Meny

.

Fiats nya motorer och automatlåda, 2019

Vilket lyft!

Det är en något märklig känsla att ligga i 90 km/h med en motor som snurrar på tomgångsvarv plus moms. 1300 varv i 90 knyck! Det har jag inte upplevt sedan jag var ägare till en Oldsmobile med en V8 stor som en marindiesel och automatlåda med overdrive.

Men nu sitter jag i en Fiat Ducato skåpbil med en liten 2,3 liters turbodiesel på 140 hästar.

Utan att gå denna artikel i förväg kan jag säga att det blir betydligt trevligare att vara husbilist från och med nu.

Av Stefan Janeld

I höst skärps den körcykel som bilar ska genomgå för att fastställa deras utsläpp. Det är alltså inte skärpta utsläppskrav, normen är fortfarande Euro6 men i en version kallad Euro6D-Temp. En övergångsnorm i väntan på Euro7, därav Temp som i Temporary.

Det finns fyra Euro6 normer- a, b, c och d, de har alla samma utsläppsnormer men det skiljer i hur man beräknar och mäter dem.

För att Fiat ska klara utsläppsnormerna med den nya körcykeln har man anpassat sina motorer, med andra ord gjort dem renare. Det sker i huvudsak med hjälp av AdBlue.

En teknik som väger en hel del, ca 30 kg extra om man räknar in tanken på 22 liter.

Man har numera även turbo med variabel geometri i alla motorer, tidigare var det bara i 150hk och 180 hk versionerna. Med variabel geometri kan turbon ladda med samma tryck på alla varvtal. Det spar också bränsle eftersom man får mer kraft redan vid lägre varv.

Mer vrid

De nya motorerna är på 120, 140, 160 och 180 hk. Alla med 2,3 liters slagvolym. Den nuvarande 2,0 liters motorn utgår helt.

  • 120 hk versionen har ett vrid på 320Nm och är närmast att jämföra med dagens 130 hk motor. Dock kan den inte fås med automatlåda vilket troligen gör att den blir en udda fågel på husbilsmarknaden.
  • Men den är helt klart ett gott alternativ för de som inte vill ha automatlåda i en kompakt husbil. Kom ihåg att när Fiat först lanserade nuvarande Ducato, 2006/07, var 130 hk motorn ett jättelyft och användes i bilar upp till 7,5 meter.
  •  
  • 140 hk motorn är placerad mellan dagens 130 och 150 hk motorer, den har ett vridmoment på 350 Nm och kan fås med automatlåda. En motor riktad mot inredda skåpbilar och mindre husbilar.
  •  
  • 160 hk versionen har med manuell låda samma vridmoment som 140 hk syskonet. Men med automatlåda blir vridmomentet hela 400 Nm, samma som dagens 180 hk motor. Man kan förvänta sig att 160 hk motorn blir den populäraste kraftkällan i husbilar runt 7,5 meter med totalvikter upp till 4 250 kg.
  •  
  • 180 hk motorn får äntligen det vridmoment stora husbilar behöver. Med manuell låda är det ingen skillnad mot tidigare versionen, 400 Nm. Men med automatlåda tar man numera ut hela 450 Nm. Ska bli mycket spännande att testa den i en treaxlad husbil på 5,5 ton.

Automatlådan gör all skillnad i världen

Hittills har Fiat inte haft en ”riktig” automatlåda. Det har varit en manuell låda med växlingsrobot. Ingen dålig låda, men på låga växlar känns det som att bilen ”hämtar andan” när den växlar. Ju högre växel desto smidigare växlingar.

Den största nackdelen med lådan har dock varit att kopplingen inte tål så höga vridmoment som motorerna faktiskt skulle kunna ge. Särskilt 180 hk motorn har haft mer att ge.

Med den nya AT9 lådan ändras allt detta. Det är en ”riktig” automatlåda, med momentomvandlare. Den växlar så smidigt att man omöjligt märker det på annat vis än att titta på varvräknarens nål.

Den tål dessutom höga vridmoment. Därför tar man i 160 hk och 180 hk motorerna ut mer vridmoment när de är kopplade till automatlådan.

Helt annan körkänsla

Jag har kört alla tre motorerna med nya automatlådan. Kort sagt är jag lyrisk. 

Tre saker sticker ut:

  1. 1: Motorerna varvar otroligt lågt i marschfart. I 90 km/h 1 300 varv, 110 km/h 1 500 varv. Det ger en mycket rofylld färd.
  2. 2: Växlingarna är silkeslena genom hela registret.
  3. 3: I Power läge ger lådan en riktigt användbar motorbroms i nedförsbackar.
  4.  

Vi körde motorerna i olastade skåpbilar. Inte den bästa testplattformen när man vill veta hur motorerna fungerar i en husbil. Att känna skillnad mellan 140 och 160 hk motorerna var stört omöjligt. Båda ger mer än nog med kraft för dessa fordon.

180 hk motorn har tidigare varit klart överdimensionerad för skåpbilar. Men med nya lådan kan man äntligen njuta av den extra kraften. Inga ryck, bara en urstark, linjär, acceleration.

Om du trycker på knappen för att växla körläge tänds ett fönster som visar de olika körlägena, med knappen väljer du sedan det mest lämpliga.

Ovanför D:et syns sedan antingen Power eller ECO, i Normal bara ett D.

Tre körlägen

Man kan välja mellan Normal, ECO och Power med en liten knapp bredvid växelspaken. Mellan Normal och ECO hade jag på vår testrunda svårt att känna skillnad. Vi körde i tät stadstrafik, brant uppför, brant nedför, på landsväg och motorväg.

Möjligen att ECO läget läger i nians växel lite tidigare. Men jag kunde inte med säkerhet identifiera någon större skillnad. Troligen för att testbilen var så lätt.

Power läget är dock helt olikt de andra två. Här är gasresponsen omedelbar. Under testet lade den aldrig i nians växel. Trots att jag en kort stund var uppe i 130 knyck på motorvägen (aja baja). Kanske att den kastat i nian om jag hållit farten en tid.

Mest uppskattade jag dock att jag med Power läget kunde använda motorbroms när det gick brant utför.

Bäst trivdes jag med ECO läget. Trots att det prioriterar högre, bränslesnålare, växlar kände jag aldrig att motorn gick tungt. Det gäller för alla tre motorer.

För de som så önskar kan man även växla manuellt. Men jag har svårt att se varför man ska göra det. Körlägena kompenserar mer än väl för olika körförhållanden.

Power läget ligger kvar länge nog på lägre växel, aldrig kände jag att bilen tappade kraft i uppförsbackarna. Ska vara att man vill ha ännu effektivare motorbroms nedför, men jag kände aldrig behovet.

Inte bara nya motorer

I samband med att den nya motorfamiljen tar plats i Ducato får den även fler aktiva säkerhetssystem.

Full Brake Assist (FBC) – Autobroms. Ser till att effektivt få stopp på bilen om det är risk för kollision.

Blind Spot Assist (BSA) – Döda vinkeln varnare. Indikerar med ljud och en varningstriangel i backspeglen.

Rear Cross Path Detection (RCP) – Backvarnare för fordon som kommer från sidan, särskilt användbart när du backar ut från en parkeringsruta. Indikerar med ljud och varningstriangel i backspegeln.

Start & Stop funktion som stänger av motorn när du står still vid exempelvis rödljus är en annan nyhet.

Sedan tidigare kan man få Ducato med filvarnare, regnsensor, automatiskt helljus, vägmärkesläsare, adaptiv farthållare, antispinnsystem, antisladdsystem och en funktion kallad Hill Descent Control som ser till att hålla låg fart när du kör brant utför så du slipper både styra och bromsa.

Tyvärr är det många av dessa system som aldrig hittar in i husbilar. Men indikationer från både Fiat och husbilstillverkarna tyder på att de kommer bli vanligare.

Den nya automatlådan med tre körlägen och möjlighet till manuell växling förhöjer körupplevelsen väsentligt. På bilden syns även det nya multimediasystemet med navigator, backkamera och förberett för såväl iPhone som Android mobiler.

Ny multimedia

Fiat lanserar även ett nytt multimediasystem med backkamera och navigator. Två skärmstorlekar, 5 och 7 tum. I de bilar jag körde var det den mindre displayen.

Ett riktigt bra system med tydlig display och intuitivt handhavande.

Att detta system kommer finnas till hel- och halvintegrerade husbilar är knappast troligt, tillverkarna brukar föredra sina egna lösningar.

Men om du köper en inredd skåpbil kan jag rekommendera systemet.

Vad kostar kalaset?

Det kommer bli dyrare att åka automatväxlat. Hur mycket varierar från tillverkare till tillverkare. Vissa säljer automatlådan i paket med exempelvis aluminiumfälgar. Andra bara i kombination med 16” fälgar, aluminium eller plåt.

Men jämfört med den tidigare automatlådan ska man nog räkna med ca 20 000 kronor mer.

Ett tips kan vara att man köper en mindre motor för att finansiera lådan. Dagens 160 hk motor med automat är ju direkt jämförbar med dagens 180 hk.

Men det finna andra pris att betala för de uppgraderingar Fiat gjort. AdBlue systemet gör bilarna tyngre. Automatlådan är tyngre än sin föregångare. Hur mycket har vi inte fått veta, men en representant sade att det rör sig om ca 30 kg. Detta äter dyrbar lastvikt.

För att kompensera för detta har Fiat numera en 75 liters bränsletank som standard istället för 90 liter. Den stora 120 liters tanken utgår helt.

Några tillverkare har till och med aviserat att 60 liters bränsletank blir standard i deras modeller.

Nu har vi av Fiat fått veta att 75 och 60 liters tanken är samma tank, men att man har en skiljevägg i 60 liters versionen. Man kan alltså göra om 60 liters tanken till 75 liter. Men då måste även kalibrera om bräsnlemätaren.

På lightchassi med en bladfjäder kan man välja bladfjäder i kompositmaterial. Den är betydligt lättare. Men kostar en slant.

D:et i displayen betyder att det är körläge Normal valt. Ett inringat A indikerar att Start & Stop funktionen aktiverats. På bilden är motorn av, varvräknaren visar noll varv. Man ser även indikatorerna för att filvarningssystemet är aktiverat. Det signalerar endast med ljud. Inga vibrationer i ratten. Ljudet kommer från höger respektive vänster beroende på vartåt du svajar.

Jag tycker

Jag tror ingen missat hur glad jag är i den nya automatlådan. Och det känns som att även motorerna är ett lyft med sina höjda vridmoment.

Självklart är det positivt att de även ska vara snålare och därmed miljövänligare. Men när det gäller bränsleförbrukning är din egen körstil mer avgörande så det fäster jag inte så stor vikt vid.

Start & Stopp är en bra funktion i tät stadstrafik. Likaså Autobroms.

Nu håller jag en tumme för att husbilstillverkarna tar alla Ducatons aktiva säkerhetssystem till sitt hjärta och gör dem till en del av standardutrustningen.

Men det kommer inte gå fort. Chassina för 2020 års husbilar beställdes våren 2018. Och då var det inte mycket snack om aktiva säkerhetssystem.

Att provköra motorer i olastade skåpbilar är inte helt rättvisande. Framtida tester i husbilar kommer ge en mer nyanserad bild av de olika motorernas karaktär.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift