Mat och dryck längs vägen…
©Text & bild: Christer Johansson


Danmark är sannerligen ett örike i ordets absolut mest signifikativa betydelse. Inte nog med att det vi kallar för själva Danmark, består av både en väldig halvö, omgiven av en stor och spännande arkipelag. Sedan tillkommer ju Grönland, Färöarna, Bornholm…
Har inte haft tillfälle att smaka maträtterna på Grönland, däremot har jag både ätit och druckit utmärkt gott på både Färöarna och på Bornholm.




Längs vägen frestar många tillfällen till spontana inköp av frukt, bär, honung, svamp och lokala specialiteter bland mat och dryck. På marknader, i gårdsbutiker, längs bygatan, på torget och där turister och besökare brukas samlas… det är bara att välja det som faller i smaken.


Ukraina ligger lite avsides men tillhör fortfarande Europa, så gör även Krim nere vid Svarta Havet och trots att halvön för inte så länge sedan bytte ägare! På Krim tycktes man kunna handla det mesta längs vägarna: fisk, frukt, honung, grönsaker, vindruvor…





Likväl som det varje år hålls ölfestivaler runt om i Europa – Oktoberfest i München lär väl vara den mest bekanta, så finns det i de vinproducerande länderna… vinfestivaler! Här ges vinmakarna under ett och samma tak möjlighet att visa upp sina produkter. Fast det handlar inte bara om vin, utan maten har också en framskjuten plats, som här i polska Zielona Góra.




Mat och dryck ger en fenomenal närkontakt med landet. Samtidigt som det har ett och annat att berätta när det gäller kultur, historia och lokala traditioner.
Avstånden till salthavet i östra Europa, har traditionellt lett till att man fortfarande serverar sötvattens-fisk på mattallriken. Vilket jag personligen inte alls har någonting emot, då jag tycker mycket om fisk – fångad i såväl söt- som saltvatten. Det är kunskaperna i köket kring anrättningen av råvaran som räknas!


Presentationen av maträtterna betyder naturligtvis mycket. Är maten inte snyggt, frestande och aptitretande presenterad, kvittar det vad man haft i grytorna och hur exklusivt det än må vara. Man äter lika mycket med ögonen!



På kvällskvisten kan det bli lite si och så med dukningen och presentationen av mat och dryck i camping-fordonet! Energin efter en dag på vägarna brukar till stor den vara förbrukad. Den energi som återstår, brukar gå åt till att skriva ner vad som hänt under dagen samt lägga upp strategin inför morgondagen.




När gode vännen kommer hem efter en resa i EU-land, brukar han upprört undra: “Vad har vi gjort för ont här uppe i norr, som inte får vara med kring det dukade EU-bordet?”
“Matmarknaderna dignar ju av läckerheter som vi aldrig får se skymten av här hemma. När det ibland händer, kallas produkterna plötsligt för delikatesser och betingar hutlösa priser!”
“Och vilka bakverk det finns! För att inte tala om charkuterier, fiskdiskar, mejeriprodukter, vinavdel-ningar… Utbudet är nästan ofattbart. Det känns tungt när man är hemma igen och måste gå ut för att handla!”
Gode vännen har inte fel. Det förstår man efter att varit på ett Kaufland i Tyskland, ett Hypermarché, Géant, Auchan eller Intermarché i Polen eller Frankrike eller vandrat runt bland de till synes oändliga hyllorna på Eroski och Carrefour i Spanien. Här känns den europeiska mat-unionen så intensivt nära – med sitt kolossala utbud av fisk och skaldjur, kött, grönsaker, bröd, charkuteriprodukter, kyckling, lamm, sallader, hela Serrano-skinkor, vin, likörer, brandy, ostar… Ja allt! Med ett sortiment som nästan tar andan ur en.

Stanna vid de stora supervaruhusen, här finns allt vad du behöver i matväg och lite till. Passa även på att i byarna titta in hos bagaren, charkuteristen, vinhand-laren… för lokal mat och dryck.



Vin och mat är en oslagbar combo. I de vinprodu-cerande länderna är det mycket lätt att gå vilse i vindjungeln.
Lika lätt är det att få med sig något ut, som en misstänkt räv varit i närheten av… Var inte rädd att fråga om råd och tips, de som jobbar bland vin-hyllorna brukar ha ganska bra koll på sortimentet. Därmed kan man undvika de värsta bottennappen.






Mikrobryggeriet Strandlida Bryggeri i Halmstad, på Västkusten, hade tidigare en VW Kleinbus T1 på etiketten till sitt Västkustskt Ale. Ett kraftigt och smakrikt, aromatiskt och ofiltrerat ale med bra humle-beska som dröjer sig kvar.
Här kan man tala om att ha gjort ett bestående avtryck inom rekreation och mobil fritid!
Många började säkert sitt husbilsliv i en “Folkabuss”. Och… man tyckte sig riktigt kunna höra Beach Boys med ”Surf’ girl” och ”Surfin’ safari” i vågbruset…
Det går sällan långa stunder, antingen man befinner sig i husbilen eller utanför… mellan möjligheterna till att inhandla något gott att tugga på eller fukta strupen med. Själv tycker jag det är som mest spännande att prova på nya produkter, allrahelst lokala, särskilt sådana som aldrig når ut på marknaden. Då vet man att det inte handlar om någon massproduktion.





Detta var ett litet smakprov över vad en husbilsresenär kan hitta, i fråga om mat och dryck, längs vägar-na i Sverige och övriga Europa.
Genom att i den röda menyraden uppe till vänster klicka på Arkiv-resor, hittar man bland de aktiva, blå länkarna ett stort antal artiklar, med mer av både mat och dryck – plus massor av annat intressant!

Matlagning i nya och spännande miljöer väcker ofta inspiration och lockar till att pröva obanade stigar. Med en nypa fantasi och en skvätt skaparanda förvandlas semesterresan till EU lätt till en gourmetisk odyssé.
Glöm inte att klicka på bilden för större bilder!