Meny

.

Byte till kraftigare framfjädring

Här gäller ingen garanti

Om du köper en Fiat transportbil har du fem olika fjädrar att välja på beroende på hur bilen ska användas. När du köper husbil baserad på samma Fiat får du acceptera de fjädrar som följer med. Oavsett om de är lämpade för bilen eller inte.

 

Av Stefan Janeld och Stig Forsberg

Foto Stefan Janeld

 

Vi är på Bossings i Linköping för att byta framfjädrar på Stig och Monika Forsbergs Frankia från 2009. Att det är en Frankia kan vi bortse ifrån, alla fabrikat har problem med fjädringen. Särskilt helintegrerade husbilar med totalvikter över fyra ton. Vi hänger alltså inte ut ett fabrikat utan pekar på ett generellt problem. På Bossings byter man framfjädrar på ett femtiotal bilar av olika fabrikat varje år.

 

Stor skillnad mot transportbil

Helintegrerade husbilar är tyngre över framaxeln än alkovbilar och delintegrerade. De är bredare och har därmed mer material längre fram. Den nedfällbara sängen väger och den gigantiska framrutan väger ibland bortåt sjuttio kilo. Dessutom är rutan placerad framför axeln istället för som brukligt på transportbilar, bakom. Det gör stor skillnad. Att hjulbasen ofta är lång är ytterligare last på bördan.

 

Problemet smyger sig på

När Stig och Monika köpte sin husbil tyckte de att den var fast fjädrad men bekväm på alla vis. Det gnekade lite från inredning fram och man ansåg Frankia varit väl nitiska i att få perfekt passform. Sanningen var att det gnekade för att bilen inte fjädrade som den skulle. Det enda som fjädrade var stötdämparnas genomslagsgummin. Med tiden utmattas dessa gummin och då slutar all form av fjädring. Det blir stötigt och fartgupp får passeras ytterst varsamt. Detta har paret upplevt med sin förra Bürstner som led av samma sjuka. Så lite förberedda var de. Men försämringen sker gradvis och man upptäcker den sällan förrän bilen helt går på knäna. Problemen för Stig och Monicas del startade redan vid 500 mil men åtgärdades först vid 1600 mil.

 

Vem är ansvarig?

Frankians framvagn belastas med 2 100 kilo. Långt mer än vad chassits fjädrar var designade för, nämligen 1 400 kilo. Hur kan det bli så? Vem bär ansvaret?

När husbilstillverkarna köper ett chassi är det sällan bestämt vilken bodel som ska pryda det, man kan alltså svårligen beställa korrekt fjädring. Och från Fiats håll godkänner man upp till 2 200 kilos belastning på framaxeln. Observera, framaxeln, inte framfjädringen.

På pappret finns alltså inget att anmärka på, inget att reklamera. Ty, Fiat som levererat för veka fjädrar, hävdar att de levererat enligt order och husbilstillverkaren hävdar att bilen uppfyller de specifikationer som Fiat anger.

Om samma problem uppstår i en Fiat Ducato är ansvaret helt och hållet Fiats, ett garantiåtagande eftersom varan är defekt. Men i husbilsvärlden kan man inte klargöra vems felet är, båda inblandade leverantörer slipper ansvar. Du får ta smällen, en smäll på i runda slängar tio tusen kronor inklusive nödvändig framvagnsinställning.

 

Inte trafikfarligt

Farorna, förutom den uteblivna komforten, med att köra ofjädrat är lyckligtvis få. Som värst ökas belastningen på karossen. Det börjar gneka och gnissla. I förlängningen finns risk för att vissa detaljer går sönder.

 

Progressiv fjäder

De fjädrar som idag används (på Fiat 2007 och senare) är så kallade progressiva fjädrar. De ger ett ökat motstånd ju mer de belastas. En stor fördel mot tidigare årgångar då fjädrarna var linjära, lika mjuka hela vägen. De krävde längre fjädringsväg för att klara samma belastning med följden att bilen blev svajigare. En progressiv fjäder får en kortare fjädringsväg om den överbelastas konstant, endast de hårdare slutdelarna på fjädern arbetar. De kan på så vis anses känsligare för överlast.

 

Resultat

Resultatet av Stig och Monikas fjäderbyte blev en bil som står i våg och har slutat gneka. Makarna är inte längre kritiska till Frankians fina passning i inredningen. Fartgupp sväljs mjukt och fint, komforten har ökat avsevärt och ljudnivån har sänkts ombord. Köregenskaperna har inte försämrats trots den mjukare gången. Husbilen känns stadig på vägen och uppträder kontrollerat. Kort sagt är den som den var tänkt att vara från början. Trist att Stig och Monika tvingas stå för fiolerna för vad som borde varit ett normalt garantijobb.

Det tar fyra till fem timmar att ge en husbil nya fjädrar.
Till vänster den nya fjädern. Högre och grövre. Tittar ni noga ser ni att de första och sista varven är tätare lindade. Det är det som ger en progressiv fjädring.
Som bilden visar är genomslagsgummit rejält utmattat. Det gamla till vänster och det nya till höger.
Så här ska man inte kunna göra. Materialet har helt utmattats och förlorat sina ursprungliga egenskaper. Ett friskt genomslagsgummi kan inte komprimeras med handkraft.
Ett fjäderbyte är inget man gör på egen hand. Det krävs kunskap och rejäla verktyg. Man måste arbeta både från insidan och utsidan. Här är kabelhärvan bakom panelen i kupén. Panelen måste bort för att komma åt att skruva loss och skruva dit fjäderbenets övre del.
Den nya fjädern monteras på stötdämparen.
När det är dags att montera tillbaka behöver man vara två. En arbetar från utsidan och en från insidan.
Gott om plats är det ont om och rejäl kraft behövs. Jag blev allt lite förvånad när ett järnspett kom fram, ett verktyg jag inte förknippar med bilverkstad.
Fjäderbenet på plats igen. Med ny, starkare, fjädring som gör jobbet originalfjädringen inte klarade av.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift