.

TV i husbil

Linjär TV är historia

Med dagens mobila teknik kan man surfa överallt, nästan. Mobiltelefonnäten är så snabba att alla mobila strömningstjänster fungerar. Det betyder att man kan se vad som helst när som helst även i husbilen. Tiden då man hissade sin antenn till maximal höjd och sedan försökte rikta den optimalt för att se på teve är i princip förbi. På många vis är även parabolen förlegad. Istället använder vi WiFi för att se våra favoritprogram. Antingen via Apple TV eller så ”castar” vi från telefonen.

Här en artikel som benar ut tekniken. Möjligheterna såväl som begränsningarna.

 

Av Stefan Janeld

 

För tio, eller kanske var det femton, år sedan läste jag en artikel som spådde framtidens tevetittande. Man sade att tevetittandet som det såg ut då skulle försvinna. I stället skulle vi se på teve ”on demand”. Inga mer familjesamlingar runt en populär serie eller att middagen skulle vara avklarad innan 19:30 då Rapport började.

Jag fnyste åt det jag läste. Men idag, sedan fem år, ser jag på nyheter när det passar mig och streamar de filmer jag vill se när jag vill se dem och sträcktittar på favoritserierna.  Linjär teve tittar jag aldrig på längre.

Hemma, med 1000mb bredband, är det inga som helst bekymmer. Men när jag ger mig ut i världen är det några saker jag behöver tänka på.

4G och 5G tekniken är på väg att konkurrera ut parabolen

Välj lägre upplösning

Det vanligaste är att jag kopplar upp min dator mot telefonen och använder datorn som skärm. Jag delar telefonens internetuppkoppling till datorn. Det fungerar oftast bra. Men har man ett telefonabonnemang med begränsad surfmängd, vilket de flesta har, kan det bli dyrt att köpa extra surf hela tiden. Särskilt om man är utomlands där det är betydligt lägre daglig surfmängd. Förvisso är roamingavgifterna inom EU borta, men det kan fortfarande bli dyrt att se högupplösta filmer eftersom man måste köpa extra surfmängd.

Det är en god idé att ställa ner kvaliteten på strömningen när så är möjligt, då förbrukar man mindre surf. Exempelvis YouTube kan man begränsa till max 480p (SD) vilket är mindre än hälften av Full HD (1080p) och ca 10% av 4K.

Netflix kan man prenumerera på i tre olika upplösningar – SD, Full HD och Ultra HD (4K). Beroende på hur bra uppkopplingen är kan de högupplösta abonnemangen ibland bara visa SD kvalitet, men automatiken strävar alltid efter högsta möjliga upplösning.

De flesta har sitt konto satt till Auto. Men du kan i ”Uppspelningsinställningar” på den aktuella profil du tittar via välja Auto, Låg, Medium eller hög.

 • Låg = 0,3GB/timme
 • Medium = 0,7 GB/timme
 • Hög = 3-7GB/timme

 

ViaPlay har en liknande funktion som Netflix. Man kan i sin profil ställa in önskad uppspelningskvalitet. Man går in på App-Inställningar i sin profil, klickar på ”Video Kvalitet” och väljer önskad nivå. Det finns fyra:

 • Låg = 150 mb/timme
 • Medel = 500 mb/timme
 • Hög = 1,8 GB/timme
 • HD = 2,5 GB/timme

 

SVT Play har en funktion de kallar ”begränsa datanvändning”. Man finner den på lite olika ställen beroende på om man tittar via dator eller via app.

 • Android app: Vid trepunktsmenyn längst upp.
 • iOS app: Vid kugghjulet på ”För dig” sidan.
 • SVTplay.se: Längst ner på sidan under ”Inställningar”
 • Med funktionen aktiverad används ca 500 mb/timme.

 

HBO Nordic, här tycks man alltid få högsta möjliga hastighet. Jag kan inte finna en funktion där man tvingar ner kvaliteten för att spara surf.

 

Tips:

Många streamingtjänster erbjuder nedladdning av material. Man kan då innan avfärd ladda hem ett bibliotek att välja från. Då använder man ingen surf alls när man tittar.

 

Välja plattform

Det finns flera sätt att strömma media. Via telefonen/surfplattan, via Chromecast, via Apple TV och förstås en smart teves egna appar.

Att ”casta” från en enhet till en annan är ett annat ord för att sända. Många telefoner och surfplattor kan sända sitt innehåll till en kompatibel skärm. Men långt ifrån alla teveskärmar är kompatibla.

För att säkerställa att teven kan ta emot innehållet kan man köpa en liten enhet kallad Chromecast, den kopplas till teven och blir länken mellan telefonen/surfplattan och teven.

En relativt billig lösning som kostar ca 400 kronor.

Tyvärr anpassar inte Chromecast upplösningen beroende på hur stor skärm man tittar på. Det gör att det i vissa fall kostar onödigt med surf eftersom man på en iten skärm skulle kunnat nöjt sig med lägre upplösning.

En mer påkostad och i vårt förmenande smidigare lösning är en Apple TV. Det är en liten låda som du har dina appar i. Den är kopplad till teven och använder WiFi. Men du kan även använda en skärmdubbleringsfunktion från Apple dator eller iPhone.

Apple TV sänker automatiskt upplösningen då man tittar på en skärm som inte kräver högsta upplösning.

Apple TV är en lågspänningsprodukt som fungerar på 5-30 volt. När man köper den är det en transformator med som sänker 230 volt till 5 volt. Man kan köra den via en inverter om man vill. Men eftersom den är en lågspänningsprodukt är det möjligt att via tredjepartslösningar köra den direkt på 12 volt. Dock krävs det lite pill.

 

12 volt Smart-TV

Det finns även 12 volts teveapparater med förinstallerade appar och med inbyggd WiFi mottagare. Precis som de teveapparater vi har hemma. Man ska dock kontrollera att den teve man köper är byggd för mobilt bruk. Det är en skakig och fuktig miljö som inte alla skärmar trivs i.

Denna typ av smart teve är en ganska ny företeelse i de små storlekar vi normalt använder i våra husbilar. Men sedan 1,5-2 år sedan finns det ett visst utbud, främst i 24” storlek. Men räkna inte med att de finns för omedelbar leverans hos de stora elektronikvaruhusen.

Chromecast, en billig lösning men förbrukar ofta onödigt mycket surf. Foto: Cristian Storto | Dreamstime
Med Apple TV blir det mer traditionell tevekänsla, den har egen fjärrkontrol. Plus för att den anpassar upplösningen till skärmstorleken.

Olika WiFi lösningar

Som jag skrev i början av denna artikel har alla ägare av en smart telefon ett mobilt bredband på fickan.

På campingar, vissa ställplatser, vid restauranger och även i vissa städer finns WiFi man kan ansluta till utan kostnad. Men man vill ju inte vara beroende av andra. Det förtar liksom husbilslivets idé. Bättre att ha en dedikerad WiFi lösning för husbilen.

Vår favorit heter WiFi.se. Det är ett kraftigt och stabilt WiFi som baseras på en router försedd med ett förbetalt SIM-kort.

Kortet är påfyllt med en viss mängd surf och är giltigt i ett år från det man får det.

Du kan välja 100, 250, 500 eller 1 000 GB.

Om vi omvandlar de hastigheter vi nämnde tidigare för olika streamingtjänster motsvarar 100 GB ca 200 timmars tittande på SVT Play i lägre upplösning och 40 timmar högupplöst film på Viaplay.

Med detta som ledning kan du själv avgöra vilket SIM-kort som passar dig bäst.

Man kan förstås fylla på kortet med mer surf när det behövs.

En finess med WiFi.se är att lösningen fungerar sömlöst i hela EU/EES. Möjligt eftersom man har status som egen operatör. Detta är man ensamma om på marknaden.

Med ett starkt WiFi i husbilen kan alla ombord se den film de vill eller surfa fritt samtidigt. Foto: Welcomia | Dreamstime

Bästa mottagning

Att få ett snabbt mobilt bredband beror mycket på hur god mottagning man har. Våra husbilar är ofta byggda på ett vis som försvagar signalen inne i bilen. Då är en utvändig antenn en god idé.

Det finns en mängd olika att välja på. Det lönar sig att välja en av högre kvalitet. De billiga har ofta undermåliga kablage som försämrar kontakten mellan antenn och router.

Det skiljer mycket mellan olika routers. De små donglar som finns är inte att rekommendera om man vill ha bästa mottagning. Bättre med en 230 volts router med antenner typ ”kaninöron”, men det kräver inverter för att kunna användas när man inte står vid elstolpe.

Det finns en mängd routers för mobilt bruk, 4G och 5G, som drivs av 12 volt. Enkla att installera och med kontakter för externa antenner. Vi på Alltomhusbilen.se har tre testpiloter som kontinuerligt använder fast installerade WiFi lösningar i sina husbilar. Två använder produkter från WiFi.se och den tredje har plockat ihop en egen lösning.

Här är våra testpiloters erfarenheter:

Håkan Bengtzon

Jag bor permanent i husbilen. Så ett stabilt bredband är viktigt för mig. Jag har i sju månader använt WiFi.se och måste säga att det fungerat klanderfritt. Jag surfar, streamar film och skickar ganska tunga mail med bilder. Inget buffrande, inga avbrott.

Jag köpte ett föraktiverat paket, bara att koppla in ström och sedan var jag igång. Enklare kan man inte önska.

De första sex månaderna använde jag baspaketet, utan extern antenn. Inga som helst bekymmer. Men eftersom jag är lite av ett teknikfreak skaffade jag deras nyutvecklade externa 5G antenn. Den har givit mig en starkare signal på platser jag vet är svåra. Nyligen var jag på en plats där min telefon knappt fungerar. Men mitt internet hade stark mottagning.

Fast monterad 12 volts router från WFi.se
Den externa 5G antennen gör stor skillnad, särskilt på platser där jag tidigare haft svag mottagning.

Lars Jarlerud

Jag har använt systemet från WiFi.se i över ett år, utan problem. Uppkopplingen är stabil och stark. Trots att jag inte använder yttre antenn.

Att montera routern är nog det lättaste och snabbaste tillbehöret jag monterat i husbilen. Gick på mindre än 10 minuter.

Hitta en lämplig plats nära taket och nära ett 12 volts uttag eller kopplingspunkt. Jag valde ett av överskåpen.

Routern fästes med självhäftande kardborreband. Sätt i SIM-kortet i routern. 

Montera 12 volts kabeln och de två antennerna i routern och rikta dom åt 2 olika håll i husbilen. 

Sätt i 12 volts kabeln och koppla upp din telefon eller dator, skriv in lösenordet som står på kartongen och ni har internet, som fungerar i hela Europa.

Nu kan ni strömma teve via en Chromecast eller via Apple-tv. Surfa i stort sett så mycket ni vill och hur många ni vill samtidigt. Efter 1 år fyller du på ditt sim kort lätt via datorn.

WiFi.se kommer aktiverat och klart. Anslut till 12 volt och börja surfa.

Stig Forsberg

Jag använder en 12 volts 4G router från ett av de stora elektronikvaruhusen. Den är för fast montage. Tidigare hade jag en lös 230 volts ”hemmarouter” som jag bar mellan hemmet och husbilen. Ställd på taket genom en taklucka gjorde den ett gott jobb. Men det var en omständlig lösning. Dagens fasta montage är betydligt smidigare.

 

För att få lite bättre mottagning använder jag en extern antenn som jag sitter invändigt i bilen, nära taket. Det finns uttag för två antenner så jag kan förmodligen förbättra mitt WiFi med ytterligare en antenn. Men dagens lösning fyller mitt behov.

I routern har jag ett SIM-kort från Telia. Funkar utmärkt, bättre utomlands än i Sverige ty Telia har bra roamingpartners i Europa.

Jag har nyligen skaffat mig en 5G antenn från WiFi.se som jag ska testa och se vilken skillnad den gör. Mer om detta i vinter.
Med ett stabilt bredband i husbilen kan du se på teve, arbeta, surfa, streama filmer och serier och även sköta bankärenden och annat som man gör online. Det bästa av allt är att ett bra WiFi kostar betydligt mindre än bra linjära tevelösningar.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email