Husbilsmarknaden i Sverige erbjuder ungefär 50 olika fabrikat. I Europa är det långt över 100. Bakom de flesta fabrikat står en stor koncern som förfogar över flera fabriker och ännu fler varumärken. I denna artikel reder vi ut släktbanden. Det visar sig att endast en handfull fabrikat som säljs i Sverige står på egna ben. Och även deras självständighet kan diskuteras i ett par fall.
Av Stefan Janeld
Det säljs husbilar som aldrig förut. Tillverkarna gör vad de kan för att hinna bygga i takt med efterfrågan. Men det är egentligen hopplöst. Väntetider på ett år eller mer är snarare regel än undantag.
Sedan flera år är kompakta husbilar en stor trend i Europa. Inte alla tillverkare har en vana att bygga sådana. För att inte halka efter i marknadsandelsracet tar de fram plånboken och köper ett företag som kan denna nisch.
Andra fabrikat tyckte sig behöva ett instegsfabrikat men saknar kapacitet i egen fabrik. Upp med plånboken och köp ett befintligt instegsfabrikat med egen fabrik.
Eller kanske en konkurrent börjar bli lite väl giftig. Samma visa. Öppna lädret och gör konkurrenten till din allierade.
Så här har man gjort i många år nu och det blir allt färre fristående aktörer. Allt färre kluriga små företag att köpa. Nästa steg i utvecklingen är troligen att redan stora koncerner går ihop. Vi såg det när amerikanska Thor köpte Hymer Gruppen.
Att veta vilken koncern ett fabrikat tillhör kan vara nyttigt. De olika koncernerna har sina speciella egenheter, vi kan kalla det DNA. Det kan handla om att man genomgående använder en viss teknik för att bygga sina bodelar, eller att man köper samma vattenpumpar, elcentraler, lampor, till alla fabrikat inom koncernen, eller att man har som policy att alltid ha viss utrustning som standard.
Om du är ute efter en viss modell från ett fabrikat men går bet för att de är slutsålda kan det vara bra att känna till vilka syskon fabrikatet har. Chansen är nämligen stor att du hittar en nästan identisk modell i deras utbud.
Fördelar
Det kan ju kännas trist att fabrikat tappar sitt oberoende och i viss mån sin identitet. Men om vi lägger sentimentaliteten åt sidan finns det flera fördelar för kunderna.
En av de främsta är förstås att bilarna blir billigare. Eller kanske mer korrekt uttryckt – man får en högre kvalitet för samma peng.
Goda lösningar som kostar lite mer kan handlas upp billigare om man köper i tusental istället för hundratal.
Utvecklingskostnaderna sjunker då man får tillgång till ett ”bibliotek” av köksmoduler, sänglösningar, badrum, sittgrupper som är redo att matas in i den egna CNC maskinen.
En inte obetydlig fördel är att stora koncerner har råd att bygga upp effektiva serviceorganisationer och reservdelslager eftersom de olika fabrikatens modeller byggs med samma prylar ombord.
De ställer även krav på sina handlare och är inte beroende av enstaka handlare utan kan sparka ut en handlare som inte tar sitt ansvar.
En handlare kan dessutom fylla sin butik med husbilar i alla prisklasser från en och samma koncern. Vilket ytterligare effektiviserar transporter och reservdelsbeställningar.
Nackdelar
Ett problem med de stora ägargrupperna är att det kan vara svårt att skilja olika husbilar åt. Många gånger säljs identiska produkter under olika namn och med olika prislapp.
Prisskillnaden kan ha sitt ursprung i olika utrustningsnivåer, men det kan även ligga annat bakom. Som är svårare för kunden att genomskåda.
Olika importförfaranden kan vara en orsak. Ibland finns en importorganisation som säljer vidare till handlare. Ibland en agent som sköter marknadsföring och underlättar kontakterna med fabriken. Ibland saknas helt mellanhand. Olika lösningar kostar olika mycket, dessa kostnader tas ut på bilarna och kan snedvrida prisbilden. Därför är prislappen en dålig indikator på en husbils kvalitet.
Det tydligaste exemplet på detta är att Bürstner en tid (för ca 10 år sedan) var dyrare än Hymer i Sverige. Detta för att importören av Bürstner tog en hög marginal. I och med att Hymer Gruppen styrde upp detta blev det åter ordning på torpet.
Att som kund reda ut detta och se till att man får mesta möjliga husbil för slantarna kan vara riktigt svårt.
Fabrikat kommer och går
Den här översikten gäller koncerner verksamma i Sverige. Men vi tar upp koncernens samtliga fabrikat, inte bara de som säljs här.
Noterbart är att det försvunnit ett flertal fabrikat från Svenska marknaden de senaste åren. Wingamm, Ilusion, Phoenix, Challenger, Clever, Bravia och Swift är fabrikat som tills nyligen haft svensk representation men som idag står utanför den svenska marknaden.
Även Benimar, Mobilvetta, Giottiline/PLA, LMC, Globecar, La Strada och Autostar riskerar att glida vår marknad ur händerna.
Att fabrikat försvinner har till stor del sin förklaring i att den europeiska husbilsmarknaden är så het. De volymer som säljs i Tyskland tar hela produktionskapaciteten. Det är brist på husbilar i Europa.
Erwin Hymer Group
En av de ledande grupperna i Europa sedan decennier. Numera ingår man i amerikanska Thor Industries och är med detta en del av världens största tillverkare av fritidsfordon. Vi tar dock inte med den amerikanska grenen i detta släktträd. Men är ni nyfikna kan ni gå in på Thors amerikanska hemsida och se vad de har att erbjuda.
Dethleffs
Anrikt fabrikat med brett modellutbud. Från instegsbilar upp till helintegrerade lyxbilar. Man bygger även stora alkovbilar på Iveco Daily chassi. Kännetecknas av jämn och hög kvalitet.
Har nyligen byggt ut sin fabrik i Isny för att möta den ökade efterfrågan och har kapacitet att bygga 16 000 fordon per år. Det kan ingen annan anläggning i Europa matcha.
Elddis
Brittisk tillverkare av instegs- och mellanklassbilar. Säljer bara på hemmamarknaden så de är inte särskilt kända utanför Storbritannien. Litar så pass på sin konstruktion att man ger 10 års fuktskadegaranti. Trots att de är en del av Erwin Hymer Group är det knappast troligt att de kommer satsa på export.
I Elddis utbud ingår ett fabrikat kallat Compass. De bygger halvintegrerade husbilar och inreder skåpbilar med och utan popuptak. Kunde fått en egen rubrik i denna översikt.
Hymer
Det mest klassiska fabrikatet av alla. Premiumbilar med en helt egenutvecklad väggkonstruktion kallad PUAL – PolyUretan Aluminium. Man injicerar oexpanderad polyuretan mellan inner- och yttervägg där den expanderar och bildar en mycket stark och fukttålig sandwichkonstruktion med goda isoleringsvärden.
Har även satsat på ett eget chassi kallat SLC – Super Lightweight Chassi. I princip ett AL-KO chassi med integrerad dubbelgolvskonstruktion.
Sedan några år tillbaka satsar man stort på Mercedes Sprinter som basbil.
Laika
Italienskt premiumfabrikat som satsar mycket på design. Förfogar över en av Europas modernaste fabriker. Med en produktionskapacitet på 12 000 fordon om man kör dygnet runt. Men det finns det inte arbetskraft till i området. Idag ligger produktionstakten på ca 4 000 fordon. 1 300 av dessa är Laika, övrig produktion är åt andra fabrikat inom Erwin Hymer Group, bland andra Etrusco.
LMC
Lord Munster Caravans är ett anrikt fabrikat som startade sin bana som premiumtillverkare. Men har degraderats successivt och idag är det ett ganska anonymt mellanklassfabrikat. I Sverige för de en tynande tillvaro.
Sticker ut med marknadens längsta fuktskadegaranti, hela 12 år.
Tidigare såldes desa bilar även under varumärket TEC, lite enklare utrustade än LMC men i övrigt identiska. Kan vara bra att veta om du äger en TEC och söker delar.
Sunlight/Carado
Hymer och Dethleffs ville för femton år sedan möta instegsfabrikaten från Italien. Men de egna varumärkena ansågs för fina för instegsklassen. Så man startade tillverkning i annan fabrik och med andra varumärken.
Carado säljs via Hymers handlare och Sunlight via Dethleffs. Har ett mycket gott kvalitetsrykte, välförtjänt ska tilläggas.
Tveksamt om de fortfarande är ett instegsfabrikat dock. Bilarna har blivit allt mer påkostade och välutrustade.
Trigano
Fransk koncern som huvudsakligen satsar på instegs- och mellanklassbilar men det finns även en handfull fabrikat med premiumambitioner inom koncernen.
Har de senaste tio åren köpt en mängd tillverkare och kan idag stoltsera med att vara störst i Europa.
Man har varit aktiva inom camping sedan trettiotalet men husbilar har man bara byggt sedan 1984.
Förutom husbilar bygger man inom koncernen även husvagnar och villavagnar. Man äger även ett antal tillbehörstillverkare och en stor grossist för campingutrustning.
Adria
Sveriges populäraste husbilar byggs i Slovenien. Ett mellanklassfabrikat som de senaste åren blivit allt exklusivare. Toppmodellerna är och nosar på premiumklassen.
Det som sticker ut är att man håller fast vid träreglarna i bodelskonstruktionen. Detta eftersom träreglarna är starkare än plastreglar. Med sju års fuktskadegaranti signalerar man att man tror på sin konstruktion.
Autostar
Fransk tillverkare som i hemlandet åtnjuter stort förtroende från marknaden. Har haft svårare att övertyga på exportmarknaderna. Har svensk representation men det har gått trögt att få fart på försäljningen. Potential finns, bilarna är vinterdugliga och av god kvalitet.
Toppmodellerna står på AL-KO chassi och har bodelar som värms av Aldes vattenburna system.
Benimar
Spansk tillverkare som på senare år varit mycket aktiva i att ta fram nya planlösningar. Anses vara Trigano Gruppens testbänk. Om en modell säljer bra sprids lösningarna till fler fabrikat inom gruppen.
Ingen stor tillverkare, men har vuxit stadigt de senaste åren. Bygger alla typer av husbilar – plåtisar, halvintegrerad, alkov och helintegrerad. Basbilar är Fiat Ducato och Ford Transit.
Succé i Norge men kämpar i Sverige.
Chausson/Challenger
Franska tvillingfabrikat som är något av kärnan i Trigano Gruppen. I flera länder toppar de försäljningsstatistiken. Här i Sverige säljs bara Chausson. I allt större volymer.
Bilarna är från instegsklass upp till övre mellanklass. Av alla typer – plåtisar, halvintegrerad, alkov och helintegrerad.
Unikt är att alla alkov och halvintegrerade modeller byggs på både Fiat Ducato och Ford Transit. Kunden kan fritt välja.
Ci/RollerTeam
Italiensk tillverkare med två varumärken. Identiska i allt utom dekaler och färg på fanér. Var den tillverkare som ledde utvecklingen av träfria bodelar i de lägre prisregionerna. Redan 2010 kastade man ut träreglarna och erbjöd 6 års fuktskadegaranti. Vilket var mycket då. Idag är det normalt.
Utbudet består av alla typer av husbilar – plåtisar, halvintegrerad, alkov och helintegrerad – från instegsklass upp till god mellanklass.
Eura Mobil
Tysk premiumtillverkare som på senare år gjort sig känd för att limma sina husbilar istället för att skruva ihop dem. Tekniken är hämtad från flygplansindustrin och genomsyrar hela modellprogrammet. Man ger 10 års fuktskadegaranti och 3 års möbelgaranti. Bilarna är mellanklass upp till premium.
Alla Eura Mobil har dubbelgolv, tekniskt eller stort nog för att även rymma packning.
Förutom sina hel- och halvintegrerade storsäljare har de på programmet ett antal kompakta alkovbilar som spelar i en egen division.
Forster
Byggs i Italien men säljs främst i Tyskland som instegsbil hos Eura Mobils handlare. I grunden är bilarna Elnagh modeller med andra dekaler.
Namnet är hämtat från naturalisten Georg Forster som på 1700 talet bland annat seglade med James Cook och var en av männen bakom bildandet av Republiken Mainz, 1793.
McLouis
Italienskt fabrikat som gjort en riktig klassresa. Från att varit ett nästan hånat instegsfabrikat är de idag ett etablerat mellanklassfabrikat med gott rykte och modeller som nosar på premiumklassen med såväl AL-KO chassi som Alde vattenburen värme.
I Sverige säljs de med mycket hög utrustningsnivå som standard.
Mobilvetta
Premiumtillverkare från Italien som satsar mycket hårt på design. Särskilt invändigt.
Bilarna är välutrustade och redo för svensk vinter. Inte bara vad gäller isolerade tankar och välplanerade värmesystem. Kjolarna är i aluminium och blir inte spröda i kyla så som plast har en tendens att göra.
Såg en tid ut att vara på gång i Sverige men det kom av sig. Lite synd för det är trevliga och välbyggda husbilar.
Notìn
Världens äldsta tillverkare av husbilar med en hundraårig historia. Ett av de mest säregna fabrikaten i Europa med en helt unik design, särskilt invändigt. Det har tonats ner en del med åren men är fortfarande olik det mesta på marknaden.
Sedan inträdet i Trigano Gruppen har man börjat sälja lite billigare modeller, hel- och halvintegrerade. Men de ”riktiga” Notìn modellerna byggs på Mercedes eller Iveco och är mycket påkostade.
Sun Living
Instegsfabrikat som byggs i Adrias fabrik i Slovenien. Var länge förenklade Adria modeller men är sedan flera år helt fristående med egen utvecklingsavdelning. Klättrar stadigt på försäljningslistorna och är ett av de populäraste instegsfabrikaten i Sverige.
Utbudet omfattar inredda skåpbilar, alkovbilar och halvintegrerade modeller.
Rimor
Instegsfabrikat från Italien som specialiserar sig på instegsbilar. I Sverige var deras Sweden Edition en av de populäraste instegsmodellerna. Nyckeln var hög utrustningsnivå och låg prislapp. Har rensat en hel del i sin tidigare ganska spretiga modellflora.
Har ett av marknadens bredaste utbud av alkovmodeller. Men bäst säljer de halvintegrerade med taksäng, i alla fall här hemma.
Man kan diskutera om varumärkena Kentucky Camp och XGO ska presenteras som egna fabrikat eller inte, de byggs i Rimors fabrik. Trigano Gruppen gör så på sin hemsida. Men detta är varumärken som idag i princip är nedlagda. Så jag väljer att bara nämna dem här.
Knaus Tabbert Group
När Knaus Tabbert Group gick omkull 2009 gick en grupp holländska investerare in och köpte företaget. Kort därpå köpte de även in sig i Morelo.
Man har målmedvetet utvecklat produkterna och nischat dem tydligt. Ett arbete som gett resultat. Förutom de tre husbilsfabrikaten ingår även den exklusiva husvagnstillverkaren Tabbert.
Knaus
Klassiskt tyskt fabrikat med brett sortiment. Tillverkar från mellanklass till premium. På programmet står hel- och halvintegrerat samt plåtisar. Alkovbilar har man slutat med.
Man är i Europa mycket stora på inredda skåpbilar.
Svalan i loggan kan vara svår att förstå. Den kommer sig av att den första husvagnen man byggde kallades svalboet.
Weinsberg
Instegsfabrikat som säljs av Knaus återförsäljare. Men man har inte alltid haft en lågprisprofil. För tio år sedan var Weinsberg och Knaus tvillingar. Men när man såg hur bra det gick för Sunlight/Carado ville man självklart inte vara sämre. Weinsbergs varumärke var välkänt. Att kunna sälja Weinsberg till instegspriser borde vara en given succé. Och visst har det gått bra. Sortimentet är komplett – alkovbilar, halv- och helintegrerade samt plåtisar.
Rapido Gruppen
Fransk grupp som under en tid var väldigt expansiva och köpte upp flera tillverkare. På senare år har man varit lite lugnare med uppköpen och istället fokuserat på att få de olika fabrikaten att harmoniera med varandra istället för att konkurrera.
Dreamer
Dedikerat plåtisfabrikat. Från början tänkt som Itinéos inredda skåpbilar. Men varumärket har fått ett eget liv och säljs idag även av Rapidos handlare.
Två modellserier, Dreamer Fun och Dreamer Select. Den senare är exklusivare med mer påkostad inredning och ramfönster.
Har de senaste åren visat stor uppfinningsrikedom och har modeller även för nischkunder.
Giottiline (PLA)
Har en lite brokig historia. Startade som premiumfabrikat. Men lyckades inte, modellerna var för vågade. Stukades om till insteg/mellanklass och knöt en stor tysk handlare till sig.
Hamnade i en konflikt med PLA som resulterade i att PLA köpte Giottiline för att slippa undan skadestånd. Var sedan under några år en modellserie inom PLA. Men nu är situationen den omvända. PLA:s modeller heter numera Giottiline Siena på de flesta marknader.
Modellutbudet omfattar plåtisar, halvintegrerade, alkovmodeller och helintegrerade.
Itinéo
Rapido lanserade detta instegsfabrikat med en unik inriktning – helintegrerade instegsbilar. Det hade ingen annan tillverkare satsat på tidigare. Dessutom var de lätta, man var först att erbjuda en helintegrerad bil med 3,5 tons totalvikt och godkänd för fem resenärer.
Från och med modellår 2018 har man även halvintegrerade modeller på programmet. Det hade man förvisso även för fem år sedan, men det slutade man med eftersom produktionskapaciteten inte räckte till.
Rapido
Bygger från mellanklass upp till premium. Utbudet är stort, det enda som saknas är alkovbilar. Är kända för sina ombonade bodelar och för att de säljs med en god utrustningsnivå som standard.
Skulle med säkerhet sälja mer om man kunde producera mer. Man har faktiskt gått så långt att man kvoterar volymer till olika marknader. Annars skulle Frankrike och Tyskland svälja hela produktionen.
Roadtreck
Var i många år Kanadas, och Nordamerikas, största tillverkare av inredda skåpbilar. Köptes först av Hymer Gruppen. Och en del modeller togs fram, både med namnet Hymer och Carado.
Men då amerikanska Thor köpte Hymer Gruppen hölls Roadtreck utanför affären. Den lokala ledningen hade fifflat och satt i häkte.
Då klev Rapido Gruppen in och köpte företaget. En stor anledning till detta är för att ha en fabrik att tillverka Westfalia modeller i. Namnet Westfalia klingar starkt i Nordamerika.
Westfalia
Klassiskt tyskt fabrikat som inrett skåpbilar sedan sextiotalet. Huvudverksamheten är dock att specialinreda skåpbilar åt Ford, Renault, Mercedes och andra.
Kvaliteten är hög, prislappen likaså. Många lösningar ombord är unika för Westfalia. Man drar lärdomar från sitt samarbete med de stora bilfabrikaten och använder lösningarna i sina campingfordon.
Pilote Gruppen
Ett Franskt familjeföretag ägt av grundarfamiljen Padieu. Fokuserar helt på husbilar, inga villavagnar, husvagnar eller tillbehör. I koncernen ingår fabrikat från mellanklass upp till övre premiumklass.
Danburry Motorcaravans
Engelsk inredare av skåpbilar. Har ett gott renommé på hemmamarknaden. Är mest fokuserade på mindre fordon, typ VW T6 konverteringar.
Mest kända är de för att de inreder den brasilianska versionen av VW T2. Den har slutat byggas sedan några år, men om du hittar en begagnad T2 så inreder de den gärna åt dig.
HanRoad
Ett fabrikat helt inriktat på att inreda skåpbilar. Både mindre med popup-tak och större typ Fiat Ducato. Man inreder de flesta fabrikat. Interiördesignen är modern och riktar sig till en yngre publik.
Än så länge är man mest aktiv på hemmamarknaden, Frankrike, men det finns planer på expansion.
Le Voyageur
Premiumfabrikat som länge var en rent fransk angelägenhet. Men för några år sedan växlade man upp produktionen och lanserade en modellserie byggd på Fiat. Succén var omedelbar.
Traditionellt byggdes Le Voyageur på Mercedes Sprinter. Men numera är det Fiat och Iveco som är basbilar.
Sedan några år har man integrerat RMB:s modeller i Le Voyageurs sortiment. Och därmed har man idag modeller byggda på tunga lastbilschassin från Mercedes som tar upp kampen med Concorde och Morelo.
Mooveo
Instegsfabrikat som såldes i Sverige under en tid. Under några år var det på is men har återuppstått på främst den tyska marknaden. Är avskalade versioner av Pilotes lägre modeller. Vilket gör att de har god kvalitet men låg prislapp. Kunde vara en instegsutmanare av rang om man hade produktionskapaciteten.
Pilote
Fransk fabrikat med bilar från mellanklass upp till premium. Har en uttalad strategi att erbjuda skräddarsydda modeller för varje exportmarknad. En strategi som varit lyckad. I Sverige har de vunnit köparnas gunst och är stadigt ett topp fem fabrikat. Har ett av de mest omfattande handlarnäten med hela 16 återförsäljare.
Modellutbudet är stort och innefattar alla biltyper – inredda skåpbilar, alkovbilar, halv- och helintegrerade modeller. Bygger alla sina modeller på Fiat Ducato, vissa med AL-KO chassi.
Carthago Gruppen
Tyska Carthago har gjort en resa som få andra. För femton år sedan byggde man femhundra bilar per år i slitna fabrikslokaler i Ravensburg.
Idag har man två moderna fabriker. En i Slovenien och en i Aulendorf. Årsproduktionen är ca 5 000 bilar.
Carthago
Premiumfabrikat med mycket stabil bodelskonstruktion och tillika möbelkonstruktion. Alla bilar har dubbelgolv och är fullfjädrade vinterbilar.
Utmärkande för fabrikatet är de fina förarmiljöerna i de helintegrerade bilarna. Inga Fiatbaserade helintegrerade husbilar kan mäta sig med den överblick man har bakom ratten i en helintegrerad Carthago.
Malibu
Inreder skåpbilar och bygger hel- och halvintegrerade husbilar. De senare har inte hunnit etablera sig riktigt på marknaden ännu men är på god väg. Plåtisarna har funnits längre och idag är man en stor aktör på den marknaden.
De hel- och halvintegrerade modellerna var tänkta som mellanklassutmanare till fabrikat som Adria och Bürstner. Men i våra tester är det tydligt att man inte lyckats kompromissa tillräckligt med kvaliteten för att vara ett mellanklassfabrikat. Istället blev man ett premiumfabrikat med en något lättare prislapp än sitt exklusivare syskon.
Pössl Gruppen
Sticker ut genom att endast ha plåtisfabrikat inom koncernen. Ett marknadssegment man dominerar i Europa. Stora volymer gör att man kan hålla priserna nere utan att tulla på kvaliteten.
Kabe Gruppen
För några år sedan hade man inte pratat om Kabe som en grupp, utan som en fristående tillverkare. Men idag förfogar man över flera varumärken och blir därmed en grupp.
På husbilssidan är det Svenskbyggda Kabe och Polenbyggda Affinity. Man äger även en brittisk husvagnstillverkare – Coachman, men den tar vi inte med här. Vi är ju en sida strikt om husbilar.
Kabe
Den enda svenska husbilsproducenten med serieproduktion. Bygger hel- och halvintegrerade husbilar i premiumklassen.
Man profilerar sig med god vinterkompetens och hög säkerhetsnivå som standard. Större delen av produktionen säljs på hemmaplan.
Unikt på marknaden är att de har en serie halvintegrerade husbilar som är hela 250 cm breda. Det ger volym som i en husvagn.
Fristående tillverkare
Det finns fortfarande fristående tillverkare. I Tyskland och England kan man säkert få ihop ett hundratal som konverterar skåpbilar till husbilar. Sedan har vi tillverkare i toppskiktet som bygger efter kunders önskemål, företag som Volkner Mobil och Vario Mobil.
Här listar vi de som har representation i Sverige och som bygger seriemässigt. Av denna anledning finns inte Nordic med, de har styrt om sin produktion till en fullt ut kundanpassad tillverkning.
Concorde
Klassiskt fabrikat i övre premiumklassen. Var länge kungen i detta segment av marknaden men idag delar man den titeln med Morelo.
Modellutbudet har vuxit rejält i det tyngre segmentet. Deras modeller på tunga lastbilschassin tar upp kampen med exklusiva tillverkare som Vario Mobil och Volkner.
Hobby
Ett tyskt fabrikat med mycket tradition. Har byggt husbilar sedan åttiotalet. På programmet finns mellanklassbilar med eller utan alkov och inredda skåpbilar. Alla säljs med synnerligen god utrustningsnivå som standard.
Många är vi som väntat på en helintegrerad Hobby. Men så länge helintegrerade bilar inte kan uppnå samma krocksäkerhet som halvintegrerade väljer Hobby att avstå.
La Strada
Inredare av skåpbilar som uteslutande agerar i premiumsegmentet. Enligt vårt förmenande en av de bäst byggda plåtisarna i Europa, deras detaljomsorg under produktionen är oöverträffad.
Basbilar är Fiat, Citroën och Mercedes. Inte sällan med fyrhjulsdrift.
Många av modellerna har ett dubbelgolv. Det ger en högre profil än andra plåtisfabrikat. Förutom den höga kvaliteten profilerar man sig med att kunna erbjuda kunden en personlig touch på inredningen, det finns hundratals kombinationer på fanér och textilier.
Solifer
Mest kända för sina husvagnar men har även husbilar på programmet. Dock inga man bygger själv. De har i decennier hämtat modeller ur Hymer Gruppens stora sortiment, de senaste tio åren LMC och Carado modeller. Men från och med i år är det Pilote som är underleverantör. Modellprogrammet omfattar plåtisar, hel- och halvintegrerade.