Meny

.

Samtal med sju flyttfåglar i Murcia

Carla och Kees har pratat med svenska flyttfåglar nära sitt vinterhem i Spanien. De pratar lite om varför man är i just detta område, hur man tog sig ner och hur de löser saker som internet och gasol.

 

Text och foto: Carla och Kees Witvliet

 

Tanken att ”ju längre söderut, desto varmare” är inte alltid sann. I alla fall inte vintertid. Då är Costa Cálida en utmanare om den soligaste och varmaste platsen i Europa. Med ett snitt på 2 800 soltimmar/år är det ett Eldorado för soldyrkare. Men här finns mer än sol, strand och romantiska vikar. Tillsammans med närbelägna Sierra Nevada i Andalusien finns i regionen små juveler till byar utspridda i bergen och en storslagen natur.

Regionen Murcia ligger i sydöstra Spanien, vid medelhavet.

Vi spenderar vintrarna i Mazarrón kommun som består av staden Mazarrón, hamnen Puerto de Mazarrón och Bolnuevo. Här finns något för alla campare:

  • – För strandälskarna är campingen Playa de Mazzarón ett måste.
  • – Los Madrilles är ett paradis för simningsentusiasten.
  • – Mellan dessa två ligger Las Torres, en enkel camping en bit från kusten.

 

Puerto de Mazarrón är en attraktiv plats vintertid, med sin livliga hamn full av mysiga terrasser. Cykeln kommer väl till pass här. Längs kusten kan du cykla från Bolnuevo till La Azohia, en pittoresk fiskeby. Längs kusten finns flera vikar och vackra stränder.

Du bor i ett relativt lugn här, jämsides med de spanska byborna. Fler nordeuropéer än vi uppskattar denna fantastiska plats har det visat sig.

Nyfikna på deras tillvaro här gav vi oss ut och pratade med några svenska flyttfåglar.

Viveca Olofsson och Stephan Johansson med hunden Alva från Nora bor på Las Torres camping.

 

Hur länge har ni stått här på Las Torres?

Vi har varit här två månader. Vi hamnade här för det fanns ingen annanstans att ta vägen. Vi hittade campingen via ACSI appen. Det visade sig att man måste boka i förväg för att få en bra plats vid kusten.

Las Torres är en bra camping för vår hund, du kan gå direkt ut från campingen in i bergen. Stephan tränar i grupp två gånger i veckan på utegymmet, så vi lär känna andra på campingen.

 

Varför just Spanien?

De svarar i kör: Klimatet! Särskilt för Viveca är det toppen här. Hon har reumatism och artros, bland annat. Hon känner en stor förbättring vad gäller smärta. Med tiden har vi förstått från andra husbilister att denna region har det stabilaste vädret.

 

Vad har ni för husbil och varför blev det just denna?

Vi köpte en tio år gammal Hymer Tramp 668 CL förra sommaren. Vi fick mer fritid och ville resa. Eftersom vi vill resa med hunden kändes en husbil som bästa alternativet. Vi åkte till den lokala Hymer handlaren i Örebro och båda föll vi för denna planlösning med låga enkelsängar. Vi var på Elmia mässan senare under året och tittade runt, men vi är mycket nöjda med vår Hymer.

 

Hur lång tid tog det att åka hit? Åkte ni ner snabbt eller blev det massa stop på vägen?

Vi åkte 2 november och eftersom vädret var dåligt i både Tyskland och Frankrike blev det inga längre stop. Vi körde lugnt längs mindre vägar och efter tio dagar var vi i Spanien där solen sken.

 

Så camping är en ny erfarenhet för er?

Allt är nytt för oss, men vi älskar det. Trevligt att träffa olika människor från olika länder. Vi har redan varit på ett flertal ställplatser. Men ska vi stanna en längre tid vill vi ha en camping med bra faciliteter.

Vi har bara hopfällbara cyklar med oss och de är inte så praktiska i bergen. (Vi får veta att de senare köpt elcyklar i Spanien.)

Vi stannar här i två månader. Sedan drar vi vidare. Det finns mycket kvar att upptäcka.

 

Hur löser ni det med internet, på vägen och här på campingen?

På vägen ner använde vi campingplasternas internet. Här i Spanien köpte vi ett SIM kort. Vi har en router ombord och tittar på TV över internet.

 

Och gas, hur löser ni det?

Vi har två gasflaskor med utvändig påfyllning. Att leta stationer för att fylla flaskorna var lite svårt i början, men vi blir allt bättre på det. (Vi visade dem 123-fuel appen, en bra hjälp på vägen.)

Viveca, Stephan och Alva i förtältet.
Fina promenadstråk, viktigt när man har hunden med sig
Med tankflaskor kan man fylla gas från LPG macken.

På ställplatsen Area el Moreal (Mazarrón) hittar vi Söderhamnsborna Kerstin Ålin och Björn Ahlgren med hunden Zacke.

 

Hur länge har ni varit här?

Det är fem dagar nu. Det är lite svårare att hitta en plats här i området, även för att vi har vår hund med oss. Jag (Kerstin) är inte så rörlig för jag bröt benet förra hösten. Det är fortfarande svårt att gå. Den här ställplatsen ligger bara en kilometer från Mazarrón.

 

Varför blev det Spanien?

Björn tar fram sin telefon och visar bilder från sitt hem, det är omgärdat av tjock snö.

”Detta är varför!”

Men Spanien är inte okänd mark för dem. Deras dotter bor i Alicante. Kerstin talar till och med flytande spanska.

 

Vad har ni för husbil och varför just denna?

Vi köpte denna Adria Coral Supreme 670 förra sommaren. Detta är vår första husbilsresa. Vi berättade för vår lokala handlare, Nibo Caravan, vad vi var ute efter och de tog fram denna. Med två enkelbäddar och köket placerat där vi vill ha det.

 

Så campinglivet är en ny erfaranhet för er.

Förra året hyrde vi ett hus i Alicante. Men det visade sig svårt att ta med hunden på lokaltrafiken. Hunden är för stor att ha i väska, vilket är ett krav för att ta med hund på buss eller tåg.

Husbil kändes som en god idé. Vi stannar inte på en plats särskilt länge för vi vill se oss omkring. Vi vet ännu inte om detta är det bästa för oss, men det är enklare att få kontakt på en camping än när man hyr ett hus.

 

Hur har ni löst det med internet längs vägen och här?

Vi använder våra telefoner och har köpt ett SIM kort. Det fungerar inte så bra, men vi klarar oss med det.

 

Och gas, hur har ni gjort med det?

Vi köpte två olika gasolflaskor, en svensk och en spansk som vi köpte på internet hemma i Sverige. I tillägg har vi två solpaneler på 200 watt.

Kerstin och Björn tar Zacke på en promenad
Livet på campingen är mer socialt än om man hyr ett hus.
Spansk och svensk gasolflaska samsas i gasolutrymmet

I Bolnuevo, på Playa de Mazarrón camping hittar vi faktiskt en hel svensk enklav. Här har de mysigt tillsammans. Vi pratar med Birgitta Kruse och Åke Anderssom från Karlstad.

 

Hur länge har ni varit på Playa de Mazarrón?

Vi stannar hela vintern, från början på oktober till slutet av mars. Vi var här några månader 2018 för att se hur det var, från 2019 hela vintern och vi har det fantastiskt här nere.

 

Varför Spanien?

Åke svarar snabbt: Vet du hur vädret är i Sverige? Vi är här för vädret såklart! När vi kommer ner i oktober kan vi fortfarande bada i havet, det är 24°C i vattnet då, härligt eller hur?

Men vi flyger tillbaka till Sverige i mitten av december till början av januari för att spendera jul och nyår med barn och barnbarn.

 

Vad har du för husbil och varför blev det just den?

Vi har med stor glädje rest med vår Frankia 8400 på Mercedes i tio år. Vi köpte den av en privatperson i Tyskland.

 

Körde ni ner snabbt eller tog ni er tid att stanna på vägen?

Vi tog det lugnt, nu när vi är pensionärer har vi gott om tid. Det finns mycket att se på vägen ner. Vi kör omväxlande på landsbygden och motorvägen. Nätterna spenderar vi alltid på ställplats. Efter ungefär en månad har vi kommit fram till vår destination.

 

Hur fördriver ni tiden?

Vanligtvis startar vi dagen med en promenad på stranden. Därefter frukost. Vi har god kontakt med andra svenskar här nere. Vi är en grupp som spelar boule tre gånger i veckan.

Med våra elcyklar åker vi och handlar på Mercadona Supermarket i Puerto Mazarrón. Det finns även en bra mindre affär för färskt bröd precis utanför campingen.

Nästa vecka ska vi hyra en bil i en månad så vi kan vara lite flexiblare och besöka vänner i Torrevieja.

 

Hur löser ni det med internet?

Vi har abonnemang med spanska Wimaz, perfekt internet som du kan blocka när du lämna campingen. Vi använder det även till att se på TV. Vilket är superviktigt för vi är stora Färjestad fans, hockeyklubben från vår hemstad, Karlstad.

Han visar stolt tabellen där hans ligger i topp.

 

Och gasol, hur har ni löst det?

I husbilen har vi tyska flaskor. Här på campingen har vi tre flaskor, två inkopplade och en i reserv. På campingen ingår 7 kW el per dag i avgiften. Det räcker för kylskåp och att köra värmen vid behov.

 

Husbilsklubben.se

Åke visar sig vara vice ordförande i Husbilsklubben.se, Sveriges största husbilsklubb med 17 000 medlemmar. Han pratar entusiastiskt om deras fyra dagars årsmöte i Karlstad de höll förra året. Inte mindre än 800 husbilr var på plats.

Birgitta och Åke framför sin Frankia som de rest med i 10 år
Cyklarna används bland annat som shoppingfordon
Frankie 8400 är en rejäl bobil
Här bor hockeylovers

I fiskebyn La Azohia brukar ett femtiotal husbilar stå parkerade med havsutsikt. Här finns inga faciliteter, men man tolererar att husbilarna står här vintertid.

Här träffar vi Susanne Rosén från Mantorp och hennes tre hundar Amber, Tanzi och Ziti som är glada att hålla henne sällskap.

 

Vad har du för husbil och varför just denna?

Jag reser i en Frankia från 1993. Jag gjorde min första resan i den förra vintern. Fördelen med denna husbil är dess ålder, jag behöver inte längre betala skatt för den. Jag har fått göra lite jobb på motorn, men är nöjd med den. Det är gott om utrymme ombord.

 

Varför Spanien?

Vet du, i Sverige är det skitväder! Jag jobbar i Tyskland som frilansande filmproducent. Ett bra jobb i vilket jag bara behöver arbeta sommartid. Jag söker mig till värmen här delvis för min hälsa.

För några år sedan letade jag hyreslägenhet här, men Corona stopade dessa planer. En husbil var ett bra alternativ för mig. Jag tar det lugnt på vägarna, i år fick jag vackert väder först i Lyon.

 

Hur trivs du med husbilslivet?

Förra året lärde jag mig mycket från andra campare, bland annat ett tyskt par.På så vis lärde jag mig fylla vatten, hantera toaletten, tömma spillvatten. Jag hade läst nödvändig information på internet, särskilt om fricamping. Jag har noterat att svenskar inte är särskilt äventyrliga utan föredrar att stå på campingplats. Jag tycker om detta område, tar en liten lov ibland, möter människor som var här även förra året.

I området är alla campingar fullbelagda och man måste boka i förväg. Här finns en liten affär som har de dagligvaror jag behöver. Jag lagar maten själv, med tre hundar är det svårt att gå på restaurang. För att fylla och tömma tankar åker jag till en bensinmack i Mazarrón.

 

Hur har du löst det med gasol?

Jag har en spansk flaska och två svenska. Solpanelen ger mig nog med ström. Bara om vädret är dåligt en längre tid behöver jag hitta en plats med el. Men än så länge har jag inte behövt det.

 

Har du internet?

Jag har ett svenskt SIM kort för internet och köpte även ett här i Spanien. Jag har en router men säljaren i Spanien lärde mig att korten räcker längre om jag använder det i telefonen istället och skapar en hotspot.

Susanne trivs med sin Frankia alkovbil. Gott om plats och billig att äga
Hundpromenad på stranden med sina tre medresenärer
Amber, Tanzi och Ziti. Inte nödvändigtvis i rätt ordning

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift