Gasolsystemen i våra husbilar är mycket säkra. Men de kräver underhåll. Dessvärre togs den periodiska kontrollen bort vid besiktningen för ett antal år sedan. Det blev då personligt ansvar att hålla gasolsystemet i godkänt skick. Jag vågar påstå att det inte är många som verkligen gör det och med nödvändig kunskap. Därför känns det slarvigt av mig att inte ha tagit tag i detta tidigare. Följande är en översikt över vad Du behöver tänka på, inte bara tänka på, utan faktiskt åtgärda.
Av Stig Forsberg
Jag använder tankflaskor från Alugas. Flaskor som ska provtryckas var tionde år. Dessutom är jag av den åsikten att man bör byta ut sin reduceringsventil med fem års mellanrum. Den innehåller nämligen gummimembran som åldras.
Jag har planerat renoveringen av mitt gasolutrymme länge, men det har bara inte blivit av. Jag har haft de flesta delar hemma sedan i höstas, men att göra det på vintern är för kallt och när vårvärmen kom tidigt i år hann jag inte med. Kylan slog till igen så det fick bero ytterligare. Nu i slutet av maj tar jag tag i detta så viktiga projekt. Det är faktisk så att jag skäms för att jag inte gjort det tidigare.
Gasoltuberna
Tankflaskor/tuber får inte brukas mer än 10 år i taget. De skall då revideras vilket innebär provtryckning, rengöring invändigt och kranen med sin säkerhetsventil byts. För en tankflaska byts även påfyllningsventilen med överfyllnadsskydd och dess funktion kontrolleras.
När så skett av auktoriserad personal målas tankflaskan/tuben om (ommålning gäller bara stålflaskor) och stämplas med ett årtal när den går ut, 10 år fram i tiden. En utgången tub får inte återfyllas, men Du får förbruka den kvarvarande gasolen. Se alltid till när du byter tub att den har ett årtal som ligger så långt fram i tiden att Du hinner förbruka den. Acceptera aldrig en utgången tub. Var observant på märkningen när du byter en gasolflaska.
Kraven på revision gäller även gasoltankar. Många bilar kör omkring med gamla tankar i dagsläget!
Gasolslangarna
Är stämplade med tillverkningsår och månad. Om märkning sakas är slangen mer än 20 år gammal. Slangarna ska (enligt tillverkarens rekommendation) bytas minst vart tionde år. Vid minsta tillstymmelse av sprickbildning i höljet skall den omedelbart bytas. På slangarna sitter slangbrottsventiler som stänger av gasen vid ett slangbrott. Inget sägs om de skall bytas, men efter 10 år kan de nog börja krångla så även de bytte jag ut.
Packningen på slangens anslutning mot tuben skall bytas varje år. Tidigare var den i gummi och kunde hålla flera år. Så är det inte längre, den är numera i ett plastmaterial som dessvärre ger med sig, de får märken i sig och kan bli otäta. Speciellt om man drar till för hårt. Det är därför det finns en plastnyckel att dra kopplingarna med. Den är i sin enkelhet ett avancerat verktyg, en momentnyckel. När den släpper så är åtdragningsmomentet det korrekta. Använd aldrig skiftnyckel eller polygrip för att efterdra – mycket viktigt.
Regulatorn
Den skall bytas vart tionde år, igen enligt tillverkarens föreskrifter. I Tyskland säger reglerna att alla husbilar som används kommersiellt, läs hyrs ut eller säljs, skall förses med en ny regulator om den är äldre än 6 år. I den marina sektor gäller 8 år. För privatbruk gäller 10 år om årliga kontroller sker.
Även Frankrike har liknande regler med 6-årsgräns.
Regulator skall alltid förses med gasolfilter om man tankar LPG-gas på bensinstationer. Läs mer om detta i separat pdf. Den gasen innehåller mer olja och slaggprodukter som kan sätta regulatorn ur funktion. Inga garantier gäller om filtret saknas.
Även om man alltid byter tuberna är gasolfilter att rekommendera. Den som vintercampar bör förse sin regulator med en värmepatron, EisEx, annars kan regulatorn frysa och lämnar då inte ifrån sig gas. Alternativet är vid enklare anläggningar med bara en tub att ha med en extra regulator.
Med den nya regulatorn måste man dessvärre även byta signal-switchen som indikerar att tuben har skiftats om Du har den äldre typen av Truma DuoControl. Om du byter från en äldre till nya Truma Black Line så behöver du detta, men GOK har en regulator i samma utförande som ”gamla” Truma DuoControl och där behöver man inte byta switch.
Kontrollera innan Du köper ny regulator vilket tryck Din anläggning jobbar med. Det finns 30 mb och 50 mb. Vanligast är 30 mb. I äldre bilar kan möjligtvis 50 mb förekomma.
Lite fakta om olja i regulatorn
I Sverige har vi samma gasol som tankas i vanliga bytesflaskor som i tankflaskor och gasoltankar. Det finns vissa problem med ämnen som förstör regulatorerna. De kan ses när gasolflaskor skrotas, såväl bytesflaskor som tankflaskor. Det kan finnas upp till 10cl brun vätska kvar i flaskan när den är tömd på gasol.
På kontinenten kan det vara så att man skiljer på distribution av LPG till tankställen för fordon och till ställen för flaskfyllning. Till de ställen där man tankar fordon tillsätts det olja för att det torra bränslet ska ge smörjning till motorn. Men i våra gasolsystem är oljan bara till besvär.
Förbättrade avläsningen av gasnivån
Jag har ett system som aktiverar en brytare när tuben skiftar. Jag får då en indikering på min Alde-panel att tub 2 kopplats in. Jag önskade ett bättre kontrollsystem så jag införskaffade ett system från Mopeka. Det monteras under tuben och mäter med ultraljud gasolnivån i tuben. Montaget görs genom att man på en ståltub fäster den med två magneter. Har man aluminiumtub eller tankflaska lägger man sändarenheten i en svamp som håller den plant mot flaskans runda botten med hjälp av silvertape. Jag kan nu via blåtand få information till min mobil om gasolnivåerna i tuberna. Mopeka finns nu i en ny modell som ska vara enklare att installera och har bättre batteritid.
Så här renoverade jag
Jag skruvade ur allt ur gasolutrymmet och rengjorde det.
Monterade den nya regulatorn regulatorn DuoControl CS från Truma. Dessvärre hade min husbils tillverkare, Frankia, gjort en egen lösning på vinkelregulatorn. Det betydde att jag inte kunde montera den nya i originalhålen. Truma har designat sina nya regulatorer så att de använder samma montagehål som den äldre typen. Jag fick därför införskaffa ett kopparrör och en koppling för att nå upp till taket. Nu stämde måtten för montaget.
Monterade två gasolfilter, ett för varje tankflaska och kopplade på slangarna med sina slangbrottsventiler. I senaste Truma katalogen finns rördelar som är färdiganpassade för bytet, sent vaknade man och insåg att inbyggnadsmåtten inte var likadana och har nog fått höra detta från sina kunder, GOK har den tidigare regulatorn som är enklare att montera eftersom den har samma inbyggnadsmått.
Monterade nivåmätarna under flaskorna och lade in dem i appen Mopeka som jag laddat ner från AppStore.
När allt fungerade var det dags att montera tuberna på plats. Jag har två tankflaskor som jag fyller på bensinstationer och hos gasolfyllningsföretag. Ett mycket effektivt system vid resor i både Sverige och nere i Europa. Tankflaskorna monteras i samma utrymme som lösa tuber, med den skillnaden att de skall monteras fast på sådant sätt att de inte kan tas loss utan användande av verktyg. Jag har gjort det genom att använda originalspännremmar som jag dragit en skruv igenom remmen, med en bricka och nyloc-mutter. På så sätt kan jag inte ta bort tuberna utan verktyg. Jag kan å andra sidan snabbt skära/klippa av remmen om vid brand eller om jag av annan anledning snabbt behöver ta loss tuberna. Det finns även hållare för tankflaskor med metallband att införskaffa för att fästa runt flaskorna såväl som fäste som löper genom golvet.
Bilderna säger det mesta om montaget
Det kom även många bruksanvisningar med. Jag gjorde som vanligt – rev sönder dem. Inte på tvären utan så att jag fick omslag med svenska och originalspråk kvar. Att skippa alla språk man inte förstår spar mycket utrymme i dokumentationspärmen.
Produkter och priser
- – Tankflaska vid utbyte på plats i Karlshamn 2.600:- kronor
- – Regulatorsats komplett med filter och slangar 4.571:- kronor
- – Pris gäller både vertikal och horisontell version av Duo CS
- – Pris för monoversionen CS gäller 2.694:- kronor
- – Givare som indikerar flaskskifte 446:- kronor
- – Mopeka Gasolnivå mätare, 2 st á 820:- , 1.640:- kronor
- – Läckspray 139:- kronor
- Totalt 9.396:- kronor
Teknisk information till denna artikel har jag fått av:
Anders Pålsson, Led2u – www.led2u.eu
Nils Ekstrand, Truma – www.truma.se
Rolf Hellström, Herobi – www.herobifirtid.se

Första fyllningen upp till en tredjedel av tubens volym hos Gasolfyllarna i Jordbro