Meny

.

K-värde för husbilar?

Ofta uppstår diskussioner om vilket värmesystem som är bäst. Gasol, luftburen alternativt vattenburen eller dieselvärme. Alla systemen har för och nackdelar och det är egentligen egalt vilket man väljer. Systemen tillför husbilen värme och det viktiga då är var värmen tar vägen! Det hänger naturligtvis på hur bilen förmår behålla den.

Hur är den isolerad och hur mycket som läcker genom fönster och dörrar?

Hur är värmesystemet installerat, var sitter värmaren, värms bilen på rätt ställen?

Det finns zoner där man vill ha varmt och zoner där man föredrar lite svalare. Varm mysig sittgrupp utan kallras från hyttdelen och lite svalare i sovrummet är många preferens.

 

Av Stig Forsberg

 

Genom att berätta för köparen hur mycket en husbil drar i energi vid exempelvis temperaturerna +10, +5, 0, -5, -10, 15 och -20 grader kan Du få en uppfattning om hur väl bilen passar just Dig.

Samma typ av energimärkning vi har på elprodukter, lampor, kylskåp och numera även bildäck. I våra bruksanvisningar får vi veta hur mycket gasol som förbrukas av värmare, kylskåp och spis. Varför då inte även för hela bilen?

En väl isolerad bil är förutsättningen för låg energiförbrukning, inte vilket värmesystem man har. Billigare bilar har enklare isolering och förbrukar därför mer energi vid samma temperatur.

Detta borde inte vara speciellt svårt att ta fram. Isoleringen i väggar har K-värden, fönster har K-värden. Bilar testas ständigt i köldkammare så värden borde finnas tillgängliga redan idag.

 

Ett annat sätt att redovisa hur väl en husbil står emot kyla

När Alde testar husbilar i köldkammare testar de något de kallar gasmax och elmax. Man kör värmaren på full fart, antingen med gas som bränsle eller med elpatronen. Sedan sänker man temperaturen i kammaren.

När temperaturen inne i bilen börjar sjunka avslutas testet. Temperaturen i kammaren är den kyla bilen maximalt klarar att stå emot med vald energikälla.

Detta mått blir ett betyg på hur isoleringen och värmesystemets utformning samverkar för att hålla de boende varma. Det borde vara en enkel sak att redovisa detta med ett temperaturvärde i bilens specifikationer.

En bra isolerad bil är även till fördel för de som åker söder över – den håller sig svalare. Så K-värde för bilen är en komfortfaktor vi husbilsköpare är högst intresserade av!

Med en tydlig energideklarering på husbilen, likt vi har på vitvaror, skulle vi som kunder enkelt kunna se hur välisolerad, energisnål, en husbil är.
Min bil på plats i Aldes köldkammare. När den testades för gasmax var målet att det skulle skilja 45 grader mellan ytter- och inomhustemperatur. Det anses visa på en välisolerad bil. +22 grader inne och -23 grader i kammaren. Det klarade den.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift