Meny

.

Eftermontering komplementluftfjädring

Idag ska vi följa en operation där patienten, en treaxlad alkovbil, lider av låg bakdel. Den behöver lyfta gumpen när den ska upp på ramper. Medicinen är en kompletterande luftfjädring.

 

Text och foto Stefan Janeld

 

Att montera helluftfjädring bak på en treaxlad husbil är en ganska stor operation. All fjädring ska väck, inklusive torsionsstavarna inne i axeln, som ska bytas mot vekare stavar eftersom luftfjädringen nu ska göra jobbet. Mycket material och många arbetstimmar summeras till en tung prislapp.

Den operation vi gör nu är betydligt billigare men ger många av de fördelar som en ren luftfjädring ger. En kompletterande luftfjädring jobbar ihop med den existerande. Inget ska bort eller bytas. Man lägger bara till. Mindre material och färre arbetstimmar sänker prislappen.

Materialet kostar 27 000 kronor. Priset för montering varierar beroende på verkstadens timpenning. I det här fallet kostade arbetet 6 000 kronor.

Viktökning

En sak ska man vara medveten om: bilen blir tyngre, en treaxlad bil som denna ökar 71 kilo. De nya fästena för stötdämparna och fästena för luftbälgarna bidrar mest.

Bekväm färd i original

Innan arbetet tog sin början tog jag en tur med bilen för att känna på originalfjädringen. Treaxlade bilar är som regel mycket komfortabla, så även denna. Något stort behov av komfortökning förelåg inte.

Målet nått

Med den kompletterande luftfjädringen monterad upplevde jag ändå en något förbättrad komfort. Luftkuddarna filtrerade bort de högfrekventa ojämnheterna mycket effektivt och känslan av att bilen rörde sig värdigare över fartgupp var påtaglig.

Även ökad stabilitet? Nej, och det är inte heller att förvänta. Luftfjädring kan inte kompensera för snabba lastförändringar och blir snarare mjukare än vanlig fjädring när så sker. I rondeller och tvära kurvor. Dessutom är trycket i bälgarna lågt på en kompletterande luftfjädring. Max 3,5 bar, sedan löser en säkerhetsventil ut. En ren luftfjädring tillåter mer än dubbelt så högt tryck, vilket kan användas för ökad stabilitet, exempelvis på husbilar byggda på Mercedes.

I den här installationen monteras en så kallad nödpåfyllning. Den går förbi säkerhetsventilen och gör att man med en extern pump kan trycka i 6 bar. Varför man vill det? Jo, för att höja gumpen maximalt när exempelvis branta färjeramper ska forceras. Men, forceringen får ske i krypfart med så högt tryck i bälgarna!

Bilen höjde baken med fyra centimeter i normalläget och med extra mycket luft i bälgarna det dubbla. Nu är det ingen risk att slå i. Målet uppnått.

Gör det själv

Det kit som användes kom från Holländska VB Air Suspension. Den svenska agenten för VB är Karnag i Täby.

Satsen är tänkt att kunna monteras av alla med viss mekanisk vana. En del demontering och montering kräver mothåll, varför en assistent behövs.

Utan tillgång till lyft, räkna med minst två dagars arbete. Med lyft kan tiden halveras.

Allt ska dras med momentnyckel.

 

För mer information kontakta Karnag, www.karnag.se

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift