Meny

.

Tvätta med högtryck!

De flesta som äger en husbil har fått lära sig att högtryckstvätten är bannlyst. Risken att förstöra tätningar, trycka in vatten under lister eller få in vatten genom kylskåpets luftning eller värmarens skorsten anses överhängande. Och det är den. Om man inte vet vad man gör.

Av Tommy Ahlgren, Mobilen i Borås

Vi gör mycket tvätt och rekond på husbilar. Och högtryckstvätten är en av våra bästa vänner. Tänk efter. Att köra en husbil i 90 km/h genom regn utsätter den för ett högre vattentryck än vad en korrekt använd högtryckstvätt gör.

Det tycks finnas en ovilja bland landets husbilsägare att klättra upp på husbilens tak för att tvätta. Höjdrädsla?

En del jag talat med känner sig osäkra på om taket håller att gå på. Det gör det, på alla husbilar, oavsett ålder eller tillverkare! Taket är den enskilt starkaste delen på en husbil.

Men klättra aldrig upp ensam. Någon måste kunna resa stegen igen när du råkar fälla den med vattenslangen. En på taket och en nedanför. Alltid!

Rent tak, ren bil

Att tvätta sidorna på husbilen utan att först tvätta taket är lönlöst. Det är från taket smutsen kommer. Första regnskuren efter att du tvättat bilen drar ner smuts från taket och sätter sig på väggarna.

Om du tar för vana att göra rent taket innan säsongen och sedan en gång på sommaren kommer du märka att du inte behöver tvätta bilen så ofta.

Ställer du undan bilen för vintern, se till att taket är rent under vintervilan. Smutsen på taket är föroreningar, ofta med lågt PH värde. Skadligt för tätningsmedel, gummilister, plast och lackerade ytor.

Alkaliska rengöringsmedel bäst

Att nämna olika tillverkare av rengöringsmedel och rekommendera något framför andra är inte nödvändigt. Köp ett koncentrerat alkaliskt rengöringsmedel och gör en fem procentig lösning, kommer fungera utmärkt.

Fälgarna kan behöva en högre koncentration, 15-20 procent. Men använd aldrig över 10 procent på husbilen, då blir den matt och måste poleras för att få upp lystern igen. Sikta på fem.

Fyra enkla regler

Spraya lösningen jämnt över ytan, låt verka en kort stund och borsta lös all smuts med en tvättborste på skaft. När du gått över ytan med borste är det dags för högtryck. Nu måste du veta vad du gör. Annars kan du göra skada på bilen.

Tänk på:

  • 1: Spruta aldrig direkt mot tätningar och skarvar.
  • 2: Ha 20-25 centimeter avstånd mellan munstycke och ytan. Går du närmare blir trycket så högt att det kan skada, på längre avstånd är trycket inte högt nog för att göra nytta.
  • 3: Spruta rakt emot takluckor och fönster, aldrig i vinkel, för att inte skada tätningar eller trycka in vatten i bilen.
  • 4: Håll rejält avstånd från kylskåpets ventilation och värmarens skorsten.
  •  

Klicka på bilderna i galleriet för större bilder och informativa bildtexter

Tommy arbetar på Mobilen i Borås AB och har mekat, reparerat och fixat med ett par tusen begagnade husbilar av alla fabrikat och årsmodeller.

Han har sett vad tidens tand gör med husbilar och vilka tekniska lösningar som håller.

På Allt om Husbilen  delar han med sig av sin erfarenhet.

www.mobilen.eu

 

Vill du ta del av fler av Tommys tips?

Klicka här!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift