Dags att dela med mig av resultatet av mitt test av solpaneler. För en tid sedan bytte jag fyra av mina sex solpaneler. Två seriekopplades, två parallellkopplades. Två gamla paneler behölls som referenser för att se hur de står sig mot sprillans paneler av modernaste snitt.
Resultatet förvånar en aning.
Av Håkan Bengtzon
Det har nu gått dryga halvåret sedan jag byte solpaneler. Det har varit en lång och solfattig vår, men trots det har de nya panelerna levererat över min förväntan. Det som är riktigt positivt är att de börjar leverera tidigt på morgonen, redan vid 06:00 och långt fram mot kvällen när solvinkeln är låg.
Sent om sider kom sol och värme, framför allt sol, vilket fick laddningen att stiga rejält. Var då uppe på 10-13 A per solpanelpar. Nu blev det spännande att se vilka paneler som levererade bäst.
Vilka paneler skulle ladda tidigast och mest?
Teoretiskt sett skulle det vara de seriekopplade som gav mest. Eftersom de levererar en högre spänning. Men vad jag har kunnat konstatera så är det de parallellkopplade som laddar mest.
Skillnad på förutsättningar för paneler för husbil och bostad
När man monterar solcellspaneler på hus eller i stora solpanelparker seriekopplar man vanligen 4 paneler och sedan parallellkopplar man dessa fyra med en annan grupp om fyra seriekopplade. I husbilar gäller dock lite andra förutsättningar. Vi kan inte alltid säkerställa att alla paneler får fullt solsken. De kan delvis skuggas av träd, antenner, öppna takluckor eller annat. Om man då seriekopplar får hela solpanelgruppen lägre effektivitet när en panel delvis skuggas. Men parallellkopplar man påverkas bara den panel som skuggas.
Med detta resultat i ryggen rekommenderar jag alla som monterar mer än en solpanel att parallellkoppla panelerna.
Nöjd
Mina nya Sunlux Optiflex paneler levererar även dagar då solen inte skiner. Nu när jag sett hur de nya panelerna fungerar är det nog dags att byta ut även de två gamla panelerna.
Utvecklingen av solpaneler har helt klart varit betydande, de har blivit effektivare både vad gäller effekt per ytmått och hur väl de hanterar låg solvinkel.
Här kan ni läsa första artikeln om de nya panelerna.