Meny

.

Efoy SFC

I brÀnslecellsfabriken.

Jag hade lyckan att fĂ„ komma in i fabriken dĂ€r mitt favorittillbehör tillverkas – Efoy SFC i MĂŒnchen. Jag gillar brĂ€nsleceller för elförsörjningen. De ger ett oberoende nĂ€r solen inte behagar lysa, vilket av och till Ă€r ofta och lĂ€nge.

 

Text och foto Stig Forsberg

 

Ja, men de Ă€r sĂ„ dyra Ă€r en vanlig invĂ€ndning, som jag ofta hör. Husbilslivet Ă€r av och till dyrt – det stĂ€mmer. Men för att göra det bekvĂ€mt och trivsamt för oss sĂ„ satsas det pĂ„ större och starkare motorer, automatvĂ€xellĂ„dor, aluminiumfĂ€lgar och air-conditions. DĂ„ hörs inte nĂ„got om priset. Jag har en AC och jag mĂ„ste erkĂ€nna att jag haft mycket större nytta genom Ă„ren av min Efoy brĂ€nslecell Ă€n av AC:n som jag slĂ€par runt pĂ„!

PÄ fabriken trÀffade jag Hayden Calland och Korbinian Edelmann, tvÄ unga kunniga och entusiastiska ingenjörer.

Efoy har en egen stÀllplats med el för de som besöker dem. Personalen parkerar dagtid pÄ deras parkeringar sÄ nÀr vi anlÀnde sent en kvÀll och fann parkeringen full trodde jag först att man flitigt arbetade över. SÄ var inte fallet, man hyr ut parkeringen till ett nÀrliggande gym.

Tysk ordning pÄ fabriken

Fabriken Àr typiskt tysk sÄ till vida att hÀr rÄder ordning och reda. Hela produktionskedjan frÄn ankomstkontroll tillsluttestning av produkterna andas noggrannhet. Delkomponenter testas och provkörs, alla brÀnsleceller testas direkt efter tillverkningen innan de gÄr vidare för slutgiltig montering. DessvÀrre var det fotoförbud i vissa delar av fabriken. Bland annat i de rena rum dÀr sjÀlva cellen sattes ihop.

Utvecklingsavdelningen jobbar pÄ vidareutveckling och nya produkter, se bilderna pÄ deras olika eldrivna ting, i detta fall skapade i PR-syfte.

I testkammaren utsÀtts fÀrdiga brÀnslecellenheter för regn, kyla och vÀrme under flera dygn. Vid slutmonteringen tas enheter ut för lÄngtidstest, det vill sÀga man kör dem kontinuerligt tills de ger upp! Fabriken Àr mycket miljö/energimedveten. Alla utrymmen dÀr ingen vistas för tillfÀllet slÀcks automatiskt ner, Àven korridorerna mellan arbetsrummen.

Regn, vÀrme och köldkammare för test av fÀrdiga enheter
Enhet utsatt för 24 timmars konstant regn
Alla tillverkade enheter testas före leverans, övervakare Korbinian Edelmann
Är ditt golv lika rent i husbilen? Renlighet Ă€r en förutsĂ€ttning för tillverkningen

SÄ fungerar en brÀnslecell

BrĂ€nslecellen oxiderar metanol med syre och fĂ„r som ”avgas” destillerat vatten och koldioxid. BrĂ€nslecellen bestĂ„r av ett paket med ett antal skikt av olika metallplattor som Ă€r Ă„tskilda av ett elektriskt isolerande membran.

NÀr metanolen tar sig genom membranet och möter den andra metallen uppstÄr en mycket svag elektrisk spÀnning.

Genom att seriekoppla ett antal paket kan man uppnÄ önskad utspÀnning.

Ju större plattornas yta Àr ju högre ström kan levereras.

Tillverkningen krÀver mycket stor precision nÀr de tunna plattorna och membranen sammanfogas. Det fÀrdiga brÀnslecellsblocket bestÄr av ett stort antal parallell- och seriekopplade enheter.

För en mer detaljerad förklaring se: http://www.efoy-comfort.com/sv/funktion

Korbinian Edelmann visar vilka olika membran en brÀnslecell bestÄr av
Olika brÀnsleceller för olika anvÀndningsomrÄden

Lite om företaget

Efoy startade 2000 under namnet SFC(Smart Fuel Cell), men har blivit mer kÀnda under sitt produktnamn, Efoy(Energy For You).

SFC har 235 anstÀllda i fem lÀnder och omsÀtter 47 miljoner euro. Stor del av de anstÀllda Àr tekniker och ingenjörer som jobbar med utveckling och forskning.

Efoy bygger energiförsörjningssystem för militÀren, forsknings projekt i Antarktis, för ensligt belÀgna fastigheter och marin anvÀndning. Att ta vara pÄ och komplettera solenergi Àr en stor del av deras kompetensomrÄde.

De brÀnsleceller vi kÀnner till för husbilsbruk Àr en liten del av deras verksamhet.

Mina guider pÄ fabriken visar stolta upp en Efoy-enhet
Även moderna prylar hamnar snabbt pĂ„ museum hyllan!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift