Är stjärnan fortfarande pigg?
Mercedes hade tidigt körglada dieselmotorer. Uppskattningsvis låg de fem år före Fiat mätt i körglädje. Hur bra hävdar sig en Mercedesbaserad husbil med tio år på nacken idag?
Text och foto Stefan Janeld
Husbil på Mercedes är lockande för många. Stjärnan står för status, kvalitet och driftsäkerhet. Bakhjulsdriften är en klar fördel på hala vintervägar, särskilt i uppförsbacke.
Men de som faller för frestelsen upptäcker snart nog en mindre önskvärd egenskap. Chassit är gungigt och det tär på den lyxiga känslan.
Mercedes Sprinter är byggd att bära last mitt i bilen. På husbilar är tyngden inte centrerad, tvärtom.
Det är också vanligt med tvillingmonterade bakhjul – fyra drivande bakhjul. För att det ska finnas plats för ett inre hjul på var sida måste stötdämpare och fjädrar flyttas in. Det gör inte så mycket med centrerad last, men med tyngden utmed bilens sidor blir hävstångseffekten större än fjädringen är dimensionerad för.
För att få en stabilare färd monterar många ägare luftfjädring på bakaxeln. Den kan styvas upp genom att öka lufttrycket i bälgarna. Bilen jag kör idag har luftfjädring.
I direkt anslutning till Caravanhallen i Haninge, där jag lånat bilen, finns en kurvig väg som ansluter till Dalarövägen. Vägsträckan har jag använt mången gång för att avslöja husbilars stabilitet i kurvor. Bürstnern kämpar på, det lutar oroväckande i kurvorna. Farten är inte hög, man får köra 70 km/tim men jag kommer inte ens i närheten. Det instabila uppträdandet är en effektiv fartbegränsare. På motorvägen är det inte lika påtagligt, men bilen kräver passning annars vill den vandra på vägen i takt med vindbyarna. Det blåser inte särskilt hårt, men bilen är vindkänslig.
Jag stannar, pumpar upp trycket från 2,5 bar till 4 bar i luftbälgarna med den fast monterade kompressorns hjälp. Kör samma rutt igen och nu ”rinner” bilen genom kurvorna. På motorvägen känns bilen kursstabilare och jag kan köra avslappnat utan att passa hela tiden. Skillnaden är som natt och dag: Komforten är fortsatt hög, färden går stabilt utan överraskningar.
Det är värt besväret – och hålet i plånboken – att montera luftfjädring på bakaxeln på husbilar baserade på Mercedes Sprinter.
Motorn är en rak femma på 156 hästar – björnstark genom hela registret – kopplad till en femväxlad manuell låda, aningen kärv ska sägas, ettan kräver viss kraft för att gå i.
Som helhet är bilen trevlig bil att ratta. Man försakar varken körkomfort eller kraft jämfört med en modern Fiat. Påfarter till motorväg avverkas snabbt. Den som inte vill lunka på i nittio kan – utan att pressa – välja att följa angiven maxhastighet.
Säkerhetsutrustningen avslöjar obarmhärtigt bilens ålder: säkerhetsbälten, en airbag i ratten, ABS bromsar och ett antispinnsystem. That´s it. Jämfört med Mercedes anno 2015 är det Hedenhösnivå.
Komfortsidan känns också lite till åren. Speglarna är manuella, fönsterhissarna likaså, centrallås saknas och farthållare lyser med sin frånvaro. Det finns dock en AC och en eftermonterad radio med CD, GPS och backkamera.
Trång hytt, rymlig bodel
Mercedes hytt har alltid varit smal över axlarna och är så än idag. För att snurra de stora och bekväma Isri-stolarna måste dörren öppnas. Man kan heller inte vinkla in passagerarstolen mot bordet i önskad vinkel, dörren är i vägen. Blir att sitta rakt bakåt med fötterna uppe på lillsoffan eller vinkla stolen mer inåt än önskvärt.
Om hytten är trång är bodelen det motsatta. Hörnsängen skapar en öppen planlösning utan trånga passager. Man rör sig ledigt i bilen.
Möblerna känns gedigna och har klarat de tio åren med glans. Inga slappa beslag, inga ledsna luckor på trekvart, inget rassel under färd – till och med textilierna känns fräscha. Endast några mindre foliesläpp, ett par skruvhål och en och annan repa signalerar att bilen faktiskt är tio bast.
Men gedigna byggen väger. Lastvikten är blott 315 kilo. Betrakta bilen som en ren tvåpersonersbil. Vilket inte är någon nackdel i sig, men en begränsning, eller hur? Och med så låg lastvikt måste även två personer packa med omsorg.
Värmen är luftburen, en Truma gasolpanna utan elpatron. Men avfärda inte bilen som vinternöje för det. Effekten på värmaren räcker gott för bodelen. En oljeradiator för några hundralappar gör susen vid elstolpen.
Luftspalter runt möblerna och värmeslang runt sängen tackar vi för. En tidigare ägare har köpt invändigt isolertäcke till förarhyttens rutor. Bakhjulsdriften tar bilen upp för snöhala backar, ju brantare desto mer tryck över drivhjulen. Tömningen till gråvattentanken är en svag punkt, kranen sitter på utloppsröret och den kommer frysa. Lämna öppen och ställ en balja under.
Jag tycker
Sedd med dagens ögon är drivlinan helt i paritet med dagens. Kvaliteten på bygget är god, kanske till och med gedignare än dagens bilar från samma tillverkare.
Hade den byggts idag hade rutorna varit ramförsedda och alla lampor av LED-typ. Säkerhetsutrustningen hade varit rikligare liksom komfortutrustningen. Men i stort är det en modern husbil som klarar att jämföras med dagens mellanklassbilar.
Den låga lastvikten avskräcker. I en begagnad husbil är lastvikterna alltid ett bekymmer. 2005 fanns inte dagens lättviktsmaterial som stärker upp lastvikten i dagens husbilar.
Sittgruppen fått den plats den behöver för god komfort. Bra. Jag uppskattar det generösa utbudet av fönster som inte bara ger utsikt – bodelen formligen badar i ljus.
Med tanke på att vi i på en annan plats har en stor temaartikel om instegsbilar kan det vara på sin plats att jämföra den här tioåringen med en ny instegsbil. Sett till prislappen är tioåringen ett bättre val, om man kan leva utan omfattande garantier och att ingenting har det obegagnades fräscha lyster. Svårt val.
Sammanfattningsvis: En bekväm husbil där köparen offrar ovanligt lite i förhållande till dagens husbilar. Kvaliteten på bygget och drivlinan gör att bilen har många år kvar.
Fakta
- Modell Bürstner t Star 680
- Årsmodell 2005
- Ursprungsland Tyskland
- Chassi Mercedes Sprinter
- Motor 316 CDi 156hk
- Vridmoment 330 Nm
- Växellåda 5 vxl manuell
- Mätarställning 3 965 mil
- Totalvikt 3 500 kg
- Max last 315 kg
- Bränsletank 80 liter
- Vattentank ingen uppgift
- Gråvattentank ingen uppgift
- Toatank 17 liter
- L x B 687 x 231 centimeter
- Pris 448 000 kr
- Vi körde bilen hos Caravanhallen i Haninge
Håller än
- Drivlinan
- Körkomforten
- Byggkvaliteten
- Sittgruppens storlek
- Välutrustad
- Många fönster och taluckor
Hopplöst ute
- Trångt att snurra runt framstolarna
- Husvagnsfönster
- Låg lastvikt
- Trångt badrum
- Gasolutrymmet
Utrustning testbil
ABS, AC motor, GPS, CD, radio, backkamera, Truma luftburen värme, kyl med separat frys, spis, ugn, duschkabin, markis, LCD TV, luftfjädring bakaxel med kompressor, solpaneler, parabol, gaslarm