Det finns om bekant inga dumma frågor. Rubriken är medvetet satt för att provocera. En mer korrekt rubrik hade varit: För tidigt ställda frågor. Men det hade inte givit samma reaktion.
Jag vill med denna text peka på ett fenomen som uppstår på internetforum, campingar, ställplatser och andra platser där nybörjare och garvade husbilister möts. Nämligen att erfarna husbilsägare börjar berätta om allt man måste ha, måste göra och måste känna till. Men dessa ”måsten” är individuella, baserade på egna erfarenheter. Inga absoluta sanningar.
Gör inget problem (kostnad) av något som ännu inte inträffat, ta beslut och inhämta kunskap varefter behov uppstår. Eller som ordspråket lyder: Låt oss korsa bron när vi kommer till den!
Av Stig Forsberg
Hyr, låna eller köp en husbil. Njut av husbilslivet. Samla på er erfarenheter. Garva åt misstagen. Ganska snart upplever ni vad just ni saknar. Nu är det dags att börja ställa frågor. För nu har ni erfarenhet nog att värdera svaren.
Gå helst direkt till källan, dvs de som jobbar med och tillverkar det man upplever att man behöver. Därefter kan frågan riktas till olika forum på nätet. Var beredd på många infallsvinklar och många killgissningar. Ta bara till dig det som stämmer för dig.
En säker källa för kunskap är www.husbilsskolan.se. Där strävar jag och mina kollegor efter att alltid ge korrekt och ofärgad information, baserad på just dina behov.
Här kommer några vanliga funderingar vi stöter på från skolans elever. Ofta ställer de frågorna för att de hört något av andra och vill få bekräftat om påståendet stämmer. Jag försöker här ge balanserade svar. Så lite färgade av mina egna behov som möjligt.
Hur mycket batterikapacitet behöver man?
Beror helt på hur du förbrukar ström ombord. Om du läser en bok under en LED-lampa behövs det inte mer än ett bodelsbatteri på 90-100 Ah.
Om du kör omformare till 230 volt för att brygga kaffe och laga mat i mikron behövs det troligen mer energikapacitet. Börja då med att installera en solcell. Om det inte räcker byt till ett större eller lägg till ett extra batteri.
Förvissa dig om att du har tillräcklig kapacitet för att ladda en större batteribank. Ty om laddningen inte mäktar ladda kommer batterierna snabbt bli dåliga och du har mindre ström än du hade med mindre batteribank.
En Efoy bränslecell är ett bra tillbehör för dig som använder husbilen vintertid eftersom solcellen då inte ger lika mycket laddning.
Kan man dricka vattnet i tanken?
Absolut, med stor fördel. Varför släpa flaskvatten när du har en stor vattentank? Bilens vattensystem är en utmärkt resurs som du skall utnyttja. Du skall bara hålla vattentanken ren. Det finns mängder av bra medel för detta. Lite pyssel på våren och sedan är det bara att köra hela säsongen. Alla medel gör det dom ska och fungerar bra, enklast tycker jag personligen att Certec är, en gul stav som läggs ner i vattentanken och sedan är det klart.
Campingmöbler – billiga eller dyra?
Provsitt! Och provsitt länge, för du kommer troligen bli sittande några timmar under en semester. Viktigt är att höjden är sådan att du når ner med fötterna till marken annars blir det jobbigt. Det kan betyda olika stolar till hon och han. Satsa på god kvalitet.
Grill – gasol eller kol?
Gasol helt klart! Som matas via ett extra gasoluttag från bilen. Aldrig en extra gasoltub eller engångsgrillar. Måhända kolgrill ger bättre resultat om man är en mycket driven grillmästare, men brandrisken med glödande kol bör man avstå från.
Personligen tycker jag dessutom att en kolgrill smutsar ner väl mycket.
Vilka däck är bäst?
Diskuteras i evigheteter på nätet. Se till att få rätt dimension och samma eller högre lastindex. Välj riktiga sommar och vinterdäck. Välj kvalitetsdäck, aldrig lågpris eller allvädersdäck.
Vilken försäkring är bäst?
Helt omöjligt att svara på! Beror på så många parametrar. Boendeort, typ av husbil, förvaras husbilen ute eller i låst lokal, körsträcka, bilen ålder och vikt, hel/halv-försäkring, räddning. Listan kan göras lång och baseras alltid på individuella behov. Kolla gärna vad självrisken är för glasskada, djurkollision och hur försäkringen funkar om du bor i en avställd bil. Måste du komplettera med en hemförsäkring?
Hur väljer jag husbil?
Gäller dig som ännu inte köpt någon. Börja med begagnat. Av flera skäl. Du kanske inte trivs med husbilslivet – knappast troligt visserligen, men ändå.
Du kommer troligen välja fel modell första gången, prioritera fel saker ombord. Helt enkelt för att du saknar erfarenhet.
Precis som när man bygger/köper hus är det tredje gången det blir någorlunda rätt. Kör något eller några år och känn av. Känns det rätt behåll bilen. Känns det fel – byt! Nu när du vet bättre vad du uppskattar och saknar kommer du komma närmare den, för dig, idealiska husbilen.
Det finns faktiskt några saker som inte är personliga
1: Kör inte en enda meter utan fungerande brandvarnare, brandsläckare och gärna en brandfilt.
2: Skyddsväst att tas på om något händer, ska finnas för alla ombord. Krav i de flesta länder utanför Sverige.
3: Inga fötter på instrumentbrädan. Ser man av och till. Vad sker om krockkudden löser ut?
Till sist ett högst personligt råd!
Använd bilens faciliteter hela tiden. Vatten, spis/ugn, dusch och toa. Det är därför de finns.