Hederlig mat för hederliga resenärer; del 3

Mat och dryck längs vägen…

 ©Text & bild: Christer Johansson

Dansk mat förknippas ofta av någon anledning med smørrebrød... det vill säga en vanlig macka! Men det finns en kulinarisk värld bakom dessa smörgåsar. Fast inget ont om smørrebrød – de smakar meget dejlig!

 

Bläckfiskgryta från Färöarna och inhemskt öl.

Danmark är sannerligen ett örike i ordets absolut mest signifikativa betydelse. Inte nog med att det vi kallar för själva Danmark, består av både en väldig halvö, omgiven av en stor och spännande arkipelag. Sedan tillkommer ju Grönland, Färöarna, Bornholm…
Har inte haft tillfälle att smaka maträtterna på Grönland, däremot har jag både ätit och druckit utmärkt gott på både Färöarna och på Bornholm.

På Bornholm i Danmark kan man dricka lokalt producerad whisky, cognac och valnötssnaps.
Till det så äter man läcker nyrökt sill från något av de många rökerierna på ön.

 

Bornholm är känt för sin goda förplägnad… matoset från denna helstekta gris bekräftar ryktet med råge!

 

Svamp och frukt på torgmarknad i Lettland.

Längs vägen frestar många tillfällen till spontana inköp av frukt, bär, honung, svamp och lokala specialiteter bland mat och dryck. På marknader, i gårdsbutiker, längs bygatan, på torget och där turister och besökare brukas samlas… det är bara att välja det som faller i smaken.

Honung i en mängd olika konfigurationer… Polen.

 

Ister och stekflott med varierande smak, Polen.

Ukraina ligger lite avsides men tillhör fortfarande Europa, så gör även Krim nere vid Svarta Havet och trots att halvön för inte så länge sedan bytte ägare! På Krim tycktes man kunna handla det mesta längs vägarna: fisk, frukt, honung, grönsaker, vindruvor…

I Sverige säljer man röda jordgubbar längs vägen. På Krim handlar det om röd och svart kaviar, samt tork-ad fisk i mängder!

 

Torkad fisk vid Azovska sjön populär “snacks”.
Den berömda och goda rödlöken från Krim.

 

Södra Krim, vid Svarta Havet, har ett behagligt subtropiskt klimat.
Mobil biodling samt försäljning av honung längs vägen.

Likväl som det varje år hålls ölfestivaler runt om i Europa – Oktoberfest i München lär väl vara den mest bekanta, så  finns det i de vinproducerande länderna… vinfestivaler! Här ges vinmakarna under ett och samma tak möjlighet att visa upp sina produkter. Fast det handlar inte bara om vin, utan maten har också en framskjuten plats, som här i polska Zielona Góra.

Vinfestival i Polen handlar inte bara om vin…
…utan lika mycket om mat och bakverk.

 

Många passar på att provsmaka det unga vin-landet Polens produkter, innan de handlar.
Utbudet på en vinfestival är omfattande, vilket gör att det inte alltid är så lätt att välja!

Mat och dryck ger en fenomenal närkontakt med landet. Samtidigt som det har ett och annat att berätta när det gäller kultur, historia och lokala traditioner.
Avstånden till salthavet i östra Europa, har traditionellt lett till att man fortfarande serverar sötvattens-fisk på mattallriken. Vilket jag personligen inte alls har någonting emot, då jag tycker mycket om fisk – fångad i såväl söt- som saltvatten. Det är kunskaperna i köket kring anrättningen av råvaran som räknas!

Grönsaksfylld, ugnsbakad braxen, Polen.

 

Ugnsbakad hel gädda. Polen.

Presentationen av maträtterna betyder naturligtvis mycket. Är maten inte snyggt, frestande och aptitretande presenterad, kvittar det vad man haft i grytorna och hur exklusivt det än må vara. Man äter lika mycket med ögonen!

Vem han väl motstå denna aptitretande pulpo gallego, kokt åttaarmad bläckfisk, presenterat på träbricka med olivolja, några nypor salt och röd paprika pudrad ovanpå! Galicia vid Atlantkusten, Spanien.

 

Förrätt: mustig soppa med ungersk korv.
Huvudrätt: fläskfilé med sauterad lök i sky med vitlök och paprika. Termal-restaurang, Ungern.

kvällskvisten kan det bli lite si och så med dukningen och presentationen av mat och dryck i camping-fordonet! Energin efter en dag på vägarna brukar till stor den vara förbrukad. Den energi som återstår, brukar gå åt till att skriva ner vad som hänt under dagen samt lägga upp strategin inför morgondagen.

Kvällsmål någonstans på Sininen Tie, Blå Vägen, i Finland.

 

Lite kvällssnacks: amerikanska pistagenötter, öl från Slovakien, italiensk ost och polska korvar.
Efter en lång dag, på inte alltför bra vägar på Via Carpatia i Rumänien.

 

Vid andra tillfällen kan det faktiskt se lite mer organiserat, aptitretande och städat ut på det mobila mat-bordet… Via Baltica någonstans i Baltikum.

När gode vännen kommer hem efter en resa i EU-land, brukar han upprört undra: “Vad har vi gjort för ont här uppe i norr, som inte får vara med kring det dukade EU-bordet?”
Matmarknaderna dignar ju av läckerheter som vi aldrig får se skymten av här hemma. När det ibland händer, kallas produkterna plötsligt för delikatesser och betingar hutlösa priser!
Och vilka bakverk det finns! För att inte tala om charkuterier, fiskdiskar, mejeriprodukter, vinavdel-ningar… Utbudet är nästan ofattbart. Det känns tungt när man är hemma igen och måste gå ut för att handla!
Gode vännen har inte fel. Det förstår man efter att varit på ett Kaufland i Tyskland, ett Hypermarché, Géant, Auchan eller Intermarché i Polen eller Frankrike eller vandrat runt bland de till synes oändliga hyllorna på Eroski och Carrefour i Spanien. Här känns den europeiska mat-unionen så intensivt nära – med sitt kolossala utbud av fisk och skaldjur, kött, grönsaker, bröd, charkuteriprodukter, kyckling, lamm, sallader, hela Serrano-skinkor, vin, likörer, brandy, ostar… Ja allt! Med ett sortiment som nästan tar andan ur en.

Carrefour finns representerad  i många länder över hela Europa, som här i Rumänien.

Stanna vid de stora supervaruhusen, här finns allt vad du behöver i matväg och lite till. Passa även på att i byarna titta in hos bagaren, charkuteristen, vinhand-laren… för lokal mat och dryck.

Jag klassar Jogobella för Europas sannolikt bästa standardyoghurt. Finns överallt.

 

Päron och äppeljuice från polska Hortex rekom-menderas varmt. Mycket god!

 

I Spanien hittar man dessa goda langostinos i alla köpcentrumens fiskdiskar.

Vin och mat är en oslagbar combo. I de vinprodu-cerande länderna är det mycket lätt att gå vilse i vindjungeln.
Lika lätt är det att få med sig något ut, som en misstänkt räv varit i närheten av… Var inte rädd att fråga om råd och tips, de som jobbar bland vin-hyllorna brukar ha ganska bra koll på sortimentet. Därmed kan man undvika de värsta bottennappen.

Till fiskrätter passar förstås ett angenämt, vitt vin. Ett sådant hittar på Sächsische Weinstrasse längs Elbe, Tyskland.
Gösfilé med örtmajonnäs serverad med ett Traminer Spätlese från Schloss Wackerbarth.

 

Öl anses sannolikt som den vanligaste drycken, bortsett från vatten. De flesta länder i Europa brygger gott öl. Prov på spanska maltdrycker.

 

I Baltikum brygger man både gott öl och produ-cerar goda fruktviner av riktigt bra kvalitet.

 

Ölbryggningen i Sverige har fått ett ordentligt uppsving på senare år, tack vare en mängd mikrobryggerier som sett dagens ljus. Från ett lokalt mikrobryggeri i Båstad, där vi hittar bryggmästaren Magnus Viebke, kommer detta goda öl; Bjäre Pils.

 

Kultförklarade VW Kleinbus T1 på öletikett.

Mikrobryggeriet Strandlida Bryggeri i Halmstad, på Västkusten, hade tidigare en VW Kleinbus T1 på etiketten till sitt Västkustskt Ale.  Ett kraftigt och smakrikt, aromatiskt och ofiltrerat ale med bra humle-beska som dröjer sig kvar.
Här kan man tala om att ha gjort ett bestående avtryck inom rekreation och mobil fritid!
Många började säkert sitt husbilsliv i en “Folkabuss”. Och… man tyckte sig riktigt kunna höra Beach Boys med ”Surf’ girl” och ”Surfin’ safari” i vågbruset…

Det går sällan långa stunder, antingen man befinner sig i husbilen eller utanför… mellan möjligheterna till att inhandla något gott att tugga på eller fukta strupen med. Själv tycker jag det är som mest spännande att prova på nya produkter, allrahelst lokala, särskilt sådana som aldrig når ut på marknaden. Då vet man att det inte handlar om någon massproduktion.

Fiskvagn laddad med läckerheter från havet. Husum, Nordtyskland.
Rökt fisk från Otterbäcken vid Vänern i Väster-götland.

 

En resenär med ögonen på skaft skall aldrig åka hungrig, hamnen i Volendam, Holland.
I stället för en korv med bröd, kanske en “Fisch-brötchen” i Mecklenburgische Seenplatte.

 

Under en resa på Fiskevägen i västra Jämtland, passerade jag Skärvångens Bymejeri. Pia Källman invigde  mig i de lokala ostarnas hemligheter. Så mycket som nu tillät sig avslöjas… kring de läckra ostarna!

Detta var ett litet smakprov över vad en husbilsresenär kan hitta, i fråga om mat och dryck, längs vägar-na i Sverige och övriga Europa.
Genom att i den röda menyraden uppe till vänster klicka på Arkiv-resor, hittar man bland de aktiva, blå länkarna ett stort antal artiklar, med mer av både mat och dryck – plus massor av annat intressant!

Från en minnesvärd måltid i restaurangen på Palangas Kempingas, i Palanga på andra sidan Östersjön i Li-tauen. En mörad, saftig, bankad och panerad köttbit, friterad potatis med spenatsås och grönsaker. Bingo!

Matlagning i nya och spännande miljöer väcker ofta inspiration och lockar till att pröva obanade stigar. Med en nypa fantasi och en skvätt skaparanda förvandlas semesterresan till EU lätt till en gourmetisk odyssé.

Glöm inte att klicka på bilden för större bilder!