Meny

.

Har ni gjort allt inför vintervilan?

Om man ställer av sin husbil över vintern är det inte bara att parkera och gå därifrån. Det är ganska mycket man behöver göra för att slippa problem och onödigt arbete i vår. Här hjälper vi dig att med en checklista säkerställa så du inte missat något.

 

Av Stig Forsberg och Stefan Janeld

 

Vi får så här års många frågor om vad man ska tänka på när man ställer av sin husbil. Ofta kan vi hänvisa till vår artikel i ämnet. Där vi går igenom det man behöver göra och tänka på. Men även om man lusläst den är det lätt hänt att förbise något. Därför har vi nu tagit fram en nedladdningsbar checklista att ha som stöd för minnet när du ”konserverar” pärlan.

 

Det som inte står på listan

En checklista ska vara kortfattad. Så kortfattad att lite förtydligande kan vara på sin plats. Många punkter är självklara. Så vi går bara igenom några.

Exteriör och chassi

Första punkten, ”Motorn nyservad”, är ju inget man gör själv. Men vi valde att ta med den för mycket är vunnet på att serva motorn innan man ställer av husbilen. Dels är alla vätskor fräscha vilket gör att de har optimal funktion. Det är bland annat:

  • – Ny olja skyddar maximalt. Gammal olja kan ha vatten i sig och även andra föroreningar. Den förlorar också en del av sina skyddande egenskaper.
  • – Kylarvätskan har korrekt vatten/glykol blandning för bästa frostskydd.
  • – Alla filter är fräscha så det blir ingen tillväxt av bakterier i varken bränsle- eller luftfilter.
  •  

Genom att inte dra åt handbromsen eliminerar man risken att den rostar fast. Därför är det en punkt på listan.

Att höja lufttrycket i hjulen förutsätter ju att man inte kör med maximalt tillåtna lufttryck. Något allt för många gör. Något vi skrivit om tidigare. Om du inte läst den artikeln råder vi att du gör det, ett korrekt ringtryck spar däck, ökar säkerheten och även komforten.

Att man ska tvätta av husbilen tror jag de flesta tycker är bra. Men att vaxa den kanske känns som överkurs. Betänk då att även en husbil som inte körs smutsas ner. En vaxad bil är enklare att tvätta av till våren.

Ni som har hydrauliska stödben kan använda dem till att avlasta fjädringen. Sänk benen så de tar bilens vikt. Men lyft inte högt. Om man inte har stödben men vill avlasta fjädringen kan man lyfta med domkraft och använda stödbockar.

VVS systemet

Att göra rent spillvattentanken kan verka överkurs. Man ska ju inte dricka vattnet därifrån så om det finns bakterier eller smuts kvar kan ju kvitta. Sant förvisso, men ett illa skött spillvattensystem börjar snart lukta illa, ibland väldigt illa.

Elsystemet

Att göra rent batterierna låter kanske onödigt. Men smuts kan ibland leda ström och dra ur batteriet, så håll rent.

Du kan aldrig stänga av alla förbrukare i bilen helt. Det finns saker som även avstängda drar lite ström. De vanligaste är: larm, antennförstärkare, dekodrar till teven, ljudsystem. När man regelbundet använder husbilen märks inte den lilla förbrukningen. Men över tid, som när husbilen står avställd ett halvår laddas batterierna ur.

Varför är det illa att batterierna laddas ur, undrar du kanske?

Fulladdade batterier tål kyla väldigt bra. Men urladdade riskerar att frysa sönder.

Detta gäller bly/syra batterier. Det är lite annat med litiumbatterier, de bör ligga runt ca 80% laddningsgrad när man förvarar dem.

För att hindra urladdning är det en god idé att lyfta av minuspolen/polerna. Det går lika bra med pluspolen om du har svårt att komma åt minuspolen.

Varför man föredrar att lyfta av minuspolen är för att det av misstag inte ska bli kortslutning om pluskontakten kommer åt en jordpunkt.

OBS! Glöm inte att koppla tillbaka minuspolen under tiden du laddar med bilens inbyggda laddare.

Bodelen

Den största fienden i en avställd husbil är fukt. Den skapar dålig lukt och ger grogrund för mögelangrepp. Man kan inte undvika fukt helt, men man kan ge goda förutsättningar att slippa fuktrelaterade bekymmer. Det görs bäst genom ventilation. Att ge luften fri lejd runt möbler och textilier. Det är den röda tråden i de flesta punkterna under denna rubrik.

Att ha lite värme på gör att fukt söker sig ut ur bilen. Man behöver inte ha särskilt hög värme.

Om man har en bil som står ute utan täckning blir den snart en isskulptur om man har hög värme på, snön på taket smälter och sedan fryser smältvattnet när det rinner utmed bilen.

Klicka på bilden för att ladda hem en pdf att skriva ut

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift