Meny

.

Motorduell – Ford 2,2Tdci 140hk vs Fiat 2,3MJ 130hk

Starkast vinner?

Snacket går att en vridstarkare motor inte är lika törstig när farten ökar eftersom den använder relativt sett mindre av sin kapacitet i given fart. Vi synar.

 

Testlag – Björn Genberg och Stefan Janeld

 

Testbilarna: Adria och Chausson.

Adrian är tyngre, det skiljer dryga hundra kilo i vikt. Men de är av jämförbar längd och storlek. Att hitta identiska husbilar med olika chassin är hopplöst.

Under huven i Adria sitter en Fiat 2,3L motor på 131 hästar med ett vridmoment på 320 Nm. Fordmotorn i Chausson på 2,2L är 140 hästar stark och har ett vridmoment på hela 350 Nm. Båda är Euro4 versioner.

Vi har i ett tidigare test noterat att en husbils vikt inte har avgörande betydelse för bränsletörsten så länge man kör lugnt och inte försöker hänga med i motorvägstempo.  Vi körde för några år sedan tre husbilar med en viktskillnad på femhundra kilo. De vägde 2 730 kilo, 2 970 kilo och 3 240 kilo. De hade alla den 2,3 liters Fiat motor på 131 hästkrafter som är med i denna duell.

Vid pumpen skiljde det ynka en deciliter i förbrukning mellan bilarna efter knappa hundra mil. Förbrukningen var nästan exakt en liter per mil. Men i det testet varierade farten mycket, ibland låg vi i femtio kilometer i timmen i många mil på isigt underlag. Vi var aldrig över 90 knyck.

I dagens test åker vi Bålsta – Gävlebro i 90 kilometer i timmen, tankar och noterar vad bilarna förbrukat. Sedan samma väg tillbaka men ni i 110 kilometer i timmen. Vi får svar på två frågor: Hur mycket extra kostar det att öka från husbilslunk till motorvägsfart? Vad betyder Fordens högre vridmoment?

Dött lopp

Vi använder oss av farthållare och ligger på sexans växel. Som hastighetsmätare använder vi GPS. Fiat snurrar på 2 100 varv medan Forden ligger 300 varv lägre. En tydlig skillnad som gör Forden till en lugnare och tystare reskamrat. Men inte snålare! När vi angör Gävlebro har Forden slickat i sig 18,09 liter på de 17,2 milen. Fiaten klarar samma resa på 17,45 liter. I praktiken dött lopp. Skillnaden är väl inom felmarginalen för hur väl tankarna fylls vid pumpen.

Tempot ökar

Vi byter bilar. Jag som alltid ansett Ford vara en mycket bekväm bil att färdas i finner att Fiats stolar är skönare, de ger bättre lårstöd och även bättre stöd för axlarna. Men lådan är inte lika kul att växla och motorn är inte lika accelerationssnabb som Forden.

Fiat känns jämförelsevis surrig, 2 600 varv i 110 kilometer. Forden nöjer sig med 2 100 varv. Skillnaden i utväxling mellan bilarna är påtaglig. De extra femhundra varven som Fiatmotorn snurrar måste kosta bränsle!

Och visst, viss skillnad kan nu uppmätas. Forden drar 5,5 pocent mindre än Fiat i motorvägstempo. 1,21 mot 1,28 liter per mil. På en 1 000 mils säsong gör det totalt 70 liter. Men man åker inte i 110 en hel säsong, eller hur? Vid normal användning är skillnaden mellan bilarnas förbrukning helt försumbar.

Slutsats

Lärdomen från duellen blir att vridmomentet ingenting betyder för bränsleförbrukningen, men det gör däremot hastigheten. Att öka från husbilslunk på 90 knyck till motorvägstempo på 110 ökade bilarnas törst från 1,05 liter/mil till 1,21 respektive 1,28 liter/mil. Dagens dieselkurs på 13,83 kronor litern innebär att Fordägaren får betala 2,20 kronor extra per mil och Fiatchauffören hela 3,20 kronor för nöjet att åka motorvägstempo.

Så här upplever vi skillnaden mellan Fiat och Ford. Kanske något i listan är viktigt för ditt husbilval?

  • – Bränslekostnaden är absolut ingen faktor.
  • – Man sitter bekvämare i Fiat.
  • – Det är tystare att åka Ford. (Så länge bodelen inte väsnas.)
  • – Accelerationen är rappare i Forden.
  • – Växellådan är distinktare i Ford.
  • – Fiats kupé är rymligare.
  • – Fiat har en fast chassisättning som känns stabil i högre fart.
  • – Forden går mjukare, mer komfortinriktat.
  • – Fiat är stabilare vid stillastående.
  • – Fiats kvalitetskänsla är högre än Fords.

Adria Coral S650 SP -07

Chausson Flash 14 -09

Fiats motorrum är trångt. En så enkel sak som att fylla spolarvätska kräver tratt med slang. Eller påsarna de börjat sälja spolarvätska i. Enklast går det när man har spolarvätska på pump på macken.
Ford öppnar större. Det är också mer plats i motorrummet. Att fylla och kontrollera vätskor är busenkelt.
Tankningen är en svag punkt. Beroende på hur bilen lutar kan det skilja en del i hur mycket man får i tanken. Vid utgångspumpen markerade vi bilarnas placering för att kunna återskapa den när vi fyllde bilarna vid hemkomsten. Men vid mellantankningen i Gävlebro kunde vi inte göra det.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift