Meny

.

Fabriksbesök – Le Voyageur

Konservativ fransos.

När husbilsfabrikanter i gemen letar nya, enkla, mer rationella byggmetoder för att spara tid och därmed slantar gör Le Voyageur lika som de gjort de senaste trettio åren.

 

Text och foto Stefan Janeld

 

Jag tycker Le Voayageur  bygger trivsamma bodelar och bryter det tyska strama mönstret i premiumsegmentet strax under Liner. Bilarna är välisolerade, har vattenburen värme, byggs på Mercedes och kostar från cirka en och en halv upp till ett par miljoner. Än så länge utan svensk representation men jag tror de dyker upp här hemma inom ett år eller två.

Redan från start 1980 gick Le Voyageur sin egen väg genom att bygga bilarna i glasfiber med aluminiumramverk. Sedan år 2000 är man en del i Pilote gruppen och fabriken ligger jämte Pilotes fabrik i Membrolle on Longuénée strax norr om Angers.

Väggarna först

De flesta husbilsfabriker bygger enligt samma grundläggande princip – inifrån och ut – eftersom det går fortare, är mer ergonomiskt och om exempelvis ett rör läcker är det en smal sak att åtgärda innan väggarna monteras.

På Le Voyageur gör man tvärtom. Först reser man väggarna. Därefter platsbyggs de stora inredningsdetaljerna medan de mindre bärs in genom bodelsdörren. Omständigt, tidsödande och knappast ergonomiskt optimalt. Men det har sina fördelar.

Man kan anpassa möblerna exakt och bygga fast dem i väggarnas aluminiumskelett. Passbitar är en okänd fågel i en Le Voyageur.

Dessutom. Det är en smal sak att göra speciallösningar utan stora merkostnader. Många speciallösningar tar man inte ens betalt för. Arbetsmetoden kräver yrkesskickliga hantverkare, här räcker det inte med montörer.

Man gör det mesta själva. I en del av fabriken tillverkas alla glasfiberdetaljer – tak, väggar, frontmask, bakstam, kjolar, backspeglar, stötfångare – i formar som man själva byggt. Här existerar inga ordernummer eller löpnummer. Alla detaljer märks upp med kundens efternamn. Ett sätt att göra personalen påmind om att de arbetar för kunden.

 

Klicka på bilderna i galleriet nedan för större bilder och informativa bildtexter

Historik

En koll på historiken målar upp en bild av ett fabrikat som knappast är någon kappvändare. Principen för dagens modeller är densamma som för trettio år sedan.

 

1980 – Le Voyageur grundas, först ut är en sex meter lång helintegrerad modell på Mercedes – ”Den första lyxhusbilen” kallar man den i sin reklam.

1986 – Hela sex helintegrerade modeller på programmet, från 5,5 till 6,8 meter. Alla på Mercedes.

1988 – Två nya modeller byggda på Citroën och Peugeot lanseras. Bodelen byggs på samma vis som bilarna på Mercedes.

1991 – Merparten av modellerna, nio stycken, byggs nu på Citroën. Fyra på Mercedes. Elektromagnetiskt centrallås för bodel och kupé blir standard.

2000 – Pilote gruppen köper Le Voyageur.

2002 – Den nya fabriken invigs.

2012 – Två modellserier byggda på Mercedes. En med den avsmalnande bodelen som varit karakteristisk för märket i tjugo år och en mer modernt kantig. Totalt tio modeller står på programmet. Man bygger även en specialmodell ihop med RMB på MAN-chassi men den ligger utanför det ordinarie modellutbudet.

De äldre modellerna – SV – smalnade av uppåt, de tillverkas ännu men merparten av försäljningen är de rymligare Platinum bilarna, till höger på bilden.

Ofrivilligt krocktest

På Pilote gruppens eftermarknadscenter stod vid vårt besök en Le Voyageur Platinum som krockat med ett träd i cirka 40 kilometer i timmen. Det var ett äldre par som precis hämtat ut sin nya husbil. Redan efter några få kilometer var olyckan framme. Båda klarade sig helt utan skador.

Jag tilläts inspektera skadorna och kan konstatera att det var en ”lyckad” olycka. Krockvåldet var koncentrerat till vänster sida. Bodelens infästning mot chassiet var helt intakt, alla möbler och överskåp satt kvar, bodelsdörren gick att öppna.

Skadorna var inte värre än att bilen kommer lagas och säljas. Paret som krockade har redan beställt en ny.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift