Meny

.

Mellan Hamburg och Bremen

”Moin moin”. En glad hĂ€lsning som numera Ă€r musik för vĂ„ra öron efter att vi besökt Niedersachsen i nordvĂ€stra Tyskland. Den till ytan nĂ€st största regionen i Tyskland. Vi stannar i Hansastaden Stade, belĂ€gen mellan Cuxhaven och Hamburg vid floden Schwinges strand.

 

Text och foto Carla & Kees Witvliet

 

I Stade finns en pĂ€rla till camping vid namn ”Am Schiffertor” belĂ€gen nĂ€ra centrum. Efter att ha fĂ„tt ett varmt vĂ€lkomnande tar vi en promenad. VĂ„ra nĂ€sor leder oss till en restaurang som serverar ”labskaus”. Ni svenskar kĂ€nner det som lapskojs, vi hörde frĂ„n chefredaktören att det var vanligt som skolmat pĂ„ 70-talet. Denna hanseatiska rĂ€tt Ă€r mycket populĂ€r hĂ€r.

 

Cykla mellan Àpplen och Elbe

Om du tycker om att cykla Ă€r detta rĂ€tt plats för dig. Det Ă€r gott om trevliga cykelrutter. Vi vĂ€ljer ”Obstroute” – fruktvĂ€gen – som Ă€r fyra mil lĂ„ng och utgĂ„r frĂ„n hamnen. Den gĂ„r delvis genom ”Altes Land”, ett enormt omrĂ„de mellan Stade och Buxtehude dĂ€r man odlar frukt. Vi passerar snart de första Ă€ppelodlingarna med grenarna dignande av mogna röda Ă€pplen. Vi var dĂ€r pĂ„ hösten, under vĂ„ren Ă€r detta ett sagoland fullt av blommande trĂ€d med vita och rosa blommor.

NÀr vi passerat Àppelodlingen gÄr vÀgen lÀngs Elbe. Vi blir lite överraskade av de fina strÀnderna, de mÄnga segelbÄtarna och stora prÄmar pÄ vÀg mot Hamburg.

Vi svĂ€nger bort frĂ„n floden och cyklar jĂ€mte en slingrande ström genom den romantiska byn GrĂŒnendeich. DĂ€refter Steinkirchen dĂ€r vi passerar de vackraste korsvirkeshusen vi nĂ„gonsin sett med halmtak och smyckade fasader. SĂ„ vackert! Bakom byn fler Ă€peodlingar. Det ser ut som ett trevligt yrke att arbeta med Ă€pplen.

 

Promenera och paddla kanot

Vi vaknar och kĂ€nner hur stadens centrum lockar. Vi promenerar ner mot den gamla hamnen, foto ”hotspoten” i Stade. För i tiden angjorde fartyg frĂ„n hela Europa den strategiskt belĂ€gna hamnen för att lossa sin last. En gammal trĂ€kran pĂ„minner om guldĂ„ren och likasĂ„ sĂ€desmagasinet ”de Schwedenspeicher”. I de Schwedenspeicher Museum kan du fĂ„r en god inblick i stadens historia.

TrĂ€dhuset vid hamnens inlopp fĂ„r mig att minnas hur man förr i tiden var tvungen att betala ”före trĂ€det” för att fĂ„ angöra hamnen. Man betalade och trĂ€det som lĂ„g över inloppet lyftes.

Korsvirkeshusen frĂ„n 1500 och 1600 talen lĂ€ngs hamnen och i de trĂ„nga grĂ€nderna visar hur staden frodades av handeln. SĂ€rskilt vacker Ă€r fasaden pĂ„ BĂŒrgemeister-Hintze-Haus i hamnen. Huset byggdes Ă„t borgmĂ€staren pĂ„ 1600 talet i Weser RenĂ€ssans-stil. Dagens borgmĂ€stare kan bara drömma om sĂ„nt.

Till fots upptÀcker vi ett tidigare Franciskanerkloster pÄ Salzstrasse. GÄ genom grinden och du Àr pÄ en söt liten borggÄrd.

Ett besök i stadshuset frÄn 1667 Àr ett mÄste. Men se upp innan du kliver in, ty pÄ dörren Àr Fru Justitia och en kvinna med en spegel avbildade. Ett sÀtt att visa att i detta hus delades rÀttvisa ut oavsett vem man var. VÀl inne möts du av en vacker trappa och en liten utstÀllning om stadens historia.

Efter en delikat mĂ„ltid pĂ„ Lila’s bistro vid Fischmarkt söker vi oss till vattnet. Vid Sub Club Stade pĂ„ Salztorswall hyr vi en kanot. Och vet ni vad? Vi var ett vĂ€loljat team. Även om det inte Ă€r nĂ„gra vĂ„gor pĂ„ Schwinge gör en stark bris att vi fĂ„r jobba. Vattnet skĂ€nker en fridfull kĂ€nsla och vi fĂ„r ett nytt perspektiv pĂ„ omgivningarna. TillfredsstĂ€llda kliver vi efter tvĂ„ timmar ur kanoten, en erfarenhet rikare.

Haren och igelkotten

Vi startar husbilen för att Ă„ka vidare. Det finns mer att se! MĂ„let Ă€r Buxterhude, systerstad till Stade cirka 3 mil bort. Vi hittar en centralt belĂ€gen camping, SchĂŒtzenplatz, vilket underlĂ€ttar.

NĂ€r vi tar en promenad och tar in omgivningen ser vi roliga smĂ„ figurer i form av harar och igelkottar. Det visar sig att vi Ă€r i en sagostad. Vem kĂ€nner inte till Bröderna Grimms sagor! Och visst, det var i LĂŒtje inte lĂ„ngt frĂ„n Buxterhude som det berömda vadet om ett race mellan haren och igelkotten tog plats. MĂ„nga tror att Buxterhude bara finns i sagorna.

Det gamla stadshuset och Petri kyrka Àr stadens kÀrna, byggda runt Är 1200. Staden Àr byggd pÄ vad som var ett trÀsk, men med hjÀlp av hollÀndska ingenjörer drÀnerade man marken.

Floden Este agerade som skyddande vallgrav och en trÄng hamn möjliggjorde handel med Hamburg via Elbe. HÀrifrÄn seglade smÄ skepp lastade med torv fram och tillbaka.

För att fÄ statsstatus mÄste man bygga en mur runt staden. Det löste man pÄ ett klurigt vis. Husen lÀngs kanalen var lÄngsmala med breda fasader mot kanalen. SÄ man förlÀngde helt enkelt husen sÄ de bildade en mur. DÀrför har stadsmuren bÄde dörrar och fönster. Dörrar mot kanalen för att de boende skulle kunna komma till sina bÄtar och ta sig till sin mark pÄ andra sidan.

Vilket fantastisk hus det gamla stadshuset Àr, de som gifter sig dÀr kan skatta sig lyckliga, de fÄr ett verkligt sagobröllop.

Som avslutning besöker vi Buxterhude museumet pÄ St Petri platsen. Ett coolt upplevelsemuseum som berÀttar stadens historia pÄ ett fascinerande vis. SÀrskilt övervÄningen Àr fascinerande. HÀr fÄr du veta vad arkeologer tycker om Buxterhude. Och! I museumets café serverar de delikat tÄrta. Guten apetit!

PÄ (gÄng)stigarna

Vi lĂ€mnar Buxterhude i backspegeln och kör i sakta mak vĂ€sterut. VĂ„ra promenadskor stĂ„r redo, de behövs nĂ€r vi kommer fram. En broschyr med titeln Nordpfade visar ett antal vandringsleder i regionen. Vi har siktat in oss pĂ„ ”zwei MĂŒhlen” leden. Den Ă€r ungefĂ€r 11 kilometer med start vid en vattenkvarn i Eitze. En romantisk plats i skogen.

Leden tar oss förbi Äkrar med vidstrÀckta vyer, genom skogsstigar dÀr vi njöt av stillheten och fÄglars sÄng.

Rödvita skyltar visar oss vÀgen pÄ ett tydligt sÀtt. Föredömligt! En gammal skolbyggnad (1858) i byn Godenstedt fÄngar vÄrt intresse innan vi fortsÀtter till Hammehafen i Worpswede.

Worpswede, charmig by full av konstnÀrer

HÀr andas allting konst  och berÀttar historien om Paula Modersohn-Becker (1876-1907), en berömd mÄlarinna av uttrycksfull och rörlig konst. 1889 förförde hon studenterna Fritz Mackensen, Hans am Ende och Otto Modersohn med lyriska berÀttelser om den lilla byn Worpswede med fÀrre Àn 700 invÄnare. En fattig, men för Paula romantisk plats med skjul lÀngs grusvÀgar och torvbÄtar som drogs över floden Hamme.

Under sitt korta live besökte hon Paris vid flera tillfÀllen och blev med det en progressiv konstnÀr. Som sÄ mÄnga konstnÀrer fick hon ingen uppskattning under sin livstid, nu Àr hon det mest berömda ansiktet i byn. Hon hann med att mÄla inte fÀrre Àn 750 mÄlningar. En del hÀnger i Paula Modersohn-Becker muséet i Bremen. Hon dog sex Är in i Àktenskapet med Otto Modersohn efter att ha fött deras dotter.

I museumet ”am Modersohn-Haus” hĂ€nger en vacker konstsamling av första generationen Worpswede konstnĂ€rer. SjĂ€lvklart Ă€ven verk av Paula Modersohn-Becker. PĂ„ kyrkogĂ„rden fĂ„r hennes grav hundratals besökare Ă„rligen.

Förresten, byn tycks bestĂ„ av mĂ„nga talangfulla personer. Heinrich Vogeler var ocksĂ„ en av första generationens ”konstkoloni” i Worpswede. Han var en grafisk konstnĂ€r i art noveau stil vars mĂ„lningar visar pĂ„ sympati för arbetarklassen. Vi njöt av vĂ„rt besök pĂ„ Barkenhoff, vandrandes genom hans forna hem fĂ„r man en inblick i hans liv tack vare en fin utstĂ€llning.

I denna konstnÀrliga by bör man Àven besöka en skulptör. Vi tittade in i Christoph Fishers studio. I över trettio Är har denna specialist pÄ skulpturer utövat sin profession med kÀrlek och hÀngivenhet.

 

Promenera, segla och cykla genom Teufelsmoor

En gĂ„ng i tiden var det frĂ€mst torvskĂ€rare i detta hed- och torvland norr om Bremen. Vars namn inte Ă€r en referens till djĂ€vulen utan Ă€r en korruption av ”duves land” eller ”duves moor” som betyder kargt land. Med vĂ„ra skallar fulla av konst Ă€r det hög tid att upptĂ€cka denna tilldragande och bildsköna plats. Synd bara att alla torvhögar Ă€r borta.

FrÄn campingen cyklar man genom det vidstrÀckta landskapet lÀngs Hamme mot Osterholz-Scharmbeck. Precis innan byn parkerar vi vÄra cyklar och följer en guide genom vÄt och mjuk mark. Omgivna av tystnad upptÀcker vi pittoreska kÀrr omgivna av trÀsk, bokar och molnig himmel. Det Àr lÀtt att förstÄ att konstnÀrer inspirerades av detta landskap.

Vackra torvskepp avgĂ„r dagligen frĂ„n campingen. PĂ„ Torfschiffawerft-museum Schlußdorf kan man se hur dessa skepp var konstruerade och historien runt dem.

SjÀlvklart vill vi gÄ ombord och ta en tur med en tuff skeppare vid rodret.

”Toeeeeeeet!”

Skepparen blÄser glatt i sitt horn nÀr vi lÀmnar hamnen och seglar uppför Hamme. Med entusiasm berÀttar skepparen om resorna som gjordes förr i tiden (1800-1900) dÄ fullastade skepp tog tre dagar pÄ sig att nÄ Bremen. Vi tycker ofta om att romantisera historien. Men med endast en lÄda med en halmpÄse och en ugn att vÀrma mat i var det nog ingen trevlig resa. Hissandet av de mÀktiga bruna seglen Àr imponerande, vi navigerar tyst genom torvlandskapet mot vÄr destination, Osterholz-Scharmbeck. HÀr kliver vi av och tar oss till stationen för att resa tillbaka med den sÀrskilda Moorexpressen (endast pÄ helger).

NÀr vi sitter och tÀnker tillbaka pÄ vad vi fÄtt uppleva inser vi att vi lÀrt oss en hel del och lÀmnar Niedersachsen visare och fulla av minnen.

Vielen dank und bis bald!

HĂ€r stod vi med husbilen

 

Motorhome place Am Schiffertor

  • Schiffertorsstraße 21
  • 21682 Stade, Tyskland
  • En stĂ€llplats med lyxfaciliteter med gĂ„ngavstĂ„nd till stadskĂ€rnan. HĂ€r fĂ„r du all information

 

Camperplek SchĂŒtzenplatz

  • Genslerweg
  • 21614 Buxtehude, Tyskland
  • Enkel stĂ€llplats med de nödvĂ€ndiga faciliteterna och el.
  • Bra lĂ€ge för stadsbesök, bara nĂ„gra hundra meter till centrum.

 

Camping Hammehafen

  • Hammeweg 10
  • 27726 Worpswede, Tyskland
  • StĂ€llplats precis vid hamnen bredvid campingen, bra sanitĂ€ra faciliteter, restaurang med mysig terrass. Lite sandstrand dĂ€r man kan simma och hyra kanot. 10 minuter med cykel till centrum.
Schiffer lounge pÄ campingen i Stade
Hammenhafen Camping i Worpswede
Vy över floden Hamme

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift