Tio favoritvägar i Sverige

©Text & bild: Christer Johansson

År 2020 lär sannolikt inte gå till historien som något minnesvärt år för mobila globetrotters! Det liknar inget annat år som jag upplevt under min tid som människa…och som närmar sig sju decennier. September månad, och fortfarande inte varit utanför landet. Det var länge sedan sist. Måste röra sig om ett halvt sekel. Ja, till och med längre än så. Och åtminstone fyrtio med campingfordon! Alla vet vad det beror på…

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Nu i september är längtan särskilt stor ner till den vackra hösten i Centraleuropa, med hög luft, klarblå himmel och värmande sol. De senaste åren har jag brukat tillbringa ett par-tre veckor i södra och sydöstra Polen, norra Tjeckien och Slovaken i anslutning till Västkarpaterna; Beskiderna och Tatrabergen.

 

“Att redan nu tvingas börja leva på mobila reseminnen känns orealistiskt…”

Har dock en känsla av att många kommer att ställa in sin vinterresa till Medelhavet och sydvästra Atlant-kusten. Bara för det behöver man inte ställa av sin husbil, det finns fortfarande en hel del kvar att upptäcka på hemmaplan.
Själv är jag sedan länge ”svag” för vägar… Jo, men inte vilka vägar som helst. Det skall vara vägar med ett specifikt namn, som historiskt, kulturellt, geografiskt… eller på något annat sätt associerar till vägen.
Sveriges vägnät förenas genom anonyma nummer. Siffrorna säger just ingenting om vare sig väg eller omgivning. Fast det finns en och annan väg som begåvats med spännande och lockande namn. Inte sällan med associationer till natur, kultur och historia.
Utvandrarnas väg, Riksettan, Silvervägen, Nissastigen, Humleslingan, Ishavsleden, Forsarnas väg, Blå vägen, Karolinerleden, Fiskevägen…
Det finns många intressanta vägar i Sverige, med fantasieggande namn som lockar till närmare bekant-skap. Låt mig ge några tips i anslutning till tio vägar som jag haft glädjen att få åka, vid olika tider på året. Jag har utförligt både fotograferat längs vägarna och skrivit om dem. De återfinns under fliken Arkiv-resor uppe till vänster i den röda menyraden.
Genom att här under klicka på de blåmarkerade länkarna i anslutning till varje väg, kommer respektive artikel upp i ett nytt fönster.

 

ggg
jjj

Social distans är som bekant påkallat. Det anser jag dock inte alls sätter några käppar i hjulen. Dels för att det i allmänhet är ganska lite folk ute vid denna tid på året, medan större delen av Turistsverige dessutom bommat igen för säsongen efter semestrarna. Man konfronteras helt enkelt inte med så mycket folk. Vilket är önskvärt i dessa tider.
Och det finns givetvis ingenting som säger att, man måste gå in på öppna ställen om det skulle visa sig finnas för mycket människor. Att bara i lugn takt åka en historisk väg, stanna till på vackra platser, koka sig en kopp kaffe och bara njuta av friheten och av att finnas till – kan vara alldeles tillräckligt under ett år som detta!

Riksettan  

http://web.husbilentest.se/archives/4497
Smålands Route 66. Örkelljunga, Skånes Fagerhult, Markaryd, Strömsnäsbruk, Traryd, Axhult… Över rullstensåsar, steniga moränbackar och över myrar och mossar, längs med Lagaån och förbi tomma gårdar, över stenvalvsbroar, nerlagda affärer, stängda bensinmackar och igenbommade motell. Genom täta granskogar och längs midjehöga stengärdesgårdar med onda ryggar på sina tunga samveten. På flera platser längs vägen, berättar stumma gravfält från vikingatiden genom mjukt rundade, gräsbeklädda kullar om tidiga bosättningar i Lagadalen.

 

Blå vägen Del.1 & 2

http://web.husbilentest.se/archives/6445
http://web.husbilentest.se/archives/6523

 

kli
kju

 

Blå vägen drar fram genom fyra länder; Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Från Mo i Rana vid norska Atlantkusten strax under polcirkeln, till Petrozavodsk i ryska Karelen på västra stranden av sjön Onega. En sträcka på drygt 1500 kilometer. Blå vägen är mer än bara en väg. Vi talar om en över tusen år gammal förbindelselänk mellan öst och väst. En gång viktig handelsled, i dag laddad med kulturhistoria.
Vägen följer Umeälvens och sjöarnas blå vattenspeglar i nordvästlig riktning från Holmsund vid Kvarken via Umeå till Umbukta i den svensk-norska fjällvärlden. Där av namnet Blå vägen. Från gränsen heter den Blå vegen ända ut till Atlantkusten. Från Umeå fortsätter vägen på andra sidan Bottenviken i Finland, via Vaasa rakt österut till norra Karelen, under namnet Sininen tie.

Humleslingan

http://web.husbilentest.se/archives/9013
Runt Ivösjön i nordöstra hörnet av Skåne värnar man sitt kulturarv. Humleslingan kallas vägen som smyger fram genom seklerna runt sjön, med tilltalande utsikter över bygden. Vägen är generöst kantad av historia, vacker natur och andliga rikedomar i olika utföranden. Här och där hittar man ett 30-tal minnes-märken, i form av resta stenar över kulturskatter och minnesvärda tilldragelser.

 

 

 

Vättern runt 

http://web.husbilentest.se/archives/7584

Den växande skaran husbilsåkare låter sig inte påverkas av varken årstid eller väder. Komfortabla, välisolerade mobila bostäder inbjuder till reseäventyr året runt. På många håll har man börjat förstå värdet av året-runt-öppna ställplatser och gästhamnar. Inte överallt, men en förändring tycks vara på gång!

Hök

Växlande landskap. Geografin kring Europas femte största insjö skiftar i karaktär och präglas av olika landskapstyper. Detta gör att husbilsresan runt Vättern aldrig upplevs som enformig.
I sydväst breder Västergötlands sprickdalslandskap ut sig, där fiskeparadiset och naturvårdsområdet Hökensås ingår. I sydost finns det Småländska höglandet med berg och djupa skogar, där konstnären John Bauer hämtade inspiration, och som norrut gradvis övergår i den bördiga och kulturspäckade Östgötaslätten.
I nordväst träffar vi på Tivedens nationalpark, med dess obanade vildmark och Fagertärns unika bestånd av röd näckros.

 

Gröna vägen 

http://web.husbilentest.se/archives/10491
Varför Gröna vägen? Turistbyråerna har inget bra svar på frågan. Man kände inte ens till namnet, fast det fanns utsatt på kartan. Visserligen en äldre version av KAK:s Bilkarta, men ändå… Det var bara i Karlskrona som man antydde att grönskan längs vägen måste ha ett finger med i spelet. Och det tror jag också.

Mats

Gröna vägen måste helt enkelt syfta på den massiva grönskan, som bara låter sig stoppas av det svarta asfaltbandet. Oändliga gröna skogar i alla konfigurationer, gröna ängar, betesmarker och vägkanter och ännu mer grön skog… Här ges prov på hela det gröna färgspektrumet och alla nyanser som den gröna färgen förmår uppvisa.

 

 

 

Göta kanal

http://web.husbilentest.se/archives/4258

Göta kanal, är när sommar-Sverige är som allra bäst och som allra vackrast. Vatten, båtar, husbilar, camping och cykling; ingredienser som utgör basen för det tjugonde århundradets svenska friluftsliv lever här upp till en sympatisk och brokig mosaik av aktiviteter. Vid Göta kanal samlas man och samsas i perfekt symbios. Skiljelinjerna för båtliv och husbilsåkande suddas ut, och smälter samman i ett slags gränslöst ingenmansland. Här finns plats för allt och alla.

 

Göt

 

 

 

 

 

 

 

Fiskevägen i Jämtland

http://web.husbilentest.se/archives/7267

kkk

Fiskevägen i västra Jämtland är skräddarsydd för mobila globetrotters. Tretton mil genom ”civiliserad vildmark”, från Krokom vid E 14 i söder, till Valsjöbyn i norr vid norska gränsen levererar en fullspäckad vildmarksupplevelse under kontrollerade förhållanden! Fiskevägen – med vägnummer 340 – är lika attraktiv oavsett årstid. Här visar det svenska Nordlandet upp sig då det är som vackrast. Detta gör Fiskevägen till ett perfekt ”off season-mål”.

 

 

Utvandrarnas väg

http://web.husbilentest.se/archives/9324

Mellan åren 1850 och 1930 utvandrade nästan 40 miljoner människor från Europa till Nordamerika, i den största folkvandringen i mänsklighetens historia. Av dessa var 1,3 miljoner svenskar. Var femte emigrant kom från Småland.
Utvandringen till Amerika förknippas ovillkorligen med smålänningen och författaren Vilhelm Moberg. Med romansviten: Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige, befäste den store författaren genom detta magnifika litterära epos ett angeläget kapitel i svensk historia.

kkk

USA som land blev ett mycket framgångsrikt koncept, byggt på: frihet, demokrati, vilja, ambition, hårt arbete, envishet, framåtanda, kompetens, lojalitet och företagsamhet. Detta kan man bl a tacka 100 000-tals duktiga, arbetsamma och initiativrika svenskar och svenskättlingar för, som i betydande utsträckning inom alla samhällssegment, medverkat till att bygga Amerikas Förenta Stater. Det är ingen hemlighet, att svensken var väl ansedd, respekterad och hade ett mycket gott rykte i det nya landet.

 

Road trip Bergslagen 

http://web.husbilentest.se/archives/5911

Bergslagen omfattas av fyra kommuner: Hällefors, Nora, Ljusnarsberg och Lindesberg. Det är inte helt lätt att fånga Bergslagens karaktär. Vare sig i ord eller bild. Området är särpräglat med stark individuell identitet, där turismen spelar en framträdande roll i vardagen. Man man vaska guld i Kopparberg, åka frustade ånglok, dricka hälsovatten från Loka källa, beundra arkitektur, bege sig på mineraljakt, åka flotte på Svartälven, gå på mordvandring i Maria Langs Nora… Eller helt enkelt bara njuta av tystnaden, stillheten och skönheten. Och äta god mat förstås!

kkk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vänern runt

http://web.husbilentest.se/archives/17111

Vänern är Sveriges största insjö och Europas tredje största. Dess enorma vattenmassor utgör en tredjedel av landets samlade sötvattensreserv, och omfamnas av tre landskap: Västergötland, Dalsland och Värm-land. Vänern är Europas största leverantör av dricksvatten!

Innanhavet har sedan vikingatiden varit centrum för kultur, handel och utveckling. Vänern har betytt mycket för många och gör så fortfarande. I dag lockar Västeu-ropas största innanhav rekreationstörstande människor från när och fjärran. Inte minst husbilsfolket.
Enligt GPS:en är det drygt 40 mil närmaste vägen runt sjön; Vänersborg – Karlstad – Vänersborg. Häng med på en resa runt Vänern.

 

 

Glöm inte att klicka på bilden för större bilder!