Autokemp Hájovna Kdyně

©Text & bild: Christer Johansson

DSC_9341
Genom att undvika de stora vägarna, vilket gäller alla länder, kommer man alltid det aktuella landet mycket närmare. Och det är ju det vi vill och strävar efter då vi ger oss ut i Europa med husbilen.
Efter att avstått från transponder och motorvägen till Plzen, åkte jag i stället söderut mot České Budějovice och upptäckte i byn Kdyně en skylt i sena skymningen vilken fick mig att bromsa, och som ledde mig fram till Autokemp Hájovna Kdyně lite avsides från byn. Som visade sig vara, i likhet med de allra flesta campingplatser i Tjeckien, alldeles förträfflig. Jag väcktes följande morgon av vårstädning och underhållsarbete, då säsongen precis har kommit igång. WiFi och övrigt fungerade dock alldeles utmärkt.

En tjeckisk campingplats/stugby brukar för det mesta omges av vackra kulisser. Så även denna.
En tjeckisk campingplats/stugby brukar för det mesta omges av vackra kulisser. Så även denna.
Säsongen hade just kommit igång, medan man var i full färd med vårstädningen.
Säsongen hade just kommit igång, medan man var i full färd med vårstädningen.

Då det var dags för lunch stannade jag till i en liten by längs vägen som hette Katovice. Gick in på en restaurang vid bygatan, satte mig vid ett bord och beställde. Såg att jag hade haft tur och valt rätt ställe, de flesta matgästerna tyckes vara lokala arbetare från trakten, vilket brukar vara ett gott tecken. Efter en stund kom det en stor schnitzel i två delar med brynt, kokt potatis och grönsaker, en kanna hemlagad tatarská omáčka (tartarsås) tillsammans med en flaska mineralvatten. Det var så underbart gott som bara en direkt från köket, perfekt friterad schnitzel i ny solrosolja kan smaka i Tjeckien! Vad lunchen kostade? Den kostade 106 Kč, vilket blir 38:50 omräknat i svenska kronor…  Allt detta hade jag missat om jag åkt motorvägen till Plzen!
www.camphajovna.cz/