Meny

.

Larm du installerar själv

Larm till husbilen är en djungel. Man kan enkelt gå vilse och priset kan skena. Men det kan också vara busenkelt. Vi har tittat närmare på en lösning från Designlarm som är enkel att installera, som du äger och utan problem kan ta med dig till nästa husbil om/när det är dags att byta.

 

Av Stefan Janeld

 

Har du tänkt på att det i många husbilsannonser står: Larm, osäker funktion. Det är för att larm är ett tillbehör som krånglar ofta. Varje larminstallatör har sitt eget sätt att installera och ingen annan kan eller vill följa installationen. Larm är dessutom avancerade. De har en massa sensorer, kanske SIM-kort för uppkoppling mot en app och även GPS för lokalisering i händelse av stöld.

 

Plug and play

Malmöföretaget Designlarm har en larmlösning som eliminerar de flesta potentiella problem. Det är trådlöst, sensorerna har egen strömförsörjning som räcker i tre år innan du behöver byta batterier.

Hårdvaran i larmet kommer från Ajax Systems, en av världens ledande producenter av larm för hem, företag och fritidsfordon. 

Mjukvaran, operativsystemet, heter OS Malevich och är framtagen för att vara extra säker. Den kan inte hackas eller utsättas för cyberattacker.

Du anger vilken nivå av skydd du önskar, i princip hur många och vilken typ av sensor du behöver. Designlarm plockar ihop ett kit efter din specifikation och konfigurerar larmet.

Din uppgift är att montera sensorerna och huvudenheten och aktiverar larmet. Ingen kabeldragning, ingen programmering, inget letande i menyer för att anpassa larmet till din bil. Huvudenheten behöver förvisso kopplas till 12 volt, knappast ett oöverstigligt problem.

Om du tycker du saknar kompetens att planera larmet får du hjälp av företaget. De kan även ge råd angående installationen om du stöter på problem, men i ärlighetens namn klarar även en person helt utan tekniskt kunnande att placera ut sensorerna.

 

Du äger larmet

En fördel med denna larmlösning är att det är en engångskostnad. Inget abonnemang, larmet kan fungera helt på egen hand, även om funktionaliteten blir bättre om det är kopplat till mobilnätet. Larmet levereras därför med ett SIM kort som ger dig 100 mb trafik per månad i ett år, det räcker för att hålla larmet uppkopplat mot appen i din telefon.

Vill du fortsätta använda det medskickade SIM kortet kostar det en slant, i dagsläget 480 kr/år. Har du redan en wifi router i bilen använder du den och slipper denna kostnad. Om du är osäker på hur du vill göra har du ett år på dig att bestämma vilken lösning som passar dig bäst.  

Larmets SIM fungerar i hela Europa utom Schweiz och Polen. Det enda som då inte fungerar är uppkopplingen till din telefon. Larmet kommer fortfarande tjuta och skrämma bort tjuven.

 

Appstyrningen

Larmet hanteras enklast via appen i din telefon, här kan du se allt som har med larmet att göra. Inklusive statusen på sensorernas batterier.

I appen aktiverar och avaktiverar du larmet. Men enklare är kanske att ha den lilla fjärrkontrollen som finns som tillbehör. Med den på nyckelknippan slipper du öppna appen varje gång du går in eller ut ur husbilen.

Om du vill kan du programmera så att fler än du får larmet. Kanske du har din husbil stående hos någon? Då är det ju bra om denne får ett larm. Eller kanske du föredrar att ha larmet kopplat till en larmcentral som kan skicka ut polis eller brandkår?

 

Priset beror på konfiguration

Att tala om vad larmet kostar är svårt eftersom det anpassas efter behov. Men här är priser för de mest populära delarna.

  • – Centralenhet 7 665 kronor
  • – Rörelsesensor med kamera ca 2 000 kr (finns två olika)
  • – Brandvarnare 1 075 – 1 600 kronor beroende på version
  • – Dörrsensor 495 – 745 kr
  • – Glaskross-sensor 800 kr.
  • – Inomhussiren 825 kr
  • – Utomhussiren 1 570 kr
  • – Dekal som talar om att bilen är larmad: 95 kr

 

För mer information och fullständig förteckning över larmets funktioner se Designlarms hemsida.

Till husbilar används Ajax Systems mest avancerade centralenhet. Modifierad så den kan drivas på 12/24 V och förbrukar 70% mindre ström än versionen som används i hem och företag. Kan beställas i svart eller vit kulör.
Via appen i telefonen styr och kontrollerar du larmets funktioner och inställningar.
Det finns en mängd olika sensorer till larmet. Rörelsesensorn med kamera är en av de mest populära.
En sensor som känner av om dörren öppnas väljer de flesta. Likaså är glaskross-sensorn populär.
Om en läcka uppstår i bilen kan denna sensor upptäcka den innan det blir en stor vattenskada. Placera den där en läcka är mest trolig. OBS! Den mäter inte fukt i väggar/tak/golv.
Det finns två olika sirener att välja på. En inomhussiren och en utomhussiren. Du kan såklart ha båda om du önskar.
Med denna fjärrkontroll på nyckelknippan slipper du öppna appen för att aktivera och avaktivera larmet.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift