Meny

.

Doréma Mistral – pussla eller blåsa?

Ett tält, två alternativ

Vilket ska man välja? Förtält med traditionella tältpinnar eller med de numera så populära luftkanalerna? Frågan är relevant. För holländska Doréma lanserar nu Mistral i två versioner. Exakt likadana tält men med olika system för att hålla dem uppe.


Text: Carla och Kees Witvliet

 

För campare som flyttar på sig ofta är Mistral All Season ett passande tält. Det är ett kompakt deltält med en tältduk gjord för att klara långa vistelser. Ten Cate All Season´s tältväv med belagd utsida är känd för sin tålighet. En billigare väv (och lättare i vikt) är Weathertex i Polyester Ripstop. Helt klart ett mindre slitstarkt val!

Tält 1 – Doréma Mistral All Season

Mistral är uppbyggt runt en stomme som kombinerats med två takstänger. Inga klurigheter här inte. Ramens 25 mm tjocka stålstativ är försedda med EasyGrip-snabbklämmor som har rejäl klämkraft och det gör att monteringen går lätt.

Under vårt test användes en helintegrerad Eura Mobil husbil med en extra tältskena på 2.50 meters höjd. Vi hade inga som helst problem att koppla tältet till husbilen!

Efter det skjuts stommens takstänger genom slussen och sedan klickas sidostolparna fast i takstängernas underkant.

De fastsydda tältclipsen är bra. De ser till att tältstommen direkt står som den ska. De två takstängerna skjuts in i de insydda fickorna vid takhörnen.

Sedan är det dags för hammaren när man ska stabilisera tältet med gummispännen och tältpinnar. Först tog vi de som var placerade närmast husbilen och jobbade oss utåt.

Tack vare de vadderade kuddarna, som är fastmonterade på ömse sida om tältet, är passformen perfekt mot husbilsväggen. Jättebra!

Som tillval finns två tryckstänger som garanterar ett perfekt slutresultat. Vill du stabilisera upp tältet ytterligare kan du välja till ett ”Safe Lock Stormbandsset”. Vid båda hörnen finns speciella fästen för dessa.

Båda sidoväggarna har en dörr vilket är bra vid dåligt väder! Fönster åt alla håll ger god utsikt över omgivningarna. Önskas mer avskildhet? Då är det bara att fälla ner ”fönsterluckorna” och stänga till. Båda dörrarna har var sitt ventilationsfönster som också kan stängas. Dragkedjorna är så väl skyddade att regn och smuts inte är ett problem.

Klicka på bilderna för större bild och nformativa bildtexter

Fakta

Vi gillar

  1. Två färgval (blå/grå eller antracit/grå)
  2. Bra kvalité i förhållande till priset

 

Vi önskar

  1. Inget

Tält 2 - Doréma Mistral Air All Season

Mistral Air är en tvillingsyster i allt förutom att det i det här fallet krävs en handpump. Mistral Air-versionens tältväv är även här Ten Cate All Season med belagd utsida.

I det här fallet finns dock ingen möjlighet att välja färg, tältet levereras endast i färgkombinationen antracit/grå.

Inledningsvis är uppsättningen densamma som med tältstängerna, vilket innebär att man kopplar fast tältet i skenan på husbilen.

Monteringen är lätt som en plätt. Först greppar vi handpumpen för att fylla upp lite luft i den halvrunda luftslangen. Tältet antar sina riktiga former och då är det dags att spänna fast hörnen.

Sedan tar pumpen över jobbet igen och det dröjer inte länge förrän visaren på pumpmätaren står på grönt och signalerar att trycket är det korekta.. Men glöm inte att pumpa upp det lösa centralstödet som har fästs med kardborreband. Det ser till att taknocken blir väl uppspänd. Och sedan är det dags igen för hammaren för att stabilisera tältet runtom med gummispännen och tältpinnar. Till sist använder vi oss av tryckstängerna och trycker de fastsydda vadderade kuddarna på plats. Hur enkelt som helst!

På båda typerna kan man montera bort hela fronten, vilket är fint på vårkanten när man vill njuta av solen i lä. Och vill du ta hela steget ut väljer du den halvrunda markisen (tillval) som fästs med blixtlås, och då har du verkligen skapat en stilfull helhet.

 

Klicka på bilderna för större bild och informativa bildtexter

Fakta

Vi gillar

  1. Elegant form
  2. Snabb att sätta upp

 

Vi önskar

  1. Inget

Slutsats

Det är tydligt att inget av dessa två tält drar det kortaste strået jämfört med det andra. Så, hur ställer vi oss när det gäller de två uppsättningsmetoderna med pinnpusslande och luftblåsande?

Vi måste medge att lufttältet gick snabbare att få upp. Eftersom det bara fanns en enda luftslang var upp-pumpandet en barnlek. Efter det står tältet stadigt som ett hus utan strul med tältform och konstruktionsdelar. Mycket lätt. Vi hade en del farhågor när det gällde tömningen av luftslangen vid inpackning, men det var totalt ogrundat. När vi öppnade ventilen fick vi lite hjärtklappning, för luften bara rusade ut!

Med tältpinnarna var det ärligt sagt inte mycket till pusslande heller. Stålstommen har fjäderkopplingar så man behöver inte gissa sig till vilka delar som skall passas ihop. Det var lite mer arbetsintensivt och därför tog det lite längre tid. Att få till stommen i sin helhet gick därför lite trögare, men nu är vi verkligen petiga med pyttedetaljer!

När det gäller utseendet skiljer sig slutresultaten. Tältet med stålstomme står parant med sitt synbara stålskelett. Lufttältet däremot har en helt annorlunda, mjuklinjerad look.

Smaken är som baken. Men vi, vi föll för lufttältet.

Air versionen av tältet blev vår (knappa) favorit. Inga synliga stänger och mindre arbetsinsats för att få på plats.

Vill du läsa mer om förtält? Klicka här!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift