Det finns en mängd olika sätt att hålla koll på gasolen. En del mycket avancerade, andra direkt simpla och knappast tillförlitliga. Vi har testat en slovensk produkt som kontinuerligt väger flaskan och på så vis räknar ut kvarvarande mängd. Statusen visas i en app i telefonen.
Av Stig Forsberg
För många år sedan installerade jag ett system som med ultraljud mäter gasolmängden i mina tankflaskor. Det har fungerat bra genom åren med det lilla undantaget att mekanismen för flottören i vissa lägen när flaskan är halvtom tycks störa avläsningen. Ingen stor sak eftersom när tuben är full och närmar sig tom visar den rätt. Jag har varit i stort sett nöjd och inte haft en tanke på att byta.
Men livet som pryltestare innebär ständig förändring och förkovring. Stefan, vår chefredaktör, blev kontaktad av ett slovenskt företag som tillverkar vågar som väger gasoltuber/tankflaskor och på så vis avgör hur mycket gasol som finns i dem. Något som självklart måste testas. Vi införskaffade två vågar till mitt nyrenoverade gasolutrymme.
Man kalibrerar vågen tom, anger sedan taravikten och gasolens vikt i full tub/flaska. Med hjälp av totalvikten kan då innehållet av gasol räknas ut i procent. Vågen är försedd med Bluetooth så med en app övervakar man enkelt det hela.
Hög känslighet
Tuben står på tre små fötter vilka är justerbara för olika tubers fotdiameter. När vågen nollställts sätter man på tuben/flaskan. Ett bekymmer för mig har varit att tankflaskorna har en slang kopplad mellan sig för samtidig påfyllning av båda flaskorna. Samt en slang till det yttre tankuttaget som smiter in mellan tuberna när gasolluckan stängs. Det skapar rörelse i flaskorna som får vågarnas kalibrering att saboteras. Jag fick vidare släppa av lite på de spännband som höll fast flaskorna eftersom de hårt åtdragna inte lät tuben stå på rätt sätt på vågen. Inget som dock äventyrar deras fasta montage.
Bra app
Appen ger mycket information och visar hur förbrukningen varit över tid samt hur länge den kommer att räcka med nuvarande förbrukning. Den larmar vid vald miniminivå, jag har valt 15%. Det jag inte gillar är att när man skall fylla gas måste öppna appen för båda tuberna och klicka i att man använder samma tub.
Appen går alltid tillbaka till läget ”ny tub”. Man måste sedan efter tankningen kvittera att man tankat. Onödigt om man har fast installation kan jag tycka. Man får av och till felmeddelanden som ”tuben har rubbats” och ”mätvärdet är inte pålitligt”. När bilen stått still och allt lugnat sig efter ett tag så funkar det.
Intrycket så här långt
Vågarna har bara varit med några veckor. Två gasolfyllningar. Lite tidigt att komma med ett slutligt omdöme. Jag kommer till våren återkomma med en slutlig rapport.
Så här långt upplever jag vågarna som lite ”överkänsliga”. Mina flaskor satt väldigt hårt fast. Vilket gjorde att vågarna inte fick hela flaskans tyngd. Jag fick därför lossa dem en aning för att låta all vikt tas upp av vågarna. Detta gör att flaskorna kan röra sig en aning, denna rörelse tycks förvirra vågarna. Om man kunde justera känsligheten tror jag det skulle bli bättre.
Denna känslighet misstänker jag kan betyda att det upplevs omständligt att varje gång man byter tub behöva kalibrera om vågen. För mig med en fast installation av tankflaskor är det okej, jag installerar ju bara en gång.
Ett önskemål vore att man kunde ställa in i appen om man har tank- eller bytesflaskor. För oss med tankflaskor skulle man då slippa nollställa varje gång man tankar. Vågen känner ju av att vikten ökar och vet vilken taravikt flaskan har.
Kostnad
- 2 st Gasolvågar GOK Senso4S plus: 1 600:- kronor/styck
Återförsäljare:
- Säljs online av flera olika tillbehörsbutiker. Googla GOK Senso4S Plus.
- Tillverkarens hemsida: www.senso4s.com