Meny

.

Handhavandefel viker hydrauliska stödben

På forum och i grupper på nätet pratas det om hydrauliska stödben som viker sig. Många ”vet” varför. Men då jag är av sådan natur att jag helst söker information från de med erfarenhet frågade jag en erfaren installatör av hydrauliska stödben. Och fick tydligt svar.

 

Av Stig Forsberg

 

Jag ställde frågan till Gunnar Jansson, VD för Höja Bil & Motor. Han har monterat ett mycket stort antal stödben av fabrikatet E&P-Hydralic.

Han svarar både uppgivet och sorgset: ”Okunskap – folk läser inte bruksanvisningarna!”

 

Ska ge stöd, inte lyfta

Det hörs av namnet att det är stödben och inte lyftben. När man väljer parkering för natten skall man inte välja den mest kuperad platsen och hissa framhjulen långt ovan marken. Det kanske ser tufft ut, men idén är att man skall lyfta minimalt och fortsatt ha markkontakt för en stadig vistelse ombord. Om man behöver lyfta högre sätter man en nivåkloss under och sänker ner bilen tills man har god markkontakt.

Med markkontakt kan man röra sig fritt ombord och vinden blåsa på från sidan utan att det uppstår några gungningar i bilen. När en husbil gungar i sidled uppstår mycket stora krafter som dessvärre kan knäcka både fästen och ram om det inte är korrekt monterat.

”Här är det andra problemet.” säger Gunnar.

”Stödben är ett sådant tillbehör som folk tar med sig när de byter bil. Någon kompis som jobbat med hydraulik hela sitt liv åtar sig att montera dem på den nya bilen. Det handlar inte alls om att kunna hydraulik, det handlar om att man måste förstå hållfasthetslära och skruvförband. Att montera ett skruvförband på rätt sätt så att det och ramen håller är i sig en specifik kunskap som de flesta saknar insikt i.”

Han visar mig några exempel som jag förstår, men väljer att inte återge här. Det är mer invecklat än en skriftlig beskrivning, det fodras även en hel del erfarenhet.

Läxan blir att inte försöka montera själv och att förvissa sig om att den som monterar är licensierad att göra det. Stödbenen är för övrigt inte godkända att använda som domkrafter, de saknar bland annat slangbrottsventiler. Rätt monterade och rätt använda viker sig inte stödbenen. Någon har gjort fel när det händer!

 

Vill du läsa mer om stödben? Du hittar våra artiklar här:

E&P

HPC

AL-KO

Tesa

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift