Flexibel panel lika duktig
För att utnyttja solens energi nu när den behagar att ställa sig allt lägre på himlen har jag monterat en flexibel solpanel ovanför vindrutan på framkant av taket. Den är lika effektiv som en styv – och lättare. Svår att montera? Nja.
Av Stig Forsberg och Reidar Andresen
Att montera saker är inte svårt om man är lite händig, det svåra är att tänka ut hur och var. Var går man genom taket, hur drar man kablaget, vart sätter man regulatorn och hur kommer man bakom soffor och ner i golv till batteriboxen?
Denna gång blev det lite knepigare än vanligt för solcellens anslutningskontakter var så stora att en normal genomgång inte kunde användas. Jag begav mig till en båttillbehörsbutik och köpte en bordsgenomföring i mässing, 30 millimeter i diameter.
Så monterade vi panelen/regulatorn
Panelen är självhäftande och enkel att montera. Börja med att mäta ut centrum på taket och mäta in panelens placering. Tvätta taket noga så att inget fett finns på ytan. Tänk på att fronten möjligen välver sig på två ledder. Ta därför en rätskiva och kontrollera att fronten är plan horisontellt ner till den djupaste monteringspunkten. Det gjorde dessvärre inte jag så det blev ett litet veck på panelen. Inget som påverkar funktionen, men det blev inte snyggt. Börja från översidans centrum och för solpanelen utåt nedåt. Pressa på mjukt, men bestämt, eventuellt med en liten kloss. Momentet kräver två personer.
Så till det mest smärtsamma: Sätta borrmaskinen i pärlans tak och borra. Därefter ska genomföringen sättas på plats följt av en ordentlig tätning av både genomföringen och kablaget. Vi följde taket mot sidoväggen, krånglade oss fram bakom sängen och ner på väggen till lämplig plats för regulatorn. Den visar spänning i volt, laddström i ampere, temperatur, laddning i kW och beräknar antal kWh som laddats. Tillverkaren rekommenderar att regulatorn sätts i batteriboxen bredvid batterierna, då blir anslutningen till batterierna kortaste möjliga. Jag som vill ha koll på allt och som älskar att trycka på små knappar valde dock att sätta den i bodelen på lätt tillgänglig plats.
Elektrisk inkoppling
Kablaget har kontakter som inte kan förväxla plus och minus. Förutsatt att man inte kopplar fel in i regulatorn. När man kopplar in det elektriska gör man bäst i att täcka över solcellen så att den inte får något ljus – inte helt ljustätt, men cellen ska inte leverera några höga strömmar om man kortsluter eller kopplar fel.
Jag ökade kabeldiametern till batterierna eftersom jag valde en placering som gav ett större avstånd till regulatorn. Kontrollera att förlängningskabelns förankringar är dragna i botten, det var de inte på mina kablar. Om kabeln inte är förankrad finns risk att man drar kabeln ur kontaktdonet under arbetet.
Funktionen hittills
Nu är allt under kontroll och panelen laddar rejält trots lågt stående sol. Den plant takmonterade solcellen avtar att leverera vid trekaffet, den frontmonterade solcellen ökar efterhand under eftermiddagen/kvällen. Jag har ännu inte hunnit få erfarenhet av skillnaderna i effektivitet. Jag räknar med att kunna berätta mer när jag våren 2015 kommer åter från Portugal. Underhåll krävs inte på något annat sätt än att solpanelen tvättas av med jämna mellanrum, vilket man enkelt gör när man tvättar frontrutan på macken.
Några tips till tillverkaren
Anslutningen är på kortsidan, anslutning på långsidan alternativt i hörnet vore bättre.
Kablaget är av mycket hög kvalité, men väl styvt. En mjukare, lättare formbar, kabel är att föredra. De oförväxlingsbara kontakterna är väl stora och kan inte träs igenom vanliga genomföringar för husbilar. Regulatorn som man gärna vill se displayen på är inte direkt dekorativ om än väl så informativ.
Jag tycker
Flexibla solpaneler är inget nytt. De har funnits i decennier. Men tidigare har de varit mindre effektiva än sina styva och tunga syskon. Idag får man ut fler watt på samma yta.
Vad den flexibla panelen främst vinner på i husbilssammanhang är vikten. Istället för att sätta tio-tolv kilo på taket räcker det med två-fyra kilo. Även flexibiliteten och enkelheten vid montering är en fördel.
En annan sak som man kanske inte tänker på är att den flexibla panelen är mycket tålig. Man kan faktiskt gå på den utan att den tar skada.
På marginalen kan den nitiske teoretikern även hävda att man sparar bränsle eftersom den inte har något luftmotstånd.
Kort sagt: Enligt mig finns idag ingen anledning att välja en styv panel framför en flexibel.
Jämförelse flexibel panel vs ramförsedd
Jag har gjort några jämnförande, enkla test, för att få svar på frågan.
Testen är gjord under olika batteristatus, väderförhållanden och med olika solvinklar, resultaten är mätta vid samma tidpunkt. Jag lade ytterligare en flexibel panel bredvid min fasta, gamla traditionella solcell i glas(15 kg).
Varje solcell har kopplats mot sin medlevererade regulator. Solcellerna har olika effekt 110 watt respektive 130 watt.
Den äldre 110 W är fysisk större än den nya på 130 W. Jag har dock reducerat den nya med 110/130= 85%. Detta är inte helt rättvist, för den nya panelen har en mindre yta att plocka upp solenergin från. Det har jag dock bortsett ifrån.
Levererad ström kan tyckas låg i förhållande till panelernas kapacitet, men det beror på att testet gjordes i september när solviklen är låg och det var av och till molnigt. Under högsommaren hade det säkert blivit både 7 och 8 A.
Mätning: gamla panelen/nya panelen
1: 3,7A/3,8A
2: 4,1A/4,2A
3: 0,7A/0,6A
4: 1,3A/1,3A
5: 2,2A/2,3A
6: 0,2A/0,2A
7: 3,4A/3,5A
8: 1,6A/1,7A
9: 0,0A/0,1A
Resultatet är inte förvånande eftersom tekniken gått kraftigt framåt och den är inte beroende på vilket substrat (underlaget man installerat på enligt forskarnas sätt att utrycka sig) man monterat tekniken på.
Kom ihåg när Du läser detta att min gamla panel/regulator har en teknik med c:a 8 år på nacken, hur en modern glaspanel/regulator levererar vet jag inte. Jag är bara glad över att tekniken blivit bättre!
Fakta
Solcell Gicosolutions 130 W.
Böjbar panel, 3,5 kg
Regulator Western Co WR, 15 A
Panelerna är testade och certifierade för:
Hageltest med certifikat: KIP-080141/01 (IEC61215:2005)
Saltdimma korrosion certifikat: KIP-078997/01 (IEC 61701:2011)
Leverantör
Blue Peter AB