha”. Saker som ibland kan väcka en viss oro. Inte sällan vänder de oroade sig till Husbilsskolan för att få veta om det som sagts verkligen stämmer. Vilket det ofta gör, i alla fall för personen som svarat. Men inga två personer har samma behov, önskemål eller förutsättningar.

Husbilsskolans svar utgår alltid från frågeställarens behov och önskemål. Det betyder att vi måste ställa motfrågor för att hamna rätt. Vi går ner på detaljnivå för att hitta rätt husbil, rätt tillbehör eller rätt tekniska lösning.

Här och nu tänker jag dock ignorera husbilsskolans tillvägagångssätt och istället generalisera grovt kring fem av de vanligaste frågorna vi får. Mina svar är tillspetsade och möjligen en aning provocerande. Men de är inte felaktiga!

Vilken är den bästa husbilen?

Den du har råd med!

Du kan här resonera på två lika kloka sätt:

  • Köp så ny husbil pengarna tillåter för att få modernast möjliga husbil.
  •  
  • Köp lite äldre premiumhusbil för att komma åt en högre kvalitet.
Volkner bygger enligt oss världens bästa husbilar. Men få har 15 miljoner eller mer att lägga på en husbil.

Vilka husbilar kan jag använda vintertid?

Alla!

Man tältar på Mount Everest, att bo i husbil vintertid är knappast en strapats. 
Alla husbilar som säljs nya idag klarar minusgrader. Skillnaden är att en vinterhusbil tar hand om sina boende medan i en enklare husbil får de boende ta hand om husbilen.
 
 
Vinter är en underbar tid att leva husbilsliv. Avstå inte detta bara för att du tror att din husbil inte klarar det. Det gör den. Men kanske du måste hjälpa den på traven.

Är litiumbatterier så bra som sägs?

Ja!

Köper du ett bra litiumbatteri och gör en bra installation kommer du aldrig vara utan ström. Du kan till och med skippa solcellerna och på så vis spara en slant. Du har ju ett tvåliters elverk under motorhuven. 
Eftersom litiumbatterier kan ta emot hela sin kapacitet på en timme räcker 20 minuters tomgång för att fylla på en hel del ampèretimmar.
(Här kan jag höra hur mina kollegor Stig och Håkan och min kamrat Nick skriker i högan sky, för de håller inte med mig alls. Tomgångskörning max 1 minut…)
 
Ett modernt litiumbatteri kan vara skillnaden mellan att trivas med husbilslivet och tröttna på det för man så ofta står utan ström ombord.

Jag åker husbil året runt här i Sverige. Vilket är det bästa åretruntdäcket?

Finns inga bra åretruntdäck!

På vintern är de för hårda, på sommaren för mjuka.
Det är inte en kostnadsfråga att köpa en uppsättning sommardäck och en uppsättning vinterdäck och skifta efter väglag. Slår man ut kostnaden på däckens livslängd blir den ungefär densamma. En uppsättning sommar- och vinterhjul eller två omgångar åretruntdäck. Det är alltså en likviditetsfråga. 

Här fick vi ett intressant inspel från en läsare som resulterade i en artikel. Klicka på bilden för att läsa den.

Är vattenburen värme så mycket bättre än luftburen?

Nej!

Ett värmesystems effektivitet beror på hur välbyggt systemet är. Ett illa byggt vattenburet värmesystem är alltid dåligt, precis som ett illa byggt luftburet system är. Eftersom det är svårare att bygga ett bra vattenburet system kan man hävda att luftburna system som regel är bättre. 

Det finns fördelar med vattenburen värme, helt klart. Den är tyst, lite snålare på gasol och effektivare när den körs på elpatron. Men för att få dessa fördelar måste systemet vara korrekt byggt.

Jag har en egen fråga till er läsare

Som ni ser är de vanligaste frågorna om sånt som har med vinter att göra. Detta trots att minst 80% av alla husbilar ställs av inför vintern. 

Vilket leder mig till min egen fråga till er läsare:

Varför är det ingen som frågar efter bästa sommarhusbilen?

Maila ditt svar till mig genom att klicka här

Döp mailet till: Därför frågar ingen efter sommarhusbil

En husbil med liten värmare, oisolerade tankar, oisolerad hytt och bara den nödvändigaste utrustningen skulle bli betydligt billigare och eftersom den även blir lättare skulle lastvikten bli generös. Varför vill ingen ha en sådan?

Till sist. Den vanligaste anledningen till att man fastnar vid detaljer och oroar sig för problem som ännu inte uppstått är att man inte har erfarenhet. Därför vill jag ge alla rådet att ta problemen varefter de uppstår. Högst troligt kommer du inte uppleva ens en bråkdel av de problem du oroar dig för. Men du kan vara säker på att det kommer problem du aldrig kunde tänka dig. Kul va?

Stig skrev en artikel för ett par år sedan om just detta. Bra läsning! Du hittar den här.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift