Meny

.

AL-KO ACS och ARS för plåtis

Lugna gatan

AL-KO har två nya produkter ämnade att ge den växande skaran plåtisägare ökad komfort under färd. En produkt för framvagnen, en för bakvagnen.

Vi har som första tidning i Norden testat och sökt svar på två frågor: Ger de önskad effekt? Är operationen värd slantarna?

 

Text och foto Stefan Janeld

 

AL-KO har en lång historia av komforthöjande produkter för husbilar. Dels deras egna chassin, dels fjädringssystem av olika typer. Hittills har de riktat in sig på vanliga husbilar, men nu är det alltså de inredda skåpbilarnas tur att erbjudas ”AL-KO komfort”.

De visades första gången på Elmia i höstas men väckte inget större intresse. Vilket är lite märkligt, plåtisar är i ropet som aldrig förr.

ACS, AL-KO Comfort Suspension…

…har funnits en tid till vanliga husbilar. ACS är ett fjäderben för framvagnen som ersätter original fjäderben. Stötdämparen har annan karaktär än originaldämparen och likaså spiralfjädern.

Målet med ACS är:

  • Kvickare styrrespons
  • Mindre vibrationer i ratten
  • Ökad kör-/åkkomfort
  • Stabilare vid inbromsning – bilen ska inte niga som med originalfjädringen

ARS, AL-KO Rear Suspension…

…är en helt ny produkt i AL-KO:s sortiment. Normalt är Fiats bakaxel försedd med stötdämpare, bladfjäder och genomslagsgummi. I satsen med ARS ligger en ny dämpare med en annan karaktär än originalets, ett något kortare och mjukare genomslagsgummi och en spiralfjäder som träs över genomslagsgummit.

Målet med ARS är:

  • Få bort den ”nickighet” i längsled som kännetecknar plåtisars väguppträdande
  • Minska ristandet i bilen på dåligt underlag
  • Öka komforten
  •  

Tyvärr har AL-KO beslutat att sedan 2020 sluta sälja ARS. Ett minst sagt trist besked att en så nyttig produkt läggs ned. Alternativet är att montera luftfjädring på bakaxeln.

Förberedelser

En fullastad husbil utsätter produkterna för maximal påfrestning – de flesta husbilar är dessutom maxlastade när de ger sig ut på äventyr. Därför börjar vi detta test på vågen.

I original väger bilen 3 010 kilo. Fördelat på 1 579 kilo framaxelvikt och 1 431 kilo bakaxelvikt.

Vi lastade in knappt 300 kilo last bak i bilen tills vi uppnådde bakaxelvikten 1 726 kilo. Med två vuxna fram vägde bilen då in på exakt 3 500 kilo utan att varken fram- eller bakaxel överlastades.

I förväg hade vi utsett en lämplig vägslinga, bortåt fem mil lång med en blandning av motorväg, kurvig småväg, grusväg med ”tvättbräda” och potthål plus en sträcka med sprucken asfalt. Även en järnvägsövergång låg med i slingan – en utmaning för alla chassin att svälja dess tvärgående ojämnheter.

Körupplevelse i original

Utan modifieringar rister det en hel del på grusväg och sprucken asfalt, potthål smäller rejält. I kurvorna på den slingrande vägen får man kämpa en del för att bilen ska hålla önskad kurs, men den styr ändå in bra och känns väl balanserad.

På motorvägen upplevs en viss nickighet i längsled och i vindbyarna får man passa med ratten.

Representanten för AL-KO är märkbart nervös. ”Bilen går lite för bra”, hör jag honom säga när han tar en tvär kurva i på tok för hög fart för min smak.

Krokigt värre och med en hel del sprucken asfalt. På såna här vägar håller man igen instinktivt. Dels är det inte personbilssmidigt att ratta en fullastad skåpbil genom tvära kurvor, dels rister det en hel del i inredningen. Kan AL-KO ACS+ARS ändra på det?

Körupplevelse med ARS

Nu försvinner mycket av de ristningar vi upplevde tidigare. På grusväg minskar de markant. De är inte borta men upplevs betydligt mer dämpade. Den spruckna asfalten märker vi inte av alls längre, den filtreras bort helt av ARS.

På motorvägen är nickigheten väsentligt mindre, bakvagnen har helt klart lugnat ner sig. Skillnaden är stor.

På den kurviga vägen är skillnaden i väghållning inte dramatisk, men komforten har höjts. Och reptilhjärnan skriker inte lika högt när vi tar en kurva aningen för fort, den subjektiva upplevelsen är att det går lite tryggare.

All komforthöjning kan dock inte tillskrivas ARS. På väg till testet åkte vi förbi Däckskiftarna som stod och bytte däck på en stormarknadsparkering och bad dem kolla däcktrycket. Det låg på 4,5 kilo på alla fyra däck. Jag tog en titt på klisterlappen som sitter i dörrstolpen på förardörren. Rekommenderat däcktryck 5,5 kilo!

Killen på Däckskiftarna såg förskräckt på mig och sade: ”Det är på tok för högt!”

”På transportbilar som går med full last hela tiden har vi 3,5 kilo bak och 2,8 fram.”

Vi följde hans rekommendation och sänkte trycket, vilket säkerligen betydde en del för komforten.

Så här illa är det ställt på alla plåtisar på lightchassi som vi krupit in under. Bladfjädern är helt nertryckt. Den enda fjädring som finns på bakaxeln är genomslagsgummit. Inte konstigt att plåtisar upplevs som stötiga och nickiga.
ARS på plats, tar mindre än en timme på verkstad. Genomslagsgummit är mjukare än originalet och den röda fjädern hjälper bladfjädern att svälja ojämnheter. I original har Fiat ingen spiralfjäder på bakaxeln.
Original genomslagsgummi till vänster. Det ska vara ett par centimeter längre än det nya, men är hoptryckt av konstant belastning och är nu tvärtom några millimeter kortare än det nya gummit.
För att få ARS på plats behöver man lossa bladfjädern i bakkant.

Körupplevelse med ARS och ACS

Bilen uppträder betydligt värdigare på motorvägen. Vägljudet har minskat, vindkänsligheten är som bortblåst (häpp!) och de små vibrationerna i ratten har minskat så pass att man inte ens tänker på dem.

Färden på grusvägen är betydligt lugnare, ristningarna är inte längre störande. Potthål slukas med bravur utan att det smäller i hjulställen.

På den kurviga vägen håller vi gott och väl 20 km/h högre fart i ingångarna till kurvorna. Bilen rinner fram på ett helt annat sätt än i originalutförande. Är mer villig att styra in i kurvorna. Även i högsta tillåtna hastighet, 70 km/h, känns framfarten hur säker som helst.

När vi slutar pressa bilen och övergår till lugn husbilslunk blir färden mycket njutbar. Det är så här man önskar att alla husbilar gick på vägen – tryggt, tyst och lätt.

ACS monterad och klar. Den röda fjädern är AL-KO:s signum, den har annan karaktär än originalet och bär något bättre. Den nya stötdämparen har en annan karaktär än originalet.

Jag tycker

Att bilen skulle få bättre komfort var jag övertygad om. Men att det skulle bli så pass stor skillnad var en glad överraskning. Den sänkta ljudnivån var jag inte beredd på alls. Lågt vägljud är också komfort.

Ingen kör husbil så som vi gjorde under testet. Men. Ska man hitta skillnader blir det tydligast när man pressar bilen. Med detta sagt så var det ändå under ”husbilslunken” som både jag och AL-KO:s representant blev mest imponerade av hur bilen uppträder. Jag skulle vilja påstå att bilen vi använde för detta test är Sveriges bekvämaste plåtis.

När jag lämnade tillbaka bilen efter testet var jag ensam ombord och hade lastat ur de 300 kilona som jag belastade med under testet. Den nu 400 kilo lättare bilen vann ytterligare i komfort. Det är främst bakvagnen som med 300 kilos lägre belastning vinner fjädringsväg och därmed uppträder mjukare. Det ledde till att vi i efterhand spekulerade i om man kanske ska kapa genomslagsgummit någon centimeter för att ge fjädern lite mer spelrum även med full last.

Frågan skickades vidare till AL-KO i Tyskland som sade att man kan kapa för att få ett par centimeters spelrum.

Är det värt pengarna?

Det kostar en slant att göra denna operation. Något fast pris finns inte, verkstaden får ge en offert. Men jag kan ge en prisindikation.

  • ARS tar max en timme för verkstaden att montera, totalpris inklusive montering bör landa mellan 6 000 och 7 000 kronor.
  •  
  • ACS är en större operation, räkna med två timmar för en van mekaniker, och innehåller dyrare delar. Räkna med en prislapp på 15 000 – 17 000 kronor.
  •  

ARS är absolut prisvärt. Alla plåtisar på lightchassi bör ha ARS monterat, anser jag.

ACS är med sin högre prislapp troligen för dyr för många plåtisägare. Men man kan ju ta det i etapper. Först ARS och sedan ACS. För även om det handlar om mycket pengar är jag övertygad om att ingen kommer ångra att man monterat ACS.

I instruktionerna till ACS står att man ska göra en hjulinställning efter monteringen. Vi var lydiga. Dock behövdes inga justeringar.
Testbilen var en Westfalia Columbus på light chassi. ACS och ARS finns bara för skåp på lightchassi. Operationen utfördes på Torvalla LCV i Haninge söder om Stockholm och tog allt som allt knappt tre timmar. En halvtimme effektiv tid för ARS på bakaxeln och strax under två timmar för att få de nya fjäderbenen på plats.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift