Alternativ till plåtis
Plåtisar är mellan 499 och 700 cm långa. Köparna lockas av det kompakta utförandet och lite anonyma utseendet. De vill vara maximalt mobila och är villiga att offra en del komfort för att vara det.
Men du kan få allt detta även i en vanlig husbil. Som är bättre isolerad, har raka väggar och därmed mer invändig volym. Här presenterar vi 10 stycken plåtisrivaler för resande par. Dels flång nya modeller men även en del äldre som gått ur produktion och som du hittar begagnade.
Det finns fler, många fler. De vi valt visar bredden på utbudet och ger er en start i jakten på modellen som passar er bäst.
Av Stefan Janeld
I små husbilar är kompromisserna fler, det måste man acceptera. Därmed inte sagt att du ska nöja dig med undermåliga lösningar. Vi tar det rum för rum.
Köket
Det tillverkarna kompromissar mest med i små husbilar är köket. Det är alltid litet, men vissa saker kan man få till även i ett litet kök. För att få ett så funktionellt kök som möjligt bör du hålla koll på följande:
– Täcklock till diskhon ger mer yta
– Hög blandare är ur vägen och fyller enklare en hög kastrull
– Uppfällbar eller utdragbar extra bänkskiva är guld värd
– Lådor är mer praktiska än skåp
– Två brännare räcker
– Behöver du verkligen en stor kyl? 60 liter räcker långt och gör att du kan få antingen mer bänkyta eller mer stuvutrymme.
Var köket är placerat spelar också stor roll. Om det placeras bakom sittgruppen känns det trevligt att stiga in. Men med köket till vänster om bodelsdörren får man ett fönster på höger sida. Det är trevligt med utsikt när man sitter i sittgruppen och dessutom är det mycket värt att under färd ha ett fönster att se ut genom vid vänstersväng.

Badrummet
Det finns tre vägar att gå för tillverkarna. Trolleribadrum som är antingen toalett eller duschkabin. Ett badrum där hela utrymmet är en duschkabin med toalett i. Eller ett badrum med separat duschkabin bredvid toaletten.
Alla tre lösningar har sina fördelar.
Jag personligen ogillar trolleribadrum. Rörliga delar är alltid en potentiell problemkälla. De rent mekaniska känns säkrare än de som med el eller hydraulik skjuter in och ut toalettstolen.
Inte sällan hamnar hjulhuset i badrummet. Följden blir antingen minskad golvyta i duschen eller en för hög toalettstol. Ta en titt i kabinen så det finns nog med yta och provsitt toalettstolen. Provsitt alltid med uppfällt lock, ibland kan inte locket vinklas bak ordentligt och då blir det trångt.
Sänglösningar
I bilar under sex meter är det fyra olika sänglösningar som står till buds – tvärbädd, fransk säng, alkovbädd eller endast taksäng. Alla har sina fördelar.
Med tvärbädd får man ett rymligt garage.
Med fransk säng får man en mycket öppen planlösning.
Med taksäng som enda sovplats kan man få till ett mycket rymligt badrum och stort kök. Eller satsa allt på en stor sittgrupp.
Alkovbädden tar ingen plats i bodelen, man får mer plats till kök, badrum och sittgrupp.
Det finns såklart nackdelar med dessa tre sänglösningar.
Tvärbädden kan vara svår att komma i och ur, den som ligger innerst tvingas klättra över sin sängkamrat om man behöver gå upp på natten.
Franska sängar är notoriskt smala och svåra att bädda.
Taksängar i halvintegrerade bilar blockerar sittgruppen, så man måste ha samma dygnsrytm. Ibland kommer de inte ner särskilt långt så det krävs stege för att komma i och ur, takhöjden kan också bli för låg.
Alkovsängen kräver stege och ibland är det lågt i tak
När bilen passerar sex meter och närmar sig sju meter får man plats med långbäddar eller en fristående dubbelsäng, så kallad queensbed.
Dessa båda sänglösningar kan göras höga eller låga. Beroende på om man prioriterar stort garage eller att det ska vara enkelt att komma i och ur sängen.
Det är vanligt att man kan justera nivån på den fristående dubbelsängen. Antingen med en vev eller med elmotor.
Sittgruppen
En prioriterad del av möblemanget i de flesta modeller. Även om bilen är tänkt för två ska det ju fungera att ha gäster ombord. Här skiljer det väldigt lite mot större husbilar.
Det du ska kontrollera är att alla sitter på samma höjd i förhållande till bordet. Det är inte ovanligt att soffan är lägre än framstolarna. Bordets höjd kan bara optimeras för en av sitthöjderna.
Är bordet stabilt? I bilar med vinkelsoffa är det inte ovanligt med svajiga bord. Har bilen ett vägghängt bord är det som regel stabilt.
Hur är det med fönster runt sittgruppen? I många husbilar har tillverkarna snålat in på fönster i bodelsdörren och även bredvid densamma, det ger en onödigt utsiktslös tillvaro.
Smidigare än skåpbilar
De bäst säljande inredda skåpbilarna är 599 eller 636 cm långa, de har en hjulbas på 4040 mm. Det ger en svängradie på cirka 14,2 meter.
Det finns husbilar som är 599 cm långa men byggda på ett chassi med en hjulbas på 3450 mm. Deras svängradie är nästan två meter snävare än plåtisens. 12,4 meter för att vara mer exakt.
Mycket trevligt att ratta runt i trånga stadskärnor. Men på motorväg är de inte lika kursstabila, särskilt i sidvind. På ojämnt underlag blir det gärna en nickig färd.
Goda lastvikter
En fördel med korta och smala husbilar är att det inte går åt så mycket material. Det gör dem lätta. En kompakt husbil med totalvikt på 3 500 kg kan ha en lastvikt på hela 800 kg. Det räcker väldigt långt!
Paradoxen är att det kompakta formatet gör att det finns färre stuvutrymmen och man kan av denna anledning inte alltid packa in allt man vill ha med sig.
Vet du med dig att du vill ha med mycket packning är det en god idé att välja en bil med garage och dubbelgolv.
10 exempel på kompakta husbilsmodeller
Eura Mobil har en lång tradition av korta husbilar. Ofta alkovmodeller, gärna med en U-soffa bak. Denna modell som lanserades inför denna säsong och gick lite under radarn.
Integra Line har tekniskt dubbelgolv och bodelen limmas istället för att skruvas ihop. Tekniken är hämtad från flygplansindustrin och ger en stark och tät konstruktion. Det märks främst på den skrammelfria färden. Eura Mobil litar så pass konstruktionen att de lämnar 10 års fuktskadegaranti.
Den svenska importören standardutrustar bilarna med vattenburen värme inklusive värmeväxlare, 200W solcell, backkamera, navigator och 160 hk motor.
Med U-soffa blir det inte plats för stort garage. Campingmöblerna får anpassas efter utrymmet. Invändigt är det gott om svängrum, det är en öppen planlösning. U-soffan rymmer ett stort sällskap eller två som halvliggandes ser på teve.
Köket är större än vanligt i denna storlek på husbil, dessutom funktionellt och designen trollar fram golvyta som bidrar till rymdkänslan ombord.
Badrummet är kompromissen ombord. Duschkabinen är trång och har rackliga dörrar.
En klassisk planlösning med tvärbädd bak, alkovbädd över förarhytten. Med köket bredvid sittgruppen står kocken i passagen och det kan kännas trångt.
Halvdinette med vägghängt bord placerad på en förhöjd del av golvet gör att alla sitter på bekväm höjd i förhållande till bordet.
Alkovsängen kan lyftas upp för mer volym och enklare passage till framstolarna.
Denna översikt handlar om kompakta tvåpersonersbilar. Man kan argumentera för att detta är en bil för fyra personer eftersom det finns fyra fasta sovplatser. Men vi tar med den här helt enkelt för att det är en utmärkt tvåpersonersbil. Man kan sova i varsin säng och slipper därmed vecka sin partner om man behöver gå upp på natten.
Sängarna är båda över två meter långa och 140 respektive 160 cm breda.
Med en hjulbas på 3800 mm är det en mycket smidig bil att ratta. Smidigare än en lika lång skåpbil. Lastvikten är ca 580 kg. I det stora garaget ryms en hel del. Inne i bodelen är det gott om rymliga överskåp.
En 6kW luftburen värmare från Truma är standard. Lite förvånande. På ett positivt vis, i många bilar av denna storlek nöjer sig tillverkarna med 4kW versionen.
Under många år var Hymer B-Class den bäst säljande Hymer modellen, en klassiker. Men idag är Exis Hymers bäst säljande modellserie. Det är en enklare modellserie än B-Klass. Den saknar dubbelgolv, har luftburen värme och är blott 212 cm bred, ynka 7 cm bredare än en Fiat Ducato skåpbil.
Men genom att inreda på ett smart vis känns det inte alls trångt ombord. Tvärtom faktiskt, varje gång jag går in i en Exis förvånas jag av att det är så gott om plats ombord.
Under färd kännes bilen betydligt smidigare än en normalbred husbil. Två decimeter på bredden gör mer skillnad än man kan tro. Att den står på ett AL-KO chassi gör sitt till för de goda vägegenskaperna.
Att bilen är såväl smal som kort gör den inte bara lättkörd, det gör den även lätt. Lastvikten är hela 800 kg!
Modellen gjordes helt om inför säsongen 2020 och designen känns modern både in- och utvändigt. Kvalitetskänslan är höjd minst ett snäpp mot föregående modell. Inte illa då den var god redan tidigare.
Två saker gör oss extra glada.
1: Gasolutrymmet har en släde som underlättar flaskbytet väsentligt.
2: När man öppnar förardörren skjutes ett fotsteg ut som underlättar att ta sig in och ut.
Sängen bak smalnar av i fotänden och är i praktiken en säng för en person. Vill man sova tillsammans är det taksängen fram som gäller. Den mäter 150 x 188 meter.
Denna modell har funnits i Frankias sortiment länge. Bäst säljer den i England där man älskar stora sittgrupper. Men även här hemma har den en trogen kundkrets. Och det är lätt att förstå. Bra kök, stort badrum, en sittgrupp större än i många niometers husbilar.
Och taksängen över förarplatsen kan beställas i ett särskilt utförande med ett bäddmått på smått fantastiska 192 x 197 cm.
Modellen är en kompetent året runt husbil. Ett rymligt, uppvärmt, dubbelgolv håller tekniken och vattensystemet frostfritt. All teknik är lätt åtkomlig. Standard är en luftburen värmare på 6kW med elpatron.
Det är en god idé att köpa bilen med förhöjd totalvikt. Med 3 500 kg totalvikt är lastvikten blott 380 kg, oräknat tillvalsutrustning. Du kan beställa den med 3 850 kg totalvikt utan att betala för heavy chassi. På tal om chassiet, det är ett förzinkat AL-KO chassi med individuell hjulupphängning. Ger en bekväm färd. Uppgradera till AL-KO:s ALC fjädring bak så får du närmast personbilskomfort.
La Strada är kända för sina inredda skåpbilar, på Fiat eller Mercedes. När kvalitetsansvarige på Concorde fick frågan vilken husbil som är den bäst byggda på marknaden svarade han utan att tveka La Strada.
Nova är företagets toppmodell. Inte en inredd skåpbil, men lika kompakt. Bodelen är i ett stycke, en sandwichkonstruktion i glasfiber. Tekniken kallas monocoque och är i princip ett uppochnedvänt båtskrov. Luckorna är även de utan skarvar. Finishen är kort sagt utsökt. In- och utvändigt.
Den står på Mercedes Sprinter chassi, de flesta kunder väljer fyrhjulsdrift. Det ger en hög bil som kan kännas lite svajig. Men det går att lösa med kraftigare krängningshämmare eller luftfjädring på bakaxeln.
Drivlinan är väldigt trevlig, med en automatlåda som växlar omärkbart och en motor med mycket kraft. Eftersom det är en exklusiv toppmodell sitter det ofta en V6 turbodiesel på 190 hk under huven. Kompetensen är skyhög. Tar sig fram på såväl vinterväg som på skogsväg.
Det finns en tvärställd enkelbädd bak. Och en längsmonterad dubbelsäng i taket. Kök och badrum är en trappa upp, steget gör att taksängen inte upplevs som särskilt högt upp.
Sunlight och Carado är tvillingfabrikat. Sunlight är Dethleffs instegsfabrikat och Carado är Hymers. Skillnaden är utvändig grafik, fanér och textilier.
Det kan skilja i standardutrustning eftersom de hanteras av olika importörer.
Det byggs även en italiensk version av samma bil, i Laikas fabrik. Den heter Etrusco och är tekniskt lika som Sunlight och Carado, men byggs alltså inte i samma fabrik. För att få ner prislappen byggs bilen på chassi från Citroën. I allt väsentligt identiskt med Fiat, men du kan inte få automatlåda. Etrusco version byggs dock på Fiat och kan fås med automat.
Modellerna hade premiär för ganska precis ett år sedan. De kallas för ”Van” eftersom de är smalare än vanliga husbilar, 214 cm istället för ca 230 cm.
Att det är en enklare byggd husbil, som dessutom är både smal och kort ger en av marknadens högsta lastvikter i en 3,5 tons husbil.
Med en hjulbas på 3450 mm och den smala karossen är bilen personbilssmidig att ratt runt i trång trafikmiljö.
Det är förvisso enkelt byggda husbilar. Men det betyder inte att kvaliteten är låg. Bilarna har gjort sig kända för att vara problemfria och dessutom väldigt tysta under färd. De tillhör instegsklassen men ligger inte långt från mellanklass, särskilt om de extrautrustas rikligt.
Etrusco är Laikas instegsfabrikat och byggs I Laikas fabrik en halvtimme utanför Florens. Tekniskt är Etrusco tvilling till Sunlight och Carado, som också har denna modell i sina modellprogram. Men de byggs alltså inte i samma fabrik.
Med fransk säng öppnar bodelen upp sig och bilen känns inte så liten som den faktiskt är. Men man får inte vara två storvuxna, sängen är smal, och smalnar av ytterligare i fotänden.
Som förväntat är det en väldigt god lastvikt, över 800 kg. Men var ska man pula in alla prylar? Det är inte gott om stuvutrymmen.
I jämförelse med andra instegsbilar är det en mer designad inredning. Det känns absolut inte påvert ombord. Dessutom byggs bilen på Fiats chassi, inte Citroën så som dess tyska kusiner, vilket gör att du kan beställa den med automatlåda.
Hjulbasen är korta 3450 mm, det gör bilen lättmanövrerad.
En modell framtagen för att vara ett mer välisolerat och rymligt alternativ till inredda skåpbilar. Inte bara storleksmässigt. Måtten är som en Fiat Ducato, även hjulbasen är densamma.
Man gjorde även en stor lucka bak för att göra bilen mer praktisk i vardagen. Man kan lasta in en hel del bak i bilen.
Byggdes av Bürstner men såldes även ett par år med Hymers namn i grillen.
Tre modeller har tillverkats, en med tvärbädd (5,99 mtr), en med höga långbäddar (6,38 mtr) och en med soffor bak och en taksäng som hissas ner vid läggdags. Den senare är modellen vi visar här.
2016 lät Niesmann+Bischoff täckelsen falla och lanserade Smove. En halvintegrerad lyxhusbil som man kallade för en halvintegrerad Liner. Många höjde på ögonbrynen när de hörde detta. Definitionen av en Liner är att det är en husbil byggd på lastbilschassi.
Smove är byggd på Fiat Ducato med AL-KO chassi. Knappast en liner.
Men! När man umgås lite mer med bilen kan man förstå att Niesmann+Buschoff beskriver bilen på detta vis. Alla installationer håller högsta klass. Elsystemet är rejält dimensionerat. Materialvalen är toppklass rakt igenom.
För två personer erbjuder Smove kvalitet och komfort i klass med betydligt större husbilar. De som vill byta ner sig från en stor Liner kommer känna sig hemma i en Smove.
Förutom kompetensen och komforten är det en sällsynt väldesignad halvintegrerad husbil.
Den populäraste modellen passerar denna artikels längdgräns. Den är 7,4 meter lång med långbäddar i sovrummet. I Smove 6.9 B är det tvärbädd.
Knaus korta alkovbilar är klassiska. De har byggt denna typ av husbil, med stor framgång, sedan åttiotalet. Namnet på denna modell är dock missvisande, den är 5,96 meter lång, inte 5,5 som man kan tro. Hjulbasen är korta 3450 mm. Smidigt i stadstrafik. Men alkovbilar med kort hjulbas kan vara sidvindskänsliga.
Eftersom bilen har fyrsittsdinette snurras inte framstolarna. Det gör dem några centimeter lägre. Betyder mycket för sittkomforten, den annars väl höga sittställningen i husbilar slipper man i denna modell.
Normalt har korta alkovbilar kök och badrum längst bak, för att ge plats för en fyrsittsdinette och långsoffa. Men i denna bil har Knaus slopat långsoffan och istället placerat ett litet kök jämte sittgruppen. Men inte för att ge plats åt ett stort badrum. Istället har man valt att göra även badrummet kompakt.
Det man prioriterat är stuvutrymmen. Det finns ett garage, garderober och mängder av överskåp. Det här är en kompakt husbil till lågt pris som ska locka unga köpare som vill ha med sig mycket på resan – klätterutrustning kanske, eller dykutrustning, en uppblåsbar paddelbräda.