Bjärehalvön i Skåne har allt!

©Text & bild: Christer Johansson

Bjärehalvön ligger i nordvästligaste delen av Skåne. Omgiven av Skälderviken i söder och Laholmsbukten i norr. Geografiskt avgränsad av Kattegatt i väster, fysiskt av E6:an i öster. Milt klimat har gjort halvön känd för grönsaker och tidig färskpotatis.

Den bästa utsikten över Laholmsbuktens ellipsbåge har man från Lya på Hallandsåsen, mellan Café Utsikten och Nivå 125.
Den bästa utsikten över Laholmsbuktens smäckra ellipsbåge har man från Lya på Hallandsåsen, mellan Café Utsikten och Nivå 125. Hit når man genom att åka upp på “Åsen” nästan mitt emot Rivieravägan på östra infarten till Båstad.

.

Än mer omtalad är halvön för att ha skänkt den internationella operavärlden en av tidernas absolut främsta sopraner, Birgit Nilsson, som föddes för precis 100 år sedan utanför Båstad. På sydsidan i Ängelsbäck, med utsikt över Skälderviken, residerar Bjäres egen ambassadör – Hasse ”Kvinnaböske” Andersson! Sist men inte minst: på Bjäre serietillverkas världens snabbaste serietillverkade personbil, Koenigsegg Agera RS. 0 -100 på under 2,8 sekunder!

Snabb i världsklass!
Snabbhet i absolut världsklass!
Sopran i världsklass!
Sopran i absolut världsklass!

 

En del jämför Bjärehalvön med Bretagne, andra med Provence. Ingetdera är fel, särskilt om man håller sig till kusten. Själv tycker jag de centrala delarna med det mjukt kuperade landskapet, små åkrar inramade av träd och häckar, har beröringspunkter med engelska landsbygden.
En del jämför Bjärehalvön med Bretagne, andra med Provence. Ingetdera är fel, särskilt om man håller sig till kusten. Själv tycker jag de centrala delarna med det mjukt kuperade landskapet, små åkrar inramade av träd och häckar, har beröringspunkter med engelska landsbygden.

 

Bjärehalvön är geologiskt en förlängning av Hallandsåsen, och slutar med att jordbrukslandskapet övergår i de branta klipporna i naturreservatet Hovs Hallar längst i väst. Det var här bland dessa dramatiska klippformationer, som landets båda internationellt stora filmskapare Ingemar Bergman och Jan Troell hittade kulisserna till filmerna: Sjunde inseglet respektive Ingenjör Andrées luftfärd.

Från Café Utsikten på Hallandsåsen som ligger på 100 meters höjd, har man en vacker utsikt över Laholmsbukten och sydhalländska Laholmsslätten. Halmstad ser man lätt, och i klart väder kan man skymta hamnen i Falkenberg.
Från Café Utsikten på Hallandsåsen som ligger på 100 meters höjd, har man en vacker utsikt över Laholmsbukten och sydhalländska Laholmsslätt-en. Halmstad ser man lätt, och i klart väder kan man skymta hamnen i Falkenberg.
Det finns fyra golfklubbar på Bjärehalvön; en av dessa är Båstad GF, med Sveriges näst äldsta 18-håls bana.
Det finns fyra golfklubbar på Bjäre; Båstad GF har Sveriges näst äldsta 18-håls bana.

 

Efter att svängt av E6:an i Östra Karup mot Båstad, åker man längs norra sidan av Hallandsåsen. Strax innan man når tennismetropolen, skymtar till vänster de famösa tunnelhålen genom åsens nordsida. Europas sannolikt mest fiaskobetonade och i särklass dyraste och mest utdragna byggnadsprojekt. Efter 23 långa år kantade av inkompetens, avskedanden, misslyckanden och en miljöskandal av gigantisk omfattning invigdes tunneln i december 2015. Tidsvinst: 13 minuter, till ett pris av elva miljarder – tio gånger mer än beräknat!

31. BH

Tennismetropolen Båstad. Båstad förknippas med tennis. Davis Cup spelades här första gången 1950, på den i dag historiska centercourten alldeles vid havet. ”Båstadveckan” syftar på veckan i mitten av juli då centercourten öppnar upp Swedish Open. Dagar då samhället är på fötter dygnet runt och präglas av internationella ”kändisar”, vilda partyn och trafikkaos. Båstad med Rivieran, Italienska vägen, Engelska dalen, fruktodlingar, hamnen och vackra strandängar är värd att besökas oavsett årstid. Dessutom finns här ett mikrobryggeri där man brygger det omtyckta och populära Bjäre Pils.

hhh
hhh

När man ändå är i Båstad, är det läge besöka Rivieran. Det gör man genom att svänga av till höger, över Stensån, precis innan bensinmacken på infarten då man kommer österifrån.

Englands dal och Italienska vägen. Det finns två vägar ut till Hovs Hallar. Båda går genom Båstad, sedan antingen uppför Italienska vägen via Torekov, eller längs kusten via det lilla fiskeläget Kattvik. Längs den senare passerar man Norrvikens Trädgårdar med sina arrangemang, och alldeles ovanför i kanten av Hallandsåsen ligger Englands dal klädd i vacker lövskog.

DSC_3315+++++

Gnosjöanda. På Bjärehalvön råder det ett slags Gnosjöanda beträffande mat och dryck. Runt nästan varje vägkrök hittar man en gårdsbutik med lokala produkter: ost, rapsolja, bröd, kött, rökt fisk… Ett mejeri, ett bageri, ett äppelmusteri, ett rökeri, ett ölbryggeri, bär, äpplen, grönsaker och potatis till antingen självplock eller försäljning. Landsbygden lever bokstavligen upp på Bjärehalvön.

Den gourmetiska entreprenörsandan går inte att ta fel på!
Gourmetisk entreprenörsanda längs vägen!
. Bjärehalvön är känt för sina grönsaker.
Bjärehalvön är känt för sina tidiga grönsaker.

 

kk
Rapsolja från Bjärehalvön.

Kunglig och internationell glamour. Bjäre har genom åren präglats av internationella kontakter inom sport och kultur. Konstnären Pär Siegårds monumentalmålningar i kyrkorna i Grevie och Förslöv sticker ut. En personlighet framför alla andra som för alltid kommer att vara förknippad med Bjärehalvön, är Birgit Nilsson. Hon föddes 1918 på släktgården i Svenstad ett stycke väster om Båstad. Pappan ville att Birgit skulle bli bondhustru och ta hand om gården, men Birgit hade andra tankar… Och resten är som det brukar heta: historia!

Båstad var ett omtyckt tillhåll för kung Gustav V, eller Mr. G som hans majestät kallades i tennisvärlden. Under 17 somrar besökte han Båstad, 15 av dessa som tävlade i herrar dubbel.

Carl Johan var en annan Bernadotte som föll Båstad och Bjärehalvön i smaken. Affärsmannen (miste sin prinstitel i samband med giftermål) Bernadotte lät uppföra sommarhuset Villa Kungsberga på Hallandsås med en ännu i dag hänförande utsikt över Båstad. Som kuriosa kan nämnas att Greta Garbo i mitten av 1970-talet var gäst här under sex sommarveckor.

Sommaren 1975 kunde Greta Garbo under sex veckor njuta av denna storslagna utsikt över Båstad och Kattegatt från Villa Kungsberga.
Sommaren 1975 kunde Greta Garbo under sex veckor njuta av denna storslagna utsikt över Båstad och Kattegatt från Villa Kungsberga.

Boende bara ett kort stycke från Båstad minns jag den uppståndelse detta skapade, med alla reportrarna som vallfärdade till Villa Kungsberga och kammade noll. Precis som alla vi andra nyfikna, som pinsamt långsamt rullade förbi den muromgärdade villan, i hopp om att få se en skymt av den skygga Greta Gustavsson. Vi kunde i alla fall skryta med, att vi inte varit många meter ifrån en av Hollywoods mest mytomspunna legender – “Den gudomliga”.

 

En annan legend heter Birgit Nilsson.
En annan legend: Birgit Nilsson.

Birgit Nilsson Museum. Då man stiger in i muséet möts man en stor svart/vit bild, som visar några unga damer som ligger på knän i Bjäremyllan och gallrar betor. Flickan längst till vänster heter Birgit Nilsson. ”Från betorna till Beethoven”, som Birgit Nilsson själv valde att uttrycka det… enligt chefen för museet, Gitte Lindström-Harmark, vars mamma var kusin till operasopranen.

Här någonstans mellan raderna av betor mognade drömmen om en plats i musikens värld, som skulle föra ”La Nilsson” i egenskap av operahistoriens sannolikt främsta kvinnliga sopraner till de mest prestigefyllda operascenerna runt om i världen. Isolde, Elektra, Turandot, Aida och Lady MacBeth – operornas mest krävande och dramatiska roller som tycktes skrivna just för Birgit Nilsson. Personliga rekordet i antalet inropningar sattes efter en föreställning som Elektra i Wien 1975: 72 gånger samma kväll. Sjuttiotvå gånger…!

På Birgit Nilsson Muséet finns bland annat scenkläder att beskåda som världssopranen bar under sina bejublade föreställningar värden runt. Under mitt besök hade jag förmånen att bli guidad runt av Gitte Lindström-Harmark, vars mamma var kusin till Birgit Nilsson.
På Birgit Nilsson Muséet finns bland annat scenkläder att beskåda som världssopranen bar under sina bejublade föreställningar värden runt. Under mitt besök hade jag förmånen att bli guidad runt av Gitte Lindström-Harmark, vars mamma var kusin till Birgit Nilsson.
Metropolitanoperans egen kokbok, med förord av Placido Domingo och där Birgit bidragit med recept på gravad lax.
Metropolitanoperans egen kokbok, med förord av Placido Domingo och där Birgit bidragit med re-cept på gravad lax.

 

Ett besök på muséet/barndomshemmet i Svenstad är ett absolut måste. I muséet finns mängder med attribut, minnen och kuriosa som Birgit Nilsson samlade på sig under nästan fyra decennier i rampljuset. Hösten 2016 kom Birgit Nilsson att pryda den nya 500-kronorssedeln. I centrala Båstad finns en blå skulptur av världsstjärnan på Dahlmanska tomten.

.

Båstad Bryggeri. Vad vore väl Bjärehalvön utan ett eget mikrobryggeri, bland alla andra loka produkter? Ett kort stycke utanför Båstad, på vänster sida av Ängelholmsvägen mot Förslöv, hittar vi Båstad Bryggeri där bryggmästare Magnus Vibke huserar bland jäst, humle och malt. Kunskaperna i ölbryggning är inhämtade på bryggerier i ibland annat tyska Chemnitz; tidigare Karl-Marx-stadt.

Bryggmästare Magnus Vibke framför bryggpannan med storsäljaren Bjäre Pils.
Bryggmästare Magnus Vibke framför bryggpannan med storsäljaren Bjäre Pils.

 

En bra maltråvara är en förutsättning för bra öl...
Förutsättningarna för gott öl är bra råvaror i form av malt samt ett bra humle…

 

I Båstad bryggs sex olika standardöl som årligen hälls på ca 150 000 flaskor, där styrkan anpassats både för dagligvarubutiker och systembolag. Man använder levande jäst och som man själv odlar, dessutom kan Magnus stoltsera med en egen humleodling, som förvisso bara räcker till en del av produktionen.

Maltdrycken är av typen färsköl och ofiltrerat samt bryggt enligt tyska renhetslagen från 1516 och på bra vatten från Hallandsåsen. Egenskaper som garanterar kvalitet och gör ölet särskilt aromatiskt och smakrikt. Bjäre Pils har lokalt blivit en storsäljare. Rekommenderas!

hhh
… och kanske viktigaste av allt: bra vatten!

 

Norrvikens trädgårdar, strax väster om Båstad på väg mot Kattvik på Hallandsåsens nordsluttning. Går inte att missa, eftersom infarten ligger mitt i en 90-graderssväng – man måste vrida på ratten kraftigt till höger om man inte vill åka in. Men det vill man! Anläggningens sju olika stilträdgårdar som tillsammans utgör en lummig oas saknar motstycke på Bjäre, och inbjuder till en eftermiddag på de vackra stigarna bland häckar, buskar, blommor och lövträd och vattenspeglar.

Under sommaren fungerar Norrviken som tilltalande mötesplats vid konserter, utställningar, teatrar och mässor. Orangeriets restaurang, med apelsin- och olivträd, är bara den värd ett besök.

Villa Abelin utgör centrum i Norrvikens Trädgårdar.
Villa Abelin utgör centrum i Norrvikens Trädgårdar.

 

Norrvikens Trädgårdar utgör en vacker, grön oas på Bjärehalvön
Norrvikens Trädgårdar utgör en vacker, grön oas på Bjärehalvön…
...och är en rofylld upplevelse för själen.
…och är en rofylld upplevelse för själen.

 

Orangeriets tilltalande restaurang på Norrvikens Trädgårdar. Marie Karlsson ser till att gästerna trivs i den vackra miljön.
Orangeriets tilltalande restaurang på Norrvikens Trädgårdar. Marie Karlsson ser till så att gästerna får den service som önskas i den tilltalande och vackra miljön.

 

Hasse “Kvinnaböske” Andersson slår några ackord på sin Levin hemma i trädgården.
Hasse slår några ackord på sin Levin hemma i trädgården.

 

Bjärehalvöns ambassadör. Det anstår naturligtvis Bjäre med alla dess internationella associationer och spektrum av begivenheter, att ha en egen ambassadör.

Vem skulle då vara lämpligare än omtyckte och populäre artisten Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, att axla denna roll! Utnämnd på initiativ av Båstad Turism & Näringsliv.

”Jag är både stolt och omåttligt glad över denna utmärkelse, då jag sedan många decennier har djupa rötter i Bjäre”, säger Hasse ”Kvinnaböske”, då jag hälsar på i suterrängvillan i Ängelsbäck på sydsidan av Bjärehalvön, med enastående utsikt över Skälderviken och Kullaberg.

 

På södra sidan av Bjärehalvön har man denna utsikt över Skälderviken och Kullaberg.
På södra sidan av Bjärehalvön har dess egen ambassadör denna utsikt över Skälderviken och Kullaberg.

 

Agardsgatan i Båstad. På denna idylliska gata hittar man de äldsta husen i Båstad. För att njuta gatans vackra miljöer med trähus och ett och annat korsvirkeshus, med rosor, klematis, vinrankor och stockrosor längs väggarna, skall man promenera. I likhet med många andra platser, där gamla gatuadresser blivit husmäklarnas ekonomiskt hetaste objekt, utgör Agardsgatan inget undantag.

19. BH++++ +

Stolpagården på Agardsgatan 43 är ett vackert korsvirkeshus från 1700-talet, och hyser sedan 1931 butiken Kisek med inriktning på antikviteter, inredning och med egen tapetserarverkstad. Här kan man fynda bland konst & hantverk, antika möbler, smycken och egendesignade tyger.

Den vackra Stolpagården från 1700-talet på Agardsgatan 43
Den vackra Stolpagården  på Agardsgatan 43…
Kisek kaft sin verksamhet sedan 1931.
…där Kisek haft sin verksamhet sedan 1931.

 

Bjärebygden och veteranbilar. Bjäre med sina slingriga småvägar och sitt kuperade landskap är mycket populärt bland dem som arrangerar veteranbilsrallyn. Årligen brukar det i sakta tempo rulla fram en mängd rad vackra, välputsade ekipage från bilens olika tidsåldrar; från knattrande T-Fordar till ljudlösa V8:or från 1950-talet signerade Buick, Dodge och Mercury.

DSC_4238 red.+++++ ok

A-Ford från Norge.
Vacker A-Ford från Danmark, med röda fälgar.
Unga nyfikna kvigor ställer gärna upp för en bild framför Hovs kyrka.
Nyfikna åskådare framför Hovs kyrka.

 

Ögongodis...
Ålderstigna skönheter…
...som uppskattas av alla!
…som uppskattas av alla längs vägen!

 

Model "A" 1930
Model “A” 1930.
Grön Model "A" från Norge.
Grönt ögongodis Model “A” 1931 från Norge.

6. BH+++++

Slutdestinationen brukar vara Båstad, där nyfikna beundrare av gårdagens vackert designade fyrhjulingar får sitt lystmäte av ögongodis tillgodosett. Sommaren 2016 samlades 150 A-Fordar från hela Norden kring Hotell Skansen nere vid hamnen, efter ett väl genomfört rally på Bjäre. Det var en lika unik som fantastisk syn!

 

Så länge jag kan minnas har det gått att hyra fiskebåtar i Kattvik. Och det går även i dag, genom att kontakta hamnkapten Hans Svensson. Dock har de gamla båtarna med tändkulemotor bytts ut mot nya, moderna.
Genom att ta kontakt med hamnkap-ten Hans Svensson hyr man enkelt en båt i Kattvik.

Kattvik och Torekov. Fiskelägen från svunna tider som i dag lockar både långväga besökare och lokalbefolkning till en söndagsutflykt. Så länge jag kan minnas har det gått att hyra fiskebåtar i sommaridylliska Kattvik och ge sig ut i Laholmsbukten på jakt efter torsk, sill och makrill. Och det går fortfarande…

Kattvik är ett gammalt fiskeläge som dag uteslutande fungerar som turistmagnet.
Kattvik är i dag en attraktiv turistmagnet.

 

Katten i Kattvik bekantar sig med en semestrande familj!
Katten i Kattvik bekantar sig med en semestrande familj!

 

I Torekov med stor hamn, hittar man flera restauranger, matställen och caféer. Torekov är en populär destination för seglare, där man lägger till vid kajen praktiskt taget mitt i händelsernas centrum.

111. 26. BH

Torekov var en gång länge en mycket viktig hamn för handel och fiske. Namnet härstammar från Sankta Thora, de lokala sjöfararnas eget skyddshelgon. I hamnen finns ett sjöfartsmuseum och i ett skjul intill hittar man uppspikade namnbrädor från fartyg som förlist i farvattnen utanför Torekov. Båten till Hallands Väderö avgår från Torekov.

kkk
Torekovs centrum hittar man i hamnen.
Härifrån avgår båten till Hallandsväderö.
Härifrån avgår båten till Hallands Väderö.

 

Fiskhuset i Torekov. Det finns flera matställen runt hamnen i Torekov. Frågan är om inte Fiskhuset har det där extra, för att det skall bli riktigt lockande att slå sig ner på uteserveringen i kvällssolen. Inte minst tack vare restaurangmannen Manfred från Tyrolen, vars brokiga bakgrund i kök och restauranger över hela världen imponerar.

110. 25. BH +

Innan Manfred med sina internationella erfarenheter slog sig ner i Torekov, hade han jobbat med Vögeli och Vretman på Operakällaren. Lagat mat åt Chrusjtjov, Lady Rockefeller och Kurt Waldheim och jobbat för piratdrottningen Britt Wadner i Gambia. Varit verksam flera år på dåtidens största hotell på Antigua i Västindien. Han har seglat i köket på Svenska Amerikalinjens lyxbåtar Gripsholm och Kungsholm. Under fem varit lärare på Turisthotellet i Åre. Osv. osv. Manfred har gjort det mesta som har med mat och restaurang att göra – och laga fiskrätter kan han!

 

En expresso smakar bra i vårsolen.
En expresso smakar utmärkt bra i vårsolen.

Rapp’s i Hamnen. På kajen, mitt i hamnen i Torekov. Hit går man när man är sugen på en riktig expresso eller capuccino. Rasslet från kaffekvarnen, den gudomliga aromen från nymalda kaffebönor, de olika handgreppen, fräsandet från kaffemaskinen och strax därpå den oemotståndliga doften av en liten kopp rykande expresso.

Denna koffeinmättade ritual från sydliga breddgrader som attraherar både syn, hörsel, doft och smak… Vad kan väl passa bättre för en lyrisk och känslofull kaffeälskare!

kkkkk
Nora tillsammans med caféinnehavaren Linda Rapp ser till så att gästerna trivs på det hamnnära caféet i Torekov. Här kan man även köpa konditorivaror samt gott bröd med smak och karaktär av hembakat!

109. DSC_7756 red. ok+++++

Ett stycke upp i byn ligger Rapps Konditori där det tillverkas härliga konditorivaror, samt bakas riktigt hederligt matbröd som smakar som bröd skall. Själv föll jag pladask för det luftiga och goda surdegsbrödet. Och som kommer allra bäst till sin rätt med lite olivolja och flingsalt. En riktig delikatess från Torekov!

.

Valhall Park. Tidigare flygflottiljen F 10 i Barkåkra på Bjärehalvön, norr om Ängelholm, heter sedan avvecklingen 2003 Valhall Park. Hangarerna och de många byggnaderna på flottiljområdet rymmer i dag en massa spännande, intressanta och unika verksamheter, sett ur såväl nationell som internationell synpunkt.

kkk
k

Ängelholms flygmuseum. Vad passar väl bättre än ett flygmuseum på en nedlagd flygflottilj! På Ängelholms flygmuseum saknas det varken historia, tradition eller atmosfär. Inte heller kunskap om flygplan och allt där omkring för den delen. Muséet är södra Sveriges största militära flygmuseum, drivs ideellt av en kamratförening med en fantastisk intressant utställning och ett kunnande som i hög grad imponerar.

Oavsett ålder
Oavsett ålder blir ett besök på Ängelholms flygmuseum en maxad upplevelse för hela familjen.

 

De enda av sitt slag. I hangaren på Viggenvägen 21 hittar man de enda i Sverige två häckande ”war birds” från WW ll. En Vickers Supermarine Spitfire Mk. XVI samt en North American P-51D Mustang. De underbart vackra och välbevarade veteranerna tillhör Biltema och ingår i Biltema Air Show, som brukar locka massor av intresserade var de än dyker upp på flyguppvisningar i och utanför landet.

Biltemas Vickers Supermarine Spitfire, som anses det jaktplan som räddade England under slaget om Storbritannien, är den enda av sitt slag i Sverige,
Vickers Supermarine Spitfire, som anses det jaktplan som räddade England under slaget om Storbritannien, är den enda av sitt slag i Sverige.
andra jaktplan, även det den enda av sitt slag i Sverige, som erhållit ikonstatus i historiska flygkretsar är en det amerikanska P-51D Mustang.
Även det andra jaktplanet, är det enda i Sverige, och som erhållit ikonstatus i historiska flygkrets-ar. En  P-51D Mustang från USA.
Då jag konstaterade att piloten och förre fältflygaren Pär Cederqvist helt enkelt måste ha världens roligaste pilotjobb, protesterade han inte!
Då jag konstaterade att piloten och förre fältflygaren Pär Cederqvist helt enkelt måste ha världens roligaste pilotjobb, protesterade han inte!

 

Bara motorljudet från jaktplanens V12:or (Rolls Royce Merlin resp. Packard Merlin på runt 1 500 hk) framkallar gåshud över hela kroppen. Ljudet från dessa motorer i luften är mig veterligen, en av de få gånger det alstrade ljudet från en förbränningsmotor äger rätten att få klassas som musik! Jaktplanens rutinerade pilot heter Pär Cederqvist, med många år bakom sig som fältflygare på bland annat Draken, samt som flyglärare på Ljungbyhed. Missa inte videon på hemsidan under ”Mer om våra plan”.

hh
.

Närhelst det drar ihop sig nostalgisk krigshistoria, som här på gamla F 10 vid Flygmuséet i Ängelholm, finns ”Big Red One” och Bengt Rosander med. Och i fält måste man kunna improvisera; här lagar Bengt en läckande kylare på sin Dodge-ambulans från WW II med Barnängens Barntvål!

.

Sportbil i världsklass. Granne med ”krigsfåglarna” i hangaren intill, hittar vi ingen minde än en biltillverkare av exklusivaste världsklass: Koenigsegg. Ett ungt företag från 1994, som sedan länge redan nått världsrykte.

För närvarande gör man 20 bilar om året, men ambitionen är att nå 30 – då väntetiden på en bil är nästan tre år. Det tar mellan 6-7 månader att bygga en bil. Koenigsegg är rakt igenom handgjord, medan man betraktas som bilvärldens mest självförsörjande tillverkare. Allt görs i hangaren på Valhall Park: motor, kaross, chassi, fälgar… Allt!

jjj
.

 

Det är svårt att inte bli imponerad av att lyssna på executive support Oscar Bergfelt, då han berättar om de exklusiva bilarna. Jag har svårt att uppleva Koenigsegg som en bil, den leder snarare tankarna till ett vackert och väldesignat konstverk!

kkk
k

 

Koenigsegg är megasportbilen med lika många hästar i bagaget, som Spitfiren och Mustangen i hangaren intill har bakom sina propellrar. 1 500 stycken! Den som har bråttom till Systemet innan det stänger, behöver inte stressa: med Koenigsegg Regera tar det bara 20 sek. att nå 400 km/tim från stillastående…

Koenigsegg är exklusiv och vänder sig till dem som vill ha det där extra, som inga andra har. Agera RS innehar inte mindre än fem världsrekord i hastighet för serieproducerade bilar! Risken att träffa på någon som åker Koenigsegg är mikroskopisk, då det bara finns mellan 140-150 bilar ute på vägarna. Priset? Hmm… det börjar någonstans runt ett par miljoner… dollar!

.

5. BH+++++

Bjärebygdens Musteri (200 procentig äppelmust). Det handlar inte bara om flygplan, bilar och råstarka motorer på Valhalla Park. Här finns även plats för högoktaniga och flytande lokala produkter, genom Katrin och Ola Englund som driver Bjärebygdens Musteri i en av byggnaderna. Här tar man tillvara på de mängder äpplen som Bjäres fruktträdgårdar producerar, där de flesta frukterna kommer från Kattvik. Det går även för privatpersoner att lämna in sin frukt för pressning och buteljering.

Katrin Englund med årets skörd.
Katrin Englund med årets skörd.
200-procentig äppelmust!
200-procentig äppelmust!

Egenproducerade och ofiltrerade musten heter Englamust. Den pressas och buteljeras av exklusivt enskilda äppelsorter, där äppelsorten anges på flaskan eller BiB.

Godaste musten…? Svårt! Men ”Aroma Elise” samt en annan must smaksatt med fläder gav  mersmak. 200% äppelmust… Starka grejor! 100% frukt och 100% kärlek!

 

La Strada Nova, testad under en resa i österled våren 2017.
La Strada Nova, testad under en resa i österled våren 2017.

Båstad Camping. På infarten till Båstad, i höjd med ingångarna till järnvägstunneln genom Hallandsåsen, finns en järnvägsviadukt samt en rondell. I rondellen svänger man norrut på Kustvägen i riktning mot järnvägsstationen.

Efter två kilometer ligger Båstad Camping på vänster sida. Här finns 48 ställplatser med el för husbilar. Hälften av dessa är bokningsbara.

Glöm inte att klicka på bilden för större bilder!