En markis hör oftast till basustningen i en husbil. Och därför skulle ett markistält kunna vara den perfekta kompletteringen i din sommarutrustning. Din boyta ökar rejält, om det regnar är det nog så praktiskt och det bjuder på fin skugga under soliga semesterdagar. För oss som reser är det viktigt att vi har koll på vikten. Och dessutom att man slipper monteringsstrul. Men vad ska man välja?
Text och foto: Carla och Kees Witvliet
Inför modellåret 2022 presenterar den tyska tältfabrikanten DWT två markistältserier som döpts till ‘It’s Holiday’ och ‘Rain Outside’. Den förstnämnda kan bara användas på Thule-markiser. ‘Rain Outside’ däremot passar på både Thule och Fiamma. Nyfikna på hur användbar ‘Rain Outside’ är i praktiken beslutade vi oss för att testa den på vår husbil.
Beroende på markisens bredd och monteringshöjd sätter du samman ett paket med front och sidoväggar. Det finns flera kombinationsmöjligheter. Vi hade en Thule 5200-markis med en längd på 4.50 meter, så vi valde två frontpaneler på 175 cm och ytterligare en front på 100 cm. Till sidoväggar valde vi storleken L (large) eftersom höjden från markisens underkant ner till marken är 2,55 meter.
Tips. Med en liten trappa eller fotpall blir monteringen betydligt lättare.
Funktionellt
Efter att ha vevat ut markisen börjar man med frontpanelerna. Man för in listen genom skenan på markisens framsida. Beroende på hur brett man vill ha förtältet erbjuds frontpaneler i olika bredder. Till vår markis hade vi två likadana frontpaneler och en smalare, som man t.ex. kan använda som entré.
Panelerna kopplas ihop med rejäla blixtlås. Varje del kan rullas upp separat och alla frontpaneler är försedda med stormbandspännen. Passande stormband till panelerna finns som tillval. Med en s.k. kopplingsprofil monterar man ihop fronten med sidopanelerna. Den ena sidan kopplas ihop med blixtlås, den andra sidan har en kopplingslist till sidopanelen med en kopplingsadapter. En enkel men praktiskt lösning som samtidigt är snygg.
Sidopanelernas två övre metall-lister (‘rafters’) klämmer man fast mellan markisboxen och markisens framkant. Viktigt är att först skjuta in listen i skenan på sidopanelens ovansida innan man klämmer fast den. Bra att sidoväggarna är universella och alltså lika lätt kan användas både på höger och vänster sida. Kardborreband på båda sidopanelerna ser till att kopplingen till markisstängerna är stadig och utan glipor. Och tack vare skumfyllda kuddar (tillval) och tryckstänger (tillval) ansluts förtältet perfekt till husbilens vägg.
Finish
Slutligen är det dags för de elastiska spännbanden och markpinnarna. Samtliga väggpaneler är försedda med dubbla stänkskydd med elastiska spännband. Så du kan själv välja fästpunkterna. De stora fönstrena har färgad fönsterplast som hindrar insyn. Men de släpper in rejält med dagsljus och man känner verkligen att man sitter ute.
Material
Markistältet är gjort i polyester med dubbelsidig PVC-beläggning (Trevira). Det är ett material som kan användas året runt och är väldigt lättskött. De dubbla stänkkapporna är av PVC.
Stängerna (rafters) som håller sidoväggarna uppe är gjorda i stål (25 x 1 mm).
PVC-fönstren har försetts med UV-absorbtion som minskar UV-strålningen med 90 procent. Perfekt sydda sömmar och stadiga blixtlås vittnar om att det är god kvalitet.
Stabilt
Vad gäller stabiliteten finns inte mycket att klaga på. Se till att använda rätt sorts markpinnar för underlaget. Om du gör det står tältet stadigt som ett hus! Om vinden tar i är det dock säkrast att spänna fast stormbanden.
Fakta
- DWT Rain Outside
- Väggmaterial: Polyester med PVC coating
- Vikt: 18 kg (baserat på det förtältet vi testade)
- Mått: 4 olika mått för fordon med en höjd på mellan 220 och 290 cm. För plåtisar finns det en specialvariant på 230-250 cm.
- Sidoväggar, pris från: EUR 210,00.
- Frontpaneler, pris från: EUR 110,00
- Vår kombination kostade med tillval 998,00 Euro (Svenskt pris ej klart i skrivande stund)
Tillval: Skumkuddar med trycksstänger, kopplingsadaptorer och stormbandsset
Vi gillar
- Flexibla fästpunkter
Snabbt montage
Låg vikt
Vi önskar
- Eftersom tillvalen är nödvändiga borde de ingå