Meny

.

Kortbent kärring i liten (men hög) plåtis

Redaktörn, han som är en stor snubbe i liten campingbil, har ofta synpunkter på utrymmet på bredden i husbilarnas hygienutrymmen. Mitt bekymmer har mer med höjden att göra.

 

Text: Margareta Jonilson/Nomadliv

Foto: Bobo Jonilson

 

Det är bara att konstatera: Jag har aldrig tillhört de långbenta i baletten. Det kan kännas sorgligt för en kvinna, men det är egentligen mest ett problem för att jag inte kan sy och därför alltid måste tvinga någon annan att fålla upp mina byxben.

Fast under mitt husbilsliv har ett annat problem med kortbentheten uppdagats; jag når inte ner till golvet på toaletten. Och det är inte bra för magen.

Det finns en läsvärd bok som heter ”Charmen med tarmen” (Guilia Enders) och där slår författaren fast att vi helst borde sitta på huk som aporna när vi tömmer tarmen. Det blir mest effektivt så.

 

Byggnormen fick sänkas igen

Faktum är att när Svensk Byggnorm fick för sig att höja standardhöjden på toasitsar för några decennier sedan eftersom folk har blivit längre, så fick de efter en tid byta tillbaka till 45 centimeter för en halvmeter från golv till sits funkade inte. Svenskar i nybyggda hus blev förstoppade. (Tveksam källa på det sista, men de ändrade och det låter rimligt att magproblem var orsaken)

I campingfordon däremot är det ingen som tänker på användarnas tarmhälsa. Där kan toasitsen vara placerad hur högt som helst.

 

Tvättstället onåbart

I vår senaste plåtis är det inte bara toan som är hart när onåbar utan ett högt skutt; där har man dessutom valt en platsbesparande lösning för tvättstället som innebär att det fälls ut från väggen. Hade nog funkat fint om inte tvättstället hamnar så högt upp att jag får stå på tå (kramp i vaderna) för att komma åt vattnet och det är bara en nackdel att jag når det, för det rinner nerför underarmarna på mig innan det släpper i höjd med armbågarna och blöter ner hela golvet. Inte en droppe hinner träffa ansiktet.

 

”Fjärilen”, någon?

Nå, problem är till för att lösas. Vi byggde på trätrallen på golvet med ett extra lager reglar och kom upp några centimeter. Efter ett tag började det knirka betänkligt i glasfibern under trallen, så vi bröt bort extrareglarna igen för att inte riskera att gå rakt igenom golvet.

Nästa försök då. Toan är inte så jättesvår; jag drar fram papperskorgen med lock och sätter fötterna på den när jag ska göra tvåan.

Annars har Guilia Enders ett tips hon kallar ”fjärilen”, den går ut på att man viker överkroppen fram och tillbaka: ner med ansiktet mot knäna och tillbaka i upprätt ställning och så där håller man på tills det är klart.

Jag kör som sagt med papperskorgen.

 

Hembyggt blev bättre

Men kvar var då tvättstället. Vi märkte att vi helt enkelt slutade använda det och det var inte bra. Man ska inte gå från toaletten och tvätta händerna vid diskbänken, det är inte hygieniskt.

Så vi byggde in i ett nytt tvättställ där det utmärkt väl kunde ha fått plats från första början och på köpet fick vi ett stängt skåp där tvättstället tidigare fanns.

Hur svårt kan det va?

Från golv till sittyta är det femtioen centimeter i just vår husbil. Det är minst sex centimeter för högt enligt byggstandarden i Sverige.
Det verkade så smart med ett fällbart tvättställ – tills vi upptäckte hur högt det satt och hur krångligt det var att montera fast kranen varenda gång händerna skulle tvättas.
”Aha, här i hörnet borde vi få plats med ett nytt tvättställ!”
Innanför luckan där tvättstället satt finns nu plats för en massa flaskor och grejs.
Snyggare och prydligare samt mycket mer praktiskt. Den uppmärksamma läsaren lägger också märke till papperskorgen.
Jämför med hur det såg ut i original

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift