Meny

.

Installation och test av parabolantenn

En helautomatisk parabol stÄr högt upp pÄ mÄnga husbilsÀgares önskelista. Vi har inlett ett lÄngtidstest av en relativt ny produkt som tack vare ny teknik spar utrymme och slantar utan att tulla pÄ mottagning eller mekanisk kvalitet.

SÀger reklamen. Vi ska nu syna pÄstÄendet.

 

Av Stefan Janeld, Stig Forsberg och Reidar Andresen

 

Cytrac Àr ingen vanlig parabol med wokpanna och en lÄng arm med ett LNB lÀngst ut, sÄ som vi Àr vana vid (LNB Àr mottagarhuvudet, Àven kallat mikrohuvud eller parabolhuvud). De kallas offset-paraboler eftersom LNB-huvudet inte Àr centrerat.

Cytrac DX bjuder pÄ en annan teknik. DÀr finns inte mindre Àn 1016 smÄ paraboler formade som en bikaka, men man utnyttjar bara hÀlften Ät gÄngen.

LNB huvudet Àr placerat pÄ baksidan av antennen istÀllet för framför som vi Àr vana vid.

Den stora fördelen med tekniken Ă€r att antennen blir kompakt. Den bygger endast 14 centimeter pĂ„ höjden i nedfĂ€llt lĂ€ge. Att jĂ€mföra med en vanlig parabol som bygger 22 centimeter. Även i uppfĂ€llt lĂ€ge Ă€r den kompaktare Ă€n vanliga paraboler och dĂ€rmed lĂ€ttare att placera för att inte skymma exempelvis solceller eller för att inte drĂ€mma i öppna takluckor nĂ€r den söker satellit.

SjÀlva parabolen Àr 56 centimeter i diameter men motsvarar en 65 centimeter i diameter vanlig parabol, minst. NÀr man talar paraboler stÄr storleken i direkt relation till mottagningen. Ju större disk desto lÀngre norrut och söderöver fungerar den. En stor disk hÄller Àven mottagningen bÀttre i dÄlig vÀderlek Àn en mindre.

Vi har hört historier om att Cytrac, trots sina ”futtiga” 56 cm, i praktiken ger samma prestanda som en 85 centimeters disk. Vi hoppas under testet kunna bekrĂ€fta, eller dementera, detta rykte.

Tre olika system

Cytrac finns i tre versioner. Vision, HDTV och Premium. Samma antenn men olika lösningar för mottagaren. I vÄrt test anvÀnder vi HDTV eftersom det redan fanns en teve i bilen.

 

 • Vision Ă€r det enklaste och bĂ€st sĂ€ljande systemet. Levereras utan mottagare (digitalbox), den fĂ„r man ta mig sig hemifrĂ„n, alternativt har teven inbyggd box.
 •  
 • HDTV Ă€r ett större system med en HD mottagare (HD digitalbox) med plats för 5 000 kanalplatser. Det finns Ă€ven anslutningar för HDMI, USB (med en minnessticka eller extern hĂ„rddisk blir boxen inspelningsbar) och RCA kontakt för hörlurar. Man slĂ„r pĂ„ teven och sköter allt med boxens fjĂ€rrkontroll.
 •  
 • I Premium ingĂ„r en teve med mottagare. Allt sköts med en enda fjĂ€rrkontroll. SĂ€tt pĂ„ teven, vĂ€lj kanal. Enklare kan det inte bli. Teven har samma kontakter som boxen i HDTV-systemet och kan alltsĂ„ göras inspelningsbar.

 

GÄr teven sönder rÀcker det inte med att köpa en ny eftersom boxen Àr integrerad i teven. PÄ sÄ vis Àr systemet sÄrbarare Àn de andra tvÄ.

Till alla tre system kan man vÀlja ett sÄ kallat Twin LNB. Det gör att man kan se pÄ olika kanaler om man har tvÄ teveapparater. Eller om man vill spela in en kanal medan man ser pÄ en annan.

Snabb installation

Vi lÀt JR Larmcenter i Lindome, som importerar systemet, stÄ för installationen för att undvika nybörjarmisstag.

PÄ taket fanns redan solcell och ett antal takluckor och en vanlig rundstrÄlande teveantenn. För att parabolen inte skulle skymma solcellen eller stöta i en öppen taklucka nÀr den letar satellit fick den en placering lÄngt fram pÄ taket. Normalt inte en idealisk plats för det Àr risk för vindbrus. Men mindre sÄ med Cytrac Àn en vanlig parabol. Efter 20 minuter satt den pÄ plats och det var dags att dra kabeln.

Antennen skruvades och limmades. Skruvarna har ingen funktion nĂ€r tĂ€tningsmedlet vĂ€l hĂ€rdat. Man kan nöja sig med att endast limma, men dĂ„ mĂ„ste limmet fĂ„ tid att genomhĂ€rda innan man ger sig ut pĂ„ vĂ€gen. Vi fĂ„r rĂ„det att hĂ„lla oss under 80 km/h första dygnet – som en extra försiktighetsĂ„tgĂ€rd.

Blott en kabel dras frÄn antennen ner till mottagarboxen. Den dras utvÀndigt, uppe pÄ taket för att slippa att brottas med bilens möblemang. Kabeln har ett hölje som stÄr emot solens UV strÄlning och mÄr inte dÄligt av att limmas pÄ taket. Det enda man ska tÀnka pÄ Àr att undvika att dra den Àr dÀr kylen har sin plats. DÀr kan det bli vÀl varmt.

SjÀlva antennen stÄr emot sÄvÀl UV strÄlning som hagelskurar och kraftig vind. I nedfÀllt lÀge kanske ska tillÀggas. Om vinden börjar nÄ kuling Àr det en god idé att fÀlla antennen, inte för antennens skull, men vÀl för takets. En uppfÀlld parabolantenn Àr ett rejÀlt vindfÄng och ett husbilstak Àr bara en tunn plÄt eller glasfiberskiva.

 

Klicka pÄ bilderna för större bild och informativ bildtext

Finjustering

NĂ€r allt Ă€r pĂ„ plats har det gĂ„tt mindre Ă€n tvĂ„ timmar. ÅterstĂ„r att stĂ€lla in systemet. Programkortet frĂ„n teveleverantören, i detta fall Canal Digital, ska paras ihop med mottagaren och antennens vinkel ska optimeras för maximal signal.

Kallstart kan ta lite tid eftersom antennen börjar frÄn noll. NÀr den en gÄng funnit satelliten tar det en ungefÀr halv minut att hitta satelliten igen. Kanske lite lÀngre om dagsetappen varit lÄng.

Antennen sköter det mesta sjĂ€lv, men krĂ€ver manuell justering av skew vinkeln. Skew Ă€r engelska och synonymt med ”tilt”. Man tiltar vinkeln pĂ„ parabolen för optimal signalkvalitet. Vinkeln Ă€r olika beroende pĂ„ var man befinner sig. Rakt söder om satelliten krĂ€vs ingen justering – 0° skew.

Ju lĂ€ngre Ă„t öster man Ă€r i förhĂ„llande till satelliten desto mer negativ skew behövs, och omvĂ€nt ju lĂ€ngre vĂ€sterut ju mer positiv skew. StĂ„ende i en backe Ă€r det svĂ„rt att fĂ„ mottagning eftersom skew-vinkeln blir fel. Husbilar förutsĂ€tts ju vara nivellerade – i vĂ„g pĂ„ alla ledder.

Det finns antenner med automatisk skew, Cytrac Àr inte en av dem. Den som bara reser i Sverige behöver inte Àndra skew eftersom man huvudsakligen rör dig lÀngs norr-söder, men Äker du lÄngt ner i Europa mÄste skew justeras en eller tvÄ gÄnger.

God planering Àr att placera antennen Ätkomlig genom en taklucka. Om inte, krÀvs tvÄ personer, en som justerar antennen och en som hÄller koll pÄ signalstyrkan.

Totalt tog hela installationen fyra timmar. Den som gör det sjÀlv, och för första gÄngen, rÀknar med det dubbla.

Fakta

Tillverkaren heter Teen Haft och Ă€r okĂ€nd för den breda allmĂ€nheten. Deras varumĂ€rke Oyster, dĂ€rmot. kĂ€nner alla till. NĂ€r Cytrac lanserades var kunderna svala, tills man lade till lilla texten ”by Oyster”. DĂ„ blev det fart pĂ„ försĂ€ljningen. Idag sĂ€ljer man lika mĂ„nga traditionella Oyster-paraboler som Cytrac.
SÄ hÀr ser det ut under skalet. 508 smÄ fördjupningar i ett bikakemönster. Varje fördjupning har dubbel funktion varför man i reklamen talar om 1016 smÄ paraboler.
Konstruktionen i gjuten aluminium Àr mycket stabil. Inget glapp! I nedfÀllt lÀge klarar den fartvind, stormar, hagel och brÀnnande sol.

Storleken har betydelse!

Det har nu gÄtt tre mÄnader sedan vi lÀt installera en Cytrac DX HDTV satellitantenn pÄ en medarbetares husbil. Sedan dess har husbilen lÀmnat Sverige och tagit sig ner till Portugal. PÄ vÀgen har vi inte bara synat den i sömmarna utan Àven jÀmfört den med tvÄ andra populÀra satellitantenner.

Dags att redovisa resultatet.

Att storleken har betydelse stĂ€mmer nĂ€r det gĂ€ller parabolantenner, dĂ€remot tycks tekniken efter antennen vara fullgod oberoende fabrikat. Satelliterna sĂ€nder digitalt. Finns det bara tillrĂ€ckligt bra signal fĂ„r man perfekt bild och ljud. Är signalkvalitĂ©n bara okej blir inte bilden bĂ€ttre om signalstyrkan blir bĂ€ttre

Om signalen dÀremot delvis skyms av trÀdgrenar eller av annalkande tunga regnmoln betyder en stark signal mycket för en stabil mottagning. En för svag signal gör att bilden fryser/pixlar och att ljudet klipper. Ljudet Àr det som pÄverkas först.

Vi har praktiskt testat tre olika antenner pÄ grÀnsen till satellitens sÀndningsomrÄde i södra Portugal.

Mitt i Europa, rakt under satelliten, fungerar alla storlekar av satellitantenner.

Vi har testat mot Eutelsat 9A genom titta pÄ SVT World. VÄrt test Àr inte vetenskapligt, inte ens tekniskt harmoniserat. Vi har endast testat praktiskt som en normal anvÀndare. Vi har inte haft tillgÄng till nÄgon signalstyrkemÀtare utan anvÀnt TV-anlÀggningarnas egna inbyggda mÀtare. Vi ser inte det som nÄgon brist eftersom signalstyrkan ofta tycks var tÀmligen god. Det som varierar mellan de olika antennerna Àr signalens kvalitet.

Förklaring signalstyrka/kvalité

Signalstyrka Àr just det som namnet sÀger styrkan pÄ satellitens signal dÀr man befinner sig. Det vÀrdet bestÄr av den samlade signalstyrkan man tar emot frÄn de olika transpondrarna som satelliten sÀnder med.

I vÀrdet ingÄr Àven satellitens test-transponder. VÀrdet Àr dÀrför inte representativt för den transponder som Ditt programs sÀnds över. Om signalstyrkan blir för lÄg sÄ kommer kvaliteten inte rÀcka för en stabil mottagning. Kvaliteten frÄn just Din transponder Àr dÀrför avgörande.

Kvalitet kallas Àven signal/brus-förhÄllande(C/N).

SĂ„ har gjorde vi

Bilarna med de tre antenner vi testade stÀlldes bredvid varandra med fri sikt mot satelliten. Jag har i min bil en tolv meter lÄng antennsladd frÄn satellitantennen till min mottagningsbox, en Technistar S2. Tre meter gÄr Ät i bilen, nio meter finns kvar i en slinga bakom en mellanvÀgg. Vi lÀste av antennernas signalstyrka och kvalité i varje bils egna mottagare. DÀrefter kopplades min antenn in i de övriga bilarnas mottagare. Vi fick pÄ sÄ sÀtt relativa vÀrden för varje antenn i förhÄllande till min antenn. Ingen exakt metod, men vi sÄg den praktiska skillnaden tÀmligen vÀl.

Min antenn Ă€r en Snipe, de andra antennerna var en Cytrac DX samt en ”traditionell” 85 centimeters parabol frĂ„n Oyster. Installationen av Cytrac gjordes i november och finns att lĂ€sa om i nummer 10-2015, tillgĂ€nglig som PDF via Qiozk.com och i den digitala kiosken pĂ„ vĂ„r hemsida.

Snipe – med box Technistar S2

En plan antenn uppbyggd med tre olika plattor för mottagningen. Den första plattan tar emot signalen frÄn satelliten och delar vertikala och horisontella radiovÄgor. Den andra plattan Àr för att behandla horisontella radiovÄgor och skicka dessa till LNB (mottagarhuvudet). Den tredje plattan behandlar de vertikala radiovÄgorna och skickar till LNB. Det gör att hela ytan av parabolen anvÀnds för mottagning och man slipper eventuella reflektioner som kan uppstÄ.

Fungerar vÀl i södra Portugal, kan störas av kraftigt regn och gillar inte att bli delvis skymd av grenverk. Den har tre axlar och automatisk skew, det vill sÀga den kan skeva upp mot satelliten beroende pÄ var i Europa man befinner sig. En bekvÀm funktion eftersom man inte behöver justera om antennen under resan. Snipe Àr den antenn som, om Àn inte ofta, tidigast störs ut. Fördelen Àr lÄg höjd i nedfÀllt lÀge/lÄg vikt och lÀgsta pris av de tre antennerna. Den har varit monterad i fyra Är och fungerat vÀl.

Cytrax DX – med box HDTV

En plan antenn med 1016 stycken smÄ seriekopplade paraboler, det Àr fler Àn i den modell av Snipe antennen som jag har. Cytrac fungerar vÀl i södra Portugal, mindre kÀnslig för kraftigt regn och klarar lite bÀttre att skymmas av glest grenverk. MÄste dock justeras manuellt vad avser skew.

Snipe hade lĂ€gre signalstyrka, dock klart tillrĂ€ckliga 68 procent. DĂ€remot hade den bĂ€ttre kvalitet – 48 procent. Cytrac hade 71 procent signalstyrka och blott 40 procent kvalitet. Skew justerades pĂ„ Cytrax DX varvid signalstyrkan förblev 71 procent, men kvalitĂ©n ökade frĂ„n 40 till 60 procent.

Nackdelen Àr dÄ att stege och insexnyckel samt ett besök pÄ taket mÄste till. En person vrider antennen och en ropar vÀrden för signalkvalitet. Signalstyrkan förÀndrades inte under justeringen. TvÄ, max tre justeringar behöver göras under en Europa resa frÄn N58/O12 grader(Göteborg) till N37/V08 grader(Lagos) för att maximera mottagningen om den inte rÀcker till.

Oyster 85 – med box Digital C1

En traditionell antenn med ett fÄgelbad som reflektor som styr signalen mot mottagarhuvudet(LNB). Den Àr med sin stora runda parabol inte lika kÀnslig för hur skew Àr justerat. Senare modeller har dock för detta ett extra motordrivet tillbehör.

Antennen har inte justerats för skew under resan eftersom det inte varit nödvÀndigt. Om vi gjort det sÄ skulle C/N-vÀrdet(signalbrus förhÄllande) sÀkert blivit Ànnu bÀttre. Antennen har varit monterad pÄ en tidigare husbil och Àr nu sex Är gammal. Oyster 85 Àr den antenn  som klarade av mottagningen bÀst. Den Àr dock tyngst av antennerna och bygger mest pÄ höjden.

Slutsats

Om du ofta och lÀnge befinner dig i ytterkant av satellitens tÀckningsomrÄde Àr en större antenn att föredra. Det gÀller Àven om du Àr TV-nörd och inte vill missa nÄgot program. OmvÀnt, Àr du inte i utkanten av satellitens tÀckning och ser TV blott under trista dagar fungerar de smÄ lika bra.

I södra Europa har de flesta svenskar SVT World, som sÀnder alla program SVT har sÀndningsrÀttigheterna till. De sÀnder de flesta program i repris flera gÄnger. Om du missat nÄgot Àr reprisen mitt i natten ett alternativ. Du tar igen bristen pÄ sömn pÄ morgonen. Tid Àr inte den kritiska faktorn under dessa resor.

Vilket system passar dig?

Montera en satellitantenn pÄ husbilen Àr inte speciellt komplicerat. Det som krÄnglar till det Àr att du mÄste bestÀmma vilka program du vill se och var du vill se dem. Följ vÄr beslutmall nedan sÄ kommer du rÀtt frÄn början.

 

1 BestÀm vilka program du vill se

 • Skriv upp de program som du absolut krĂ€ver och dĂ€refter de program som du gĂ€rna vill ha om de Ă€r möjliga att fĂ„. HĂ€r kan det bli sĂ„ att du pĂ„ grund av önskemĂ„len mĂ„ste vĂ€nda dig till flera olika operatörer, det vill sĂ€ga teckna flera abonnemang.

 

2 VÀlj dÀrefter en operatör som har ditt önskade utbud

 • NĂ€r du vet vilka program du Ă€r ute efter kontaktar du de olika operatörerna pĂ„ marknaden och undersöker hur de kan svara upp mot dina önskemĂ„l. Alla operatörer har olika typer av paket. MĂ„nga erbjuder att vĂ€lja fritt i deras utbud. Den enda begrĂ€sningen Ă€r hur hög fast mĂ„nadskostnad du Ă€r beredd att dra pĂ„ dig.

 

3 Kontrollera att operatören har tÀckning i de omrÄden som du kommer befinna dig i.

 • HĂ€r Ă€r problemet att de svenska operatörerna vanligen endast har rĂ€ttigheterna till programmen i Sverige. NĂ€r du lĂ€mnar landet har du egentligen inte rĂ€tt att se programmen utan att teckna ett nytt abonnemang i det aktuella landet.
 • Nu vet ju inte satelliten om att du Ă€r utomlands sĂ„ tekniskt kan du fortsĂ€tta att titta. Om du fĂ„r mottagningsproblem och ringer supporten, nĂ€mn dĂ„ inte att du Ă€r utomlands, referera till en nĂ€rliggande ort i Sverige. Som exempel kan nĂ€mnas att Canal Digital sĂ€nder över Thor som fungerar ner till Norra Frankrike, medan SVT World sĂ€nder via Eutelsat, som fungerar ned till södra Europa och Ă€ven till norra Marocko. Marocko har vi dock inte Ă€nnu testat i verkligheten.

 

4 VÀlj den tekniska anlÀggningen

 • Det finns mĂ„nga mĂ€rken att vĂ€lja pĂ„ i mĂ„nga olika prisklasser. VĂ€lj ett system som erbjuder service i Sverige. Om du köper via nĂ€tet förvissa dig om att det finns en svensk serviceorganisation. Det Ă€r inte lĂ€tt att felsöka pĂ„ distans pĂ„ ett frĂ€mmande sprĂ„k. Var uppmĂ€rksam pĂ„ hur mĂ„nga fjĂ€rrkontroller du kan komma behöva. Det finns allt frĂ„n en till tre/fyra, en för antennen, en eller tvĂ„ för flera mottagare och en för teven. Det finns system som erbjuder en fjĂ€rrkontroll för hela anlĂ€ggningen. ÖvervĂ€g den om du inte Ă€r tekniskt bevandrad.

 

5 VÀlj en kunnig installatör

 • Den hĂ€ndige monterar satellitantennen sjĂ€lv, men inte pĂ„ en bil med tĂ€thetsgaranti kvar. Det kan uppstĂ„ diskussioner om vem som vĂ„llat en eventuell framtida fuktskada. VĂ€lj en position dĂ€r antennen, nĂ€r den arbetar, inte slĂ„r i öppna takluckor eller solceller pĂ„ taket. GĂ„ hellre pĂ„ taket med kablaget i kabelrĂ€nnor Ă€n inne i bilen genom inredningen.

 

Det rekommenderas starkt att du lÄter proffs göra hela installationen sÄvÀl den mekaniska som den elektroniska instÀllningen.

Det tar ofta lÀngre tid att justera in alla kanaler med dess parametrar Àn att montera antennen.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift