Meny

.

Allt om att hyra husbil

Att hyra husbil är ett bra sätt att bekanta sig med husbilslivet. Det är också ett bra sätt att bara betala för husbilslivet de dagar man vill åka husbil. För dig som redan äger en husbil kan det vara god ekonomi att hyra ut den när den inte används.

Oavsett om du hyr för att sedan köpa, hyr för att slippa äga eller vill tjäna en slant på att hyra ut är det en del att tänka på.

 

Av Stefan Janeld

 

Jag hyrde själv husbil en gång, en upplevelse som var såväl fantastiskt bra som fantastiskt jobbig. Kortfattat slutade bilen fungera mitt på autobahn. Motorn dog och instrumentpanelen lös upp som en julgran. Som tur var kunde vi rulla in på en bensinmack ända fram till en plats där vi inte stod i vägen.

Vi ringde Fiat vägassistans men det visade sig att bilen var för gammal, chassiet hade levererats till fabriken för mer än två år sedan. Att bilen bara varit registrerad i sex månader spelade ingen roll. Problemet grundade sig i att ett papper inte blivit inskickat till Fiat. Ett papper som de behövde för att ändra bilens garantitid i deras system.

Uthyraren blev förvånad, lite arg på Fiats stelbenthet, men erbjöd sig att skicka pengar för reparation och ordnade bärgare till en auktoriserad Fiat verkstad.

Denna uthyrare svarade som tur var i telefonen dygnet runt. Vi fick mycket bra hjälp, ett dygn senare var bilen lagad och vi fortsatte vår resa. Det var startmotorn som gått sönder.

Idag hanteras allt digitalt mellan chassitillverkare, påbyggare och uthyrare/handlare, det gör att man slipper råka ut för just detta problem. Men det finns andra. Med lite kunskap och planering undviker man även dessa.

 

Stora krav på uthyrare

Många husbilsföretag skyggar för husbilsuthyrning. Det är en krävande verksamhet. Under högsäsong ska man kunna vända en husbil på 2-3 timmar. Det innefattar utvändig tvätt, invändig städning, byta gasolflaskor, funktionskontroll av all teknisk utrustning och eventuella reparationer av skador som tidigare hyrestagare orsakat.

Det gäller att man har organisation för detta. En tvätthall, flexibel verkstad och personal som brinner för uppgiften att hjälpa kunder. Att bygga denna organisation kostar pengar. Det är också dyrt att skaffa hyrbilar.

Låt uthyraren tvätta bilen, det är lätt att göra fel och orsaka en repa eller annan skada. Foto Welcomia | Dreamstime.com

Vilka hyr ut?

Det finns många uthyrare av husbil i Sverige. Från privatpersoner som hyr ut sin egen husbil till företag med många husbilar i sin flotta. Många husbilshandlare hyr ut husbilar, även de som inte aktivt marknadsför uthyrning kan ofta hyra ut en husbil ur sitt begagnatlager.

När du hyr av ett företag är det en fördel om husbilen är så pass ny att det fortfarande finns vägassistans från chassitillverkaren. Om du får en punktering eller måste till en verkstad har du då 24h vägassistans.

Om du hyr en äldre husbil är det en god idé att fråga om de har 24h vägassistans i sin försäkring.

Företag som hyr ut husbilar brukar ha enklare fordon i sin flotta. Av två huvudsakliga skäl.

  • De kostar mindre och kan därför hyras ut till rimliga pengar.
  • Med enklare teknik ombord blir de lättare att hantera av oerfarna hyrestagare.

 

Ett undantag till detta är Kabe Rental som bland annat hyr ut Kabe Novum modeller, det är exklusiva åretrunthusbilar baserade på Mercedes.

 

Förmedlingstjänster

Det finns även förmedlare av hyrbilar. Företag som matchar privata uthyrare med hyrestagare. Tänk Airbnb för husbilar. De har ofta försäkringslösningar som du som privatperson inte kan teckna själv och ett smidigt boknings- och betalsystem.

MyCamper och Indie Campers är två förmedlare som är aktiva i Sverige. MyCamper har svenskt telefonnummer och en informativ hemsida. Indie Campers har inte svenskt telefonnummer och när jag försökte få tag i dem misslyckades jag. De meddelade först att jag mailat till fel avdelning och gav mig en ny emailadress, det mailet förblev dock obesvarat.

MyCamper är en ren förmedlingstjänst. Indie Campers har även egna plåtisar och campingbilar att hyra ut.

När man hyr av ett företag har man en kontakt. När man hyr av en förmedlingstjänst har man två kontakter. I händelse av en tvist eller konflikt är frågan om man ska hantera det med bilägaren eller förmedlingstjänsten. Det kan komplicera saker.

På MyCamper kan du som uthyrare be dem hålla kvar depositionen ett par dagar så du kan gå igenom husbilen i lugn och ro. Om det efter en tid dyker upp böter eller avgifter löser du det med MyCamper som sedan tar det med hyrestagaren. Känns som en bra lösning.

Hur det fungerar hos Indie Campers vet jag inte eftersom de inte besvarat mitt mail och inte har ett telefonnummer på hemsidan.

 

Att hyra ut sin egen husbil själv

Det är såklart lockande att tjäna pengar på en husbil som annars står oanvänd. Men innan du gör detta är det några saker du ska vara medveten om.

 

  • Den viktigaste är att om du hyr ut bilen och hyrestagaren inte lämnar tillbaka den så är det inte stöld utan bedrägeri. Du kommer inte få ersättning från försäkringsbolaget eftersom du lämnat ut nyckeln. Detta försäkringsskydd har förmedlingsföretagen, så det kan vara en god idé att hyra ut via en förmedlare.

 

  • Montera en backkamera på husbilen. Erfarenheten säger att husbilar med backkamera får betydligt färre skador.

 

  • Ta hjälp att utforma hyresavtalet. Det finns inget lagrum som reglerar hyra av lösa föremål mellan privatpersoner. Ett väl utformat avtal skyddar både uthyrare och hyrestagare.

 

Om ni är fler som hyr, var noga med att det i kontraktet framgår att ni båda får köra husbilen. Det är en säkerhetsfråga, en av er kan ju bli sjuk. Foto Simona Pilolla | Dreamstime.com

Att hyra av privatperson

Det är ofta billigare att hyra av privatpersoner. Det är såklart lockande att spara en slant. Man kan också hitta husbilsmodeller som uthyrningsföretagen inte erbjuder.

Men det finns fällor. Privatpersoner som hyr ut sina husbilar har inte företagens försäkringsskydd. De har heller inte en egen verkstad. Om något går sönder som kräver en verkstad för att laga måste det läggas ut på en extern verkstad vilket kan fördyra reparationen.

Uthyrning av lösa föremål, som en husbil räknas som, är inte reglerat på samma vis som köp. Det är därför lätt att man hamnar i en komplicerad tvist om något går snett under hyresperioden. Läs hyresavtalet noga och dokumentera alla befintliga skador och skönhetsfel innan avfärd. Gör även en funktionskontroll av allt ombord. Du vill inte få skulden för en trasig värmare, kyl, teve, radio, rullgardin, taklucka, fönster, låsknopp, blandare eller annat  som var trasigt innan avfärd.

Med tanke på de historier vi fått höra om svårlösta och dyra tvister avråder vi från att hyra av privatpersoner!

11 goda råd från proffset

Jag tog en pratstund med Joakim Edholm på Sveriges största uthyrare av husbilar, McRent i Bålsta utanför Stockholm. Han har en del tips till dig som vill hyra husbil.

 

  • Den viktigaste timmen av hyresperioden är den första! Var uppmärksam när tekniken ombord gås igenom. Det vanligaste problemet när man hyr husbil är att man inte vet hur man använder utrustningen ombord. Särskilt värmaren får vi många frågor om trots att vi går igenom funktionen innan vi lämnar ut husbilen.

 

  • Tvätta inte utsidan! Om uthyraren kräver det i sitt avtal, be att det kravet stryks innan du skriver på avtalet. Det är lätt hänt att man repar en husbil vid tvätt. Varför ta risken? Bättre att husbilens ägare tvättar sin egen husbil.

 

  • De flesta husbilarna som hyrs ut är registrerade med 3,5 tons totalvikt. De får köras på ett vanligt B-körkort. Ibland innebär det att lastvikten är relativt låg. Något att ha i åtanke om man är ett större sällskap som hyr. 

 

  • Hyr husbil med backkamera! Sedan vi började montera backkameror på våra hyrbilar har skadorna minskat drastiskt.

 

  • Var ute i god tid! Det är ett underskott på husbilar att hyra. Särskilt under högsäsong. Det är särskilt ont om plåtisar att hyra, planerar du plåtissemester ska du vara ute i väldigt god tid.

 

  • Om du hyr under en längre period, kanske för ett företag som ska använda husbilen som byggbod eller liknande, skriv tilläggsavtal som reglerar det extra slitaget.

 

  • Se över ditt försäkringsskydd. Försäkringen uthyrande företag har gäller fordonet. Inte medtaget lösöre. Detta är försäkrat via hemförsäkringen. Hur skyddet ser ut och vilka belopp som ersätts varierar mellan bolagen.

 

  • Se över vad som ingår i hyrespriset. Ibland tillkommer kostnader. Det kan till exempel vara antal körda mil, assistansservice, campingtillbehör och annan utrustning. 

 

  • Skador pga handhavandefel eller slarv omfattas inte av någon försäkring. Se punkt ett i denna lista. Om du exempelvis lämnar en markis utrullad i storm kommer du få stå för hela reparationskostnaden själv.

 

  • Om du råkar ha sönder något, hör av dig till uthyrande företag direkt. De kan då förbereda reparationen. Det kan behöva beställas delar, boka in tid i verkstaden. Om du överraskar dem är de mindre benägna att vara generösa med ersättningsnivån.

 

  • Hyr under lågsäsong. Sverige, och Europa för den delen, har mycket att erbjuda året runt. Lågsäsong är billigare och det är lättare att få fatt i en husbil att hyra. Värt att veta är att lågsäsongen inte är mörkaste vintern. Vår och höst är också lågsäsong.
Joakim har arbetat med uthyrning av husbilar i nästan ett decennium och vet vad som ger en bra upplevelse när man hyr husbil
Var uppmärksam när uthyraren går igenom husbilen. Du som hyr ut, säkerställ att hyrestagaren förstår tekniken ombord. Foto Auremar | Dreamstime.com
Under lågsäsong är det betydligt billigare att hyra husbil. Och man får mer av naturen för sig själv

Lista på uthyrare

Denna lista är långt ifrån komplett. Den är resultatet av en google sökning och våra kontakter. När jag sökte märkte jag att många listor över uthyrare var inaktuella. Länkarna leder till nedstängda sidor eller sidor som inte uppdaterats på flera år, den äldsta hade en prislista från 2014.

Om du driver husbilsuthyrning (ej privatperson) och vill synas på denna lista, skicka ett mail till oss med företagsnamn och en länk till sidan.

 

Företag specialiserade på uthyrning

  • McRent Stockholm
  • Sveriges största uthyrare av husbilar med en flotta innehållandes alla typer av husbilar. Till och med helintegrerade!
  •  
  • Kabe Rental
  • Hyr ut halvintegrerade husbilar från Kabe, Adria och Sun Living. Ett av få uthyrningsföretag med premiumhusbilar i flottan.
  •  
  • TouringCars
  • Finskt företag med stationer i sju länder varav två stationer finns i Sverige. Någon specifikt svensk flotta tycks inte finnas. Har mailat dem för att ställa frågor men inte fått svar.
  •  
  • Rent and travel
  • Uthyrningsföretag som startats av svenska importören av Knaus och Weinsberg. Har plåtisar, halvintegrerade och alkovbilar i sin flotta.
  •  
  • SkandiTrip
  • Hyr ut plåtisar, halvintegrerade och alkovbilar från tre stationer – Göteborg, Stockholm, Luleå
  •  
  • Roadsurfer
  • Hyr ut via en station i Malmö. Flottan består av plåtisar och campingbilar.
  •  
  • Daylight Husbilscenter
  • Har halvintegrerade och alkovbilar för 2-6 personer i sin flotta. Har hyrt ut husbilar i 30 år.
  •  
  • Europcar
  • En stor uthyrare av personbilar som nu även erbjuder hyra av husbil. Det handlar om VW California och VW Grand California.
  •  
  • Alm Fritid
  • Hyr inte bara ut husbilar, du kan även hyra camper med tillhörande pickup och taktält till personbilen/SUV:en.
  •  
  • Ängsö Husbilsuthyrning
  • Hyr ut halvintegrerade och alkovbilar från McLouis.
  •  

Husbilshandlare som hyr ut

Många handlare hyr ut, men få annonserar med det. Fråga din lokala handlare.

Förmedlingstjänster

  • MyCamper
  • Erbjuder en lösning för privatpersoner att hyra ut sin husbil med mindre risk. Har en försäkringslösning med bättre skydd än man kan få som privatperson. Bra hemsida och enkelt att få kontakt med.
  •  
  • Indie Campers
  • Förmedlingstjänst som parar ihop privata uthyrare med hyrestagare. All kommunikation sker via deras hemsida, inga kontaktpersoner med telefonnummer. En del information på svenska, men mycket information finns inte på svenska.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift