Hederlig mat för hederliga resenärer; del 2

Mat och dryck längs vägen…

 ©Text & bild: Christer Johansson

När jag är i Tjeckien skulle jag kunna äta schnitzel sju dagar i veckan! Efter att man beställt maten, älsk-ar jag att höra ljudet från köket då kocken bankar köttet.
Några minuter senare då den friterade schnitzeln kommer in på bordet blir lyckan fullständig, när jag sätter tänderna i den härligt goda fluffiga, gyllengula och lagom krispiga paneringen medan det saftiga, bankade köttet nästan smälter i munnen. För att inte glömma den hemlagade tartarsåsen…!

En fantastisk förmån som vi mobila vägfarare har, är att vi har köket med oss. Detta till skillnad från dem som bor på hotell. Därmed står det oss helt fritt att komponera de maträtter vi vill, med utgångsläge från lokala råvaror och specialiteter. Det behöver inte alltid vara så komplicerat för att det skall smaka bra.

Med ett paket oxfärs och en påse kryddbland-ning kan man fixa till en smaklig måltid…

– Vårt rullande hem är världens bästa hotell och restaurang! brukar en husbilsåkande kompis säga.
Efter att slagit läger och ätit i den svenska fjällvärld-en, sovit under förstärkt beskydd i trädgården hos Livets Ord i Estland, bott på kajerna i spanska fiske-byar på Atlantkusten, övernattat i Bourgognes vin-gårdar, vintercampat i skuggan av polska Tatraberg-en… kan jag inget annat än att hålla med. Man be-stämmer själv menyn och påverkar aktivt utsikten utanför fönstret!

…som håller hungern på avstånd. Tjeckien.
Härliga schnitzlar i Slovakien.

Bekvämast och kanske även det trevligaste, är att bänka sig vid bordet på någon restaurang. Försiktigt brukar jag kika in… och diskret studera klientelet.
Oftast avslöjar sig lokalbefolkningen bland gästerna i matsalen på en gång. Saken är klar: “Här serveras det ordentlig och bra mat och här går jag också in.” Det brukar undantagslöst stämma riktigt bra!

I såväl Slovakien som i Tjeckien kan man det där med schnitzel till fulländning! Brynt potatis passar ut-märkt till, tartarsås är ett måste…

En god vän från Paris, som bor i Sverige, ondgjorde sig för ett tag sedan över den franska matkulturen. ”Det har fullständigt spårat ur”, ansåg han. ”Trekantiga tallrikar, små portioner, ett grönt grässtrå, en brun spritsad diagonal  och några röda droppar som liknar näsblod… samtidigt som ett restaurangbesök blivit svindyrt!
Beskrivna förhållanden passar inte in på länderna i östra Europa. Själv brukar jag hävda, att här serveras det bra, god och vällagad mat, i ordentliga portioner och till vettiga priser. Hederlig mat för hederliga resenärer…!

Karp i örtsås. Trebon i Tjeckien, centrum för karpodling, där man vet hur karp skall anrättas.
Möjligen inte alltid så sofistikerat presenterat, men ändå välsmakande och uppskattat för en hungrig resenär en sen kväll i Rumänien.

 

Förrätt bestående av vinbergssnäckor med persilje-/vitlökssmör…
…huvudrätt marinerad kycklingfilé och svamp- sås med ris. Restaurangen i anslutning till upp-seendeväckande muséet Grūto Parkas, Litauen.

 

Hjortgryta Suwałki, tillagad på vedeldad spis och serverad på Masurenhof, Masurien i östra Polen.

 

Så här ser en riktig “Bauernfrüstück” ut på trev-liga Masurenhof  utanför Ełk i polska Masurien.
På samma ställe serveras denna härliga middag bestående av smörstekt gös och nypotatis.

 

Marta Elsner på Masurenhof med tre formar nybakat lantbröd. Bättre kan det inte bli!

 

Och här står en gryta smakrik bigos på spisen…

Att äta sin mat i anslutning till lägerplatsen är inget nytt påhitt. Det är ett beteende som vi bär med oss från gryningsfolkets tid. Att se fisken, lammkotlet-terna eller steken på grillgallret förvandlas till en väldoftande maträtt, väcker urtidsmänniskan inom oss till liv.
För våra jagande och fiskande förfäder var läger-elden centrum för den sociala samvaron. Här anrättades gäddan och vildsvinet, samtidigt som man erhöll värme, trygghet och gemenskap, allt medan de vilda djuren hölls på avstånd.

Tack vare utveckling och modern teknik, har det med hjälp av färdig grillkol, propan och butan blivit bra mycket bekvämare på lägerplatsen.

Grilla är ett modernt och bekvämt sätt att närma oss gryningsfolkets matlagningskonst i grottöppningen.

 

Grillandet kan varieras i det oändliga, från fan-tasifullt späckade och läckra grillspett…
…till marinerade och glace-penslade laxkotletter acompanjerade av en god sås och kylt, vitt vin.

Är man ensam och det skall gå fort blir det sällan så sofistikerat. Då det portabla gasolköket numera är utbytt ut mot en kokplatta får den träda i tjänst. Och den fungerar alldeles utmärkt.

“Korvgrillning” funkar också med en kokplatta utanför bilen.
Vid dåligt väder blir det matlagning i “köket”.

 

Vikingamat från Ribe, Danmark.

tal om förfäder… En gång då jag besökte Ribe VikingeCenter på sydvästra Jylland i Danmark, vid Vadehavet, fick jag smaka på riktig vikingamat. Dock inte grillat, men väl en slags soppa kokt i järngryta över öppen eld. Har glömt vad soppan hette och vad den innehåll… Men vad jag minns så smakade det OK!

En medeltida restaurang i Riga i Lettland, håller sig med tidsenliga inkastare!

 

Baltikum har lång tradition av öl- bryggning. Lokalt öl norra Litauen.

 

I Baltikum är man även mycket duktiga på att framställa bär- och fruktviner. Som här på vine-riet i Anykščių i Litauen.

Matställen finns det gott om längs Europas vägar. Såväl sofistikerade och eleganta restauranger, som enklare inrättningar.
I östra Europa behöver man inte bli avskräckt bara för att det står Hotel – Restaurant på en vacker gammal byggnad. Priserna brukar inte alls vara hutlösa, utan oftast mycket beskedliga – jämfört med vad vi är vana vid från hemlandet.

En god middag med med förrätt i restaurangen på ett fint kurhotell i Polen…
…behöver definitivt inte alls kosta skjortan.

 

Valet är ditt var du vill smörja kråset… i gammal traditionell miljö, Mecklenburg-Vorpommern…
…eller i enklare miljöer, som i hamnen i Greifs-wald, Mecklenburg-Vorpommern, Tyskland.

 

Kanske smakar det med ett mellanmål, i form av en kokt majskolv i skidbacken i Slovakiens Höga Tatra!

Glöm inte att klicka på bilden för större bilder!