Meny

.

TV i husbil

LinjÀr TV Àr historia

Med dagens mobila teknik kan man surfa överallt, nĂ€stan. MobiltelefonnĂ€ten Ă€r sĂ„ snabba att alla mobila strömningstjĂ€nster fungerar. Det betyder att man kan se vad som helst nĂ€r som helst Ă€ven i husbilen. Tiden dĂ„ man hissade sin antenn till maximal höjd och sedan försökte rikta den optimalt för att se pĂ„ teve Ă€r i princip förbi. PĂ„ mĂ„nga vis Ă€r Ă€ven parabolen förlegad. IstĂ€llet anvĂ€nder vi WiFi för att se vĂ„ra favoritprogram. Antingen via Apple TV eller sĂ„ ”castar” vi frĂ„n telefonen.

HÀr en artikel som benar ut tekniken. Möjligheterna sÄvÀl som begrÀnsningarna.

 

Av Stefan Janeld

 

För tio, eller kanske var det femton, Ă„r sedan lĂ€ste jag en artikel som spĂ„dde framtidens tevetittande. Man sade att tevetittandet som det sĂ„g ut dĂ„ skulle försvinna. I stĂ€llet skulle vi se pĂ„ teve ”on demand”. Inga mer familjesamlingar runt en populĂ€r serie eller att middagen skulle vara avklarad innan 19:30 dĂ„ Rapport började.

Jag fnyste Ät det jag lÀste. Men idag, sedan fem Är, ser jag pÄ nyheter nÀr det passar mig och streamar de filmer jag vill se nÀr jag vill se dem och strÀcktittar pÄ favoritserierna.  LinjÀr teve tittar jag aldrig pÄ lÀngre.

Hemma, med 1000mb bredband, Àr det inga som helst bekymmer. Men nÀr jag ger mig ut i vÀrlden Àr det nÄgra saker jag behöver tÀnka pÄ.

4G och 5G tekniken Àr pÄ vÀg att konkurrera ut parabolen

VÀlj lÀgre upplösning

Det vanligaste Àr att jag kopplar upp min dator mot telefonen och anvÀnder datorn som skÀrm. Jag delar telefonens internetuppkoppling till datorn. Det fungerar oftast bra. Men har man ett telefonabonnemang med begrÀnsad surfmÀngd, vilket de flesta har, kan det bli dyrt att köpa extra surf hela tiden. SÀrskilt om man Àr utomlands dÀr det Àr betydligt lÀgre daglig surfmÀngd. Förvisso Àr roamingavgifterna inom EU borta, men det kan fortfarande bli dyrt att se högupplösta filmer eftersom man mÄste köpa extra surfmÀngd.

Det Àr en god idé att stÀlla ner kvaliteten pÄ strömningen nÀr sÄ Àr möjligt, dÄ förbrukar man mindre surf. Exempelvis YouTube kan man begrÀnsa till max 480p (SD) vilket Àr mindre Àn hÀlften av Full HD (1080p) och ca 10% av 4K.

Netflix kan man prenumerera pĂ„ i tre olika upplösningar – SD, Full HD och Ultra HD (4K). Beroende pĂ„ hur bra uppkopplingen Ă€r kan de högupplösta abonnemangen ibland bara visa SD kvalitet, men automatiken strĂ€var alltid efter högsta möjliga upplösning.

De flesta har sitt konto satt till Auto. Men du kan i ”UppspelningsinstĂ€llningar” pĂ„ den aktuella profil du tittar via vĂ€lja Auto, LĂ„g, Medium eller hög.

 • LĂ„g = 0,3GB/timme
 • Medium = 0,7 GB/timme
 • Hög = 3-7GB/timme

 

ViaPlay har en liknande funktion som Netflix. Man kan i sin profil stĂ€lla in önskad uppspelningskvalitet. Man gĂ„r in pĂ„ App-InstĂ€llningar i sin profil, klickar pĂ„ ”Video Kvalitet” och vĂ€ljer önskad nivĂ„. Det finns fyra:

 • LĂ„g = 150 mb/timme
 • Medel = 500 mb/timme
 • Hög = 1,8 GB/timme
 • HD = 2,5 GB/timme

 

SVT Play har en funktion de kallar ”begrĂ€nsa datanvĂ€ndning”. Man finner den pĂ„ lite olika stĂ€llen beroende pĂ„ om man tittar via dator eller via app.

 • Android app: Vid trepunktsmenyn lĂ€ngst upp.
 • iOS app: Vid kugghjulet pĂ„ ”För dig” sidan.
 • SVTplay.se: LĂ€ngst ner pĂ„ sidan under ”InstĂ€llningar”
 • Med funktionen aktiverad anvĂ€nds ca 500 mb/timme.

 

HBO Nordic, hÀr tycks man alltid fÄ högsta möjliga hastighet. Jag kan inte finna en funktion dÀr man tvingar ner kvaliteten för att spara surf.

 

Tips:

MÄnga streamingtjÀnster erbjuder nedladdning av material. Man kan dÄ innan avfÀrd ladda hem ett bibliotek att vÀlja frÄn. DÄ anvÀnder man ingen surf alls nÀr man tittar.

 

VĂ€lja plattform

Det finns flera sÀtt att strömma media. Via telefonen/surfplattan, via Chromecast, via Apple TV och förstÄs en smart teves egna appar.

Att ”casta” frĂ„n en enhet till en annan Ă€r ett annat ord för att sĂ€nda. MĂ„nga telefoner och surfplattor kan sĂ€nda sitt innehĂ„ll till en kompatibel skĂ€rm. Men lĂ„ngt ifrĂ„n alla teveskĂ€rmar Ă€r kompatibla.

För att sÀkerstÀlla att teven kan ta emot innehÄllet kan man köpa en liten enhet kallad Chromecast, den kopplas till teven och blir lÀnken mellan telefonen/surfplattan och teven.

En relativt billig lösning som kostar ca 400 kronor.

TyvÀrr anpassar inte Chromecast upplösningen beroende pÄ hur stor skÀrm man tittar pÄ. Det gör att det i vissa fall kostar onödigt med surf eftersom man pÄ en iten skÀrm skulle kunnat nöjt sig med lÀgre upplösning.

En mer pÄkostad och i vÄrt förmenande smidigare lösning Àr en Apple TV. Det Àr en liten lÄda som du har dina appar i. Den Àr kopplad till teven och anvÀnder WiFi. Men du kan Àven anvÀnda en skÀrmdubbleringsfunktion frÄn Apple dator eller iPhone.

Apple TV sÀnker automatiskt upplösningen dÄ man tittar pÄ en skÀrm som inte krÀver högsta upplösning.

Apple TV Àr en lÄgspÀnningsprodukt som fungerar pÄ 5-30 volt. NÀr man köper den Àr det en transformator med som sÀnker 230 volt till 5 volt. Man kan köra den via en inverter om man vill. Men eftersom den Àr en lÄgspÀnningsprodukt Àr det möjligt att via tredjepartslösningar köra den direkt pÄ 12 volt. Dock krÀvs det lite pill.

 

12 volt Smart-TV

Det finns Àven 12 volts teveapparater med förinstallerade appar och med inbyggd WiFi mottagare. Precis som de teveapparater vi har hemma. Man ska dock kontrollera att den teve man köper Àr byggd för mobilt bruk. Det Àr en skakig och fuktig miljö som inte alla skÀrmar trivs i.

Denna typ av smart teve Ă€r en ganska ny företeelse i de smĂ„ storlekar vi normalt anvĂ€nder i vĂ„ra husbilar. Men sedan 1,5-2 Ă„r sedan finns det ett visst utbud, frĂ€mst i 24” storlek. Men rĂ€kna inte med att de finns för omedelbar leverans hos de stora elektronikvaruhusen.

Chromecast, en billig lösning men förbrukar ofta onödigt mycket surf. Foto: Cristian Storto | Dreamstime
Med Apple TV blir det mer traditionell tevekÀnsla, den har egen fjÀrrkontrol. Plus för att den anpassar upplösningen till skÀrmstorleken.

Olika WiFi lösningar

Som jag skrev i början av denna artikel har alla Àgare av en smart telefon ett mobilt bredband pÄ fickan.

PÄ campingar, vissa stÀllplatser, vid restauranger och Àven i vissa stÀder finns WiFi man kan ansluta till utan kostnad. Men man vill ju inte vara beroende av andra. Det förtar liksom husbilslivets idé. BÀttre att ha en dedikerad WiFi lösning för husbilen.

VÄr favorit heter WiFi.se. Det Àr ett kraftigt och stabilt WiFi som baseras pÄ en router försedd med ett förbetalt SIM-kort.

Kortet Àr pÄfyllt med en viss mÀngd surf och Àr giltigt i ett Är frÄn det man fÄr det.

Du kan vÀlja 100, 250, 500 eller 1 000 GB.

Om vi omvandlar de hastigheter vi nÀmnde tidigare för olika streamingtjÀnster motsvarar 100 GB ca 200 timmars tittande pÄ SVT Play i lÀgre upplösning och 40 timmar högupplöst film pÄ Viaplay.

Med detta som ledning kan du sjÀlv avgöra vilket SIM-kort som passar dig bÀst.

Man kan förstÄs fylla pÄ kortet med mer surf nÀr det behövs.

En finess med WiFi.se Àr att lösningen fungerar sömlöst i hela EU/EES. Möjligt eftersom man har status som egen operatör. Detta Àr man ensamma om pÄ marknaden.

Med ett starkt WiFi i husbilen kan alla ombord se den film de vill eller surfa fritt samtidigt. Foto: Welcomia | Dreamstime

BĂ€sta mottagning

Att fÄ ett snabbt mobilt bredband beror mycket pÄ hur god mottagning man har. VÄra husbilar Àr ofta byggda pÄ ett vis som försvagar signalen inne i bilen. DÄ Àr en utvÀndig antenn en god idé.

Det finns en mÀngd olika att vÀlja pÄ. Det lönar sig att vÀlja en av högre kvalitet. De billiga har ofta undermÄliga kablage som försÀmrar kontakten mellan antenn och router.

Det skiljer mycket mellan olika routers. De smĂ„ donglar som finns Ă€r inte att rekommendera om man vill ha bĂ€sta mottagning. BĂ€ttre med en 230 volts router med antenner typ ”kaninöron”, men det krĂ€ver inverter för att kunna anvĂ€ndas nĂ€r man inte stĂ„r vid elstolpe.

Det finns en mÀngd routers för mobilt bruk, 4G och 5G, som drivs av 12 volt. Enkla att installera och med kontakter för externa antenner. Vi pÄ Alltomhusbilen.se har tre testpiloter som kontinuerligt anvÀnder fast installerade WiFi lösningar i sina husbilar. TvÄ anvÀnder produkter frÄn WiFi.se och den tredje har plockat ihop en egen lösning.

HÀr Àr vÄra testpiloters erfarenheter:

HĂ„kan Bengtzon

Jag bor permanent i husbilen. SÄ ett stabilt bredband Àr viktigt för mig. Jag har i sju mÄnader anvÀnt WiFi.se och mÄste sÀga att det fungerat klanderfritt. Jag surfar, streamar film och skickar ganska tunga mail med bilder. Inget buffrande, inga avbrott.

Jag köpte ett föraktiverat paket, bara att koppla in ström och sedan var jag igÄng. Enklare kan man inte önska.

De första sex mÄnaderna anvÀnde jag baspaketet, utan extern antenn. Inga som helst bekymmer. Men eftersom jag Àr lite av ett teknikfreak skaffade jag deras nyutvecklade externa 5G antenn. Den har givit mig en starkare signal pÄ platser jag vet Àr svÄra. Nyligen var jag pÄ en plats dÀr min telefon knappt fungerar. Men mitt internet hade stark mottagning.

Fast monterad 12 volts router frÄn WFi.se
Den externa 5G antennen gör stor skillnad, sÀrskilt pÄ platser dÀr jag tidigare haft svag mottagning.

Lars Jarlerud

Jag har anvÀnt systemet frÄn WiFi.se i över ett Är, utan problem. Uppkopplingen Àr stabil och stark. Trots att jag inte anvÀnder yttre antenn.

Att montera routern Àr nog det lÀttaste och snabbaste tillbehöret jag monterat i husbilen. Gick pÄ mindre Àn 10 minuter.

Hitta en lÀmplig plats nÀra taket och nÀra ett 12 volts uttag eller kopplingspunkt. Jag valde ett av överskÄpen.

Routern fÀstes med sjÀlvhÀftande kardborreband. SÀtt i SIM-kortet i routern. 

Montera 12 volts kabeln och de tvÄ antennerna i routern och rikta dom Ät 2 olika hÄll i husbilen. 

SÀtt i 12 volts kabeln och koppla upp din telefon eller dator, skriv in lösenordet som stÄr pÄ kartongen och ni har internet, som fungerar i hela Europa.

Nu kan ni strömma teve via en Chromecast eller via Apple-tv. Surfa i stort sett sÄ mycket ni vill och hur mÄnga ni vill samtidigt. Efter 1 Är fyller du pÄ ditt sim kort lÀtt via datorn.

WiFi.se kommer aktiverat och klart. Anslut till 12 volt och börja surfa.

Stig Forsberg

Jag anvĂ€nder en 12 volts 4G router frĂ„n ett av de stora elektronikvaruhusen. Den Ă€r för fast montage. Tidigare hade jag en lös 230 volts ”hemmarouter” som jag bar mellan hemmet och husbilen. StĂ€lld pĂ„ taket genom en taklucka gjorde den ett gott jobb. Men det var en omstĂ€ndlig lösning. Dagens fasta montage Ă€r betydligt smidigare.

 

För att fÄ lite bÀttre mottagning anvÀnder jag en extern antenn som jag sitter invÀndigt i bilen, nÀra taket. Det finns uttag för tvÄ antenner sÄ jag kan förmodligen förbÀttra mitt WiFi med ytterligare en antenn. Men dagens lösning fyller mitt behov.

I routern har jag ett SIM-kort frÄn Telia. Funkar utmÀrkt, bÀttre utomlands Àn i Sverige ty Telia har bra roamingpartners i Europa.

Jag har nyligen skaffat mig en 5G antenn frÄn WiFi.se som jag ska testa och se vilken skillnad den gör. Mer om detta i vinter.
Med ett stabilt bredband i husbilen kan du se pÄ teve, arbeta, surfa, streama filmer och serier och Àven sköta bankÀrenden och annat som man gör online. Det bÀsta av allt Àr att ett bra WiFi kostar betydligt mindre Àn bra linjÀra tevelösningar.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift