Den här artikeln kom till efter ett besök hos Torvalla LCV. Där stod en helintegrerad husbil som drabbats av däckexplosion på höger bakhjul. Det fick till följd att hela hjulhuset och en del av dubbelgolvet slogs i spillror.
En dyr reparation var att vänta. Men bilen var försäkrad så ägaren tog det med viss ro. Han anmälde skadan och förklarade vad som hänt.
Trygg Hansa, som var försäkringsgivare, förklarade att han inte kunde få ut på försäkringen eftersom däcken var för gamla.
När vi på Allt Om Husbilen fick höra detta reagerade vi. Finns det ålderskrav på däck? Det hade vi aldrig hört talas om. Så vi ringde vår egen däckexpert, HP Adlung, på Prodob. Han ställde sig lika frågande. Att det finns regler om mönsterdjup vet ju de flesta, men ålder? Näää!
Av HP Adlung, Stig Forsberg och Stefan Janeld
Vi beslöt oss för att undersöka saken närmare. Så vi ringde Trygg Hansa och låtsades vara intresserade av husbilsförsäkring. Ställde en rak fråga om huruvida de hade ålderskrav på däcken.
Det har man inte, får vi veta.
När vi fördjupar frågan blir vi rundkopplade till olika experter och skadereglerare. Det är uppenbart att vi funnit en gråzon.
”Så länge däcken uppfyller lagliga krav gäller försäkringen” tycks de flesta tycka, men ger inga garantier eftersom de anser det vara en hypotetisk fråga.
Vi lyckas dock säkerställa att Trygg Hansa inte har några åldersregler för däck i sina Allmänna villkor.
Nu kunde vi nöjt oss. Men nyfikenheten hade tagit överhanden. Hur ställer sig andra försäkringsbolag till frågan?
Samtliga bolag har åldersavdrag för slitna däck som betyder att däck äldre än fem år generellt inte ersätts utan anses förbrukade. Det påverkar dock inte ersättningen för skador på resten av fordonet.
Folksam är det enda bolag vi hittar som faktiskt har ett ålderskrav. De säger max 8 år. Är däcken äldre ersätts inte skador till följd av däcksexplosion eller punktering. Den aktuella husbilen hade klarat denna gräns, det är en 2014 års modell. Så när skadan inträffade var bilen bara 6 år gammal.
Caravan Försäkring har en generell regel som säger att om Du åker omkring med utrustning på bilen som är i sådant skick att det äventyrar säkerheten så kan skadeersättningen minskas med 25%. Dit får man räkna däck, man avgör från fall till fall beroende vilken typ av olycka som inträffat.
En mycket luddig formulering som ställer enorma, ja rent av orimliga, krav på husbilsägaren. Hur ska en lekman kunna avgöra sånt? Ett däck kan skadas av att man kör ner i ett potthål eller mot en kantsten. Däcket ser helt okej ut men invändigt har corden skadats och efter ett halvår eller mer kanske olyckan är framme.
Hade ordvalet betydelse?
En detalj i det ärende som denna artikel inspirerats av är att ägaren till bilen har en känsla av att om han i sin skadeanmälan skrivit punktering istället för däcksexplosion, då hade han fått ersättning. Att bolaget har resonerat typ ”fräscha däck punkteras, för gamla däck exploderar.”
Som att explosionen i sig är en indikation på att däcket var för gammalt. Finns det någon bäring i ett sånt resonemang?
Vi frågar återigen HP Adlung och han reder ut vad en punktering är. Även om alla troligen vet det så kanske inte alla känner till mekanismerna bakom en punktering. Vi tar det från början och djupdyker i ämnet.
Orsaker till punktering
- 1 Du har kört på något vasst, spik, skruv, eller något annat som har gått in i däcket.
2 Ventilen håller inte tätt mellan ventilen och fälgen, eller att ventilnålen läcker.
3 Det kan läcka mellan fälg och däck, oftast för att stålfälgen börjat rosta på fälgbanan, dvs den delen som däcket sitter monterat mot fälgen.
4 Aluminiumfälgen har börjat oxidera på fälgbanan. Det är detta man i dagligt tal kallar för smygpunka.
För att undvika sådana här tråkiga punkteringar finns olika hjälpmedel:
- 1 Okulär besiktning av hjulen innan man åker i väg – Gratis!
2 Kontrollera ringtrycket med jämna mellanrum exempelvis varannan tankning – Gratis!
3 Montera TPMS på hjulen, finns för 2 hjul 4 hjul och 6 hjul. Systemet har en display som visar ringtrycket och temperaturen i däcken. Man byter då ut den ordinarie ventilen mot en TPMS-ventil i vilken det sitter en givare som kommunicerar med en display i bilen. Ventilen har ett batteri i sig, och displayen går på 12 volt. Kostar en liten slant beroende på hur många hjul Du har.
Sprängpunktering
När däcket bara smäller till och sen är all luft borta och även själva däcket. På några sekunder är man nere och kör på fälgen.
Orsakern kan vara flera:
- 1 Kan vara så att däcket är så gammalt att det inte orkar hålla kvar ringtrycket i hjulet.
2 Du har kört på något stort föremål. - 3 Kört ner i ett påtthål på vägen, då trycks däcket ihop mot fälgen av bilens vikt, och risken med en gummiventil blir att ventilen då åker ur sitt hål.
- 4 Har du riktig otur när du kör ner i potthålet så kan fälgen spricka, händer dock mycket sällan. Här gäller det att man har fälgar som klarar av axelbelastningen.
5 Du har en gammal ventil som trycks ut ur fälgen av det snabbt ökande ringtrycket. Man ska alltid byta ventil när man byter däcket på fälgen. - 6 Du har fel ventil på hjulet, exempelvis så ska det sitta förstärkta ventiler på C-däck. Helst, om jag får välja, ska det sitta en stålventil som man skruvar fast i fälgen. Ventilen är tvådelad med gummipackning mellan. Det är just så en TPMS ventil ser ut.
7 Ett däck är snedslitet så korden kommer fram och då har man inget motstånd kvar i däcket.
8 Du kanske till och med inte kör med ett C-däck, helst ett CP, du tycker att det räcker med ett SUV-däck som har samma belastningsklass som du ska ha på däcket. Men! Bara för att bägge däcken har samma belastningsklass så är det inte samma sak. Men det är en annan fråga som vi kan ta upp senare.
Hur påverkar olika punkteringar bilen?
I bästa fall inte alls, men en däcksexplosion kan sopa rent ett helt hjulhus, ledningar, bromsrör golv, väggar och plastskjolar. En snabb pyspunka som tömmer hjulet på mindre än tio sekunder gör att man inte hinner få stopp innan däcket går på fälgen och skärs i bitar. Det havererade däcket kan då följa fälgens rotation och med kraft slå sönder hjulhusets innehåll.
Vi kommer följa detta ärende och även bistå husbilsägaren i den mån vi kan.
Heinz Peter Adlung, mest känd som HP, har under många år jobbat för att förenkla husbilsägandet.
Han jobbar i det dagliga som kundmottagare på ProDOB som är ansluten till dom två fristående kedjorna Autoexperten & Däckteam.
En verkstad som specialiserat sig på husbilsservice samt däck och fälgar.
HP, själv husbilsentusiast, vill förenkla husbilsägandet genom att se till helheten, inte bara till det enskilt beställda jobbet. Det sparar många besök över tid.
