Meny

.

Wesers bergslandskap, idylliskt och fullt av berättelser

Med entusiasm tar vi fram våra campingmöbler och slår oss ner vid floden Wesers strand. Vilken drömplats. Vi befinner oss i Niedersachsen, Nordvästra Tykland. När vi njuter vårt kaffe ser vi hur populärt det är att cykla längs floden. Vi har cykelvägen mellan oss och floden. Från de många passerande hör vi glada ”tschüss”. Vårt första möte med Wesers bergslandskap på campingen Rühler Schweiz är en riktig hit.

 

Text och foto Carla och Kees Witvliet

Översättning Stefan Janeld

 

Baron von Münchhausen, berättare med stor tumme

Campingen ligger cirka tre kilometer från staden Bodenwerder. Vårt första mål imorgon. Via cykelvägen passerar vi ett bageri på väg mot stadens kärna en bit bort över bron.

Fram till 1945 var Bodenwerder en ö i Weser, blott två kilometer lång och tvåhundra meter bred. Gamla korsvirkeshus, ibland rikligt dekorerade, vittnar om välståndet ölbryggerierna skapade. Men vad som gjort platsen känd är Baron von Münchhausen, även känd som den lögnaktiga baronen. Hans födelseplats är numera stadshuset, bredvid ligger Münchhausens museum. Här kan du lära dig allt om baronen och hans historier. Faktiskt är stadens atmosfär full av baronens strävan efter berömmelse. Flera bilder refererar till hans färgstarka och humoristiska historier, inklusive de om tiden han spenderade i ryska armén.

En av de mest välkända är hur han drog sig själv ur ett träsk genom att lyfta sig i håret efter att ha missbedömt ett hopp med sin häst.

Varje år belönar Bodenwerder en berättare som för traditionen vidare med Münchhausen Priset.

Vid ert besök. Ta en plats på terrassen på Weserpromenade, en perfekt avslutning på besöket.

Baron von Münchhausen, historieberättare från Bodenwerder
Münchhausen museumet i Bodenwerder

Herrn, kan du visa oss vägen till Hameln?

Ja, det kan vi! En titt i vår cykelkarta visar att den vackra cykelvägen längs Weser, efter cirka trettio kilometer, tar oss till Hameln. Själva cykelturen är en fest i sig tack vare de varierande vyerna. Ibland en längre stigning, vi är trots allt i de lägre delarna av Tysklands bergskedja.

Så, länge leve våra elcyklar!

På vägen mot centrum passerar vi en strand, men vi stannar inte, vi fortsätter cykla och söka efter den berömda mannen med flöjten. Vi har precis parkerat våra cyklar vid turistinformationen när vi hör en munter melodi, och där är han, Råttfångaren i full uniform framför oss. På detta följde en dyr tur fylld av skämt, i synnerhet skämt där borgmästaren ofta fick betala priset. Detta för att om staden har pengar över kommer stadsborna glömma Råttfångaren, men de påminns av de tvåhundranittio gatstenarna med råttmotiv.

Lyckligtvis är Råttfångaren förevigad här och där i staden. Till och med i ett av de färgade fönstren i katedralen. På en båge över Weser symboliserar den sista ”gyllene” råttan alla sina gelikar som Råttfångaren lurade ner i floden.

Det är lite roligt att till och med i trafikljusen är det gröna ljuset en bild av Råttfångaren.

Råttfångaren i Hameln i full mundering
En av de 290 gatstenarna med en råtta
Stranden mitt i Hameln
Gamla stan i Hameln

Medeltida romantik

Mellan Hameln och Bad Pyrmont, i Emmerthal, hittar vi ett vackert slott i renäsansstil – Hämelschenburg slott. När man vandrar runt här blir 550 års familjehistoria levande. Det är unikt att en flygel av slottet, byggd av Jürgen Klencke och hans fru Anna von Holle, fortfarande bebos av släkten. Generationer av personligheter karaktäriserar rummen. Sällan har vi sett ett så vackert och i originalskick underhållet slott. Ta sovrummet med fyrpelarsängen som redan på den tiden var två meter lång. Salongen där kvinnorna gjorde hantverk är genial, golvet är klätt i tjock fårull för att hindra tjuvlyssnande finkar. Så hölls samtalen hemliga.

Det till balsal konverterade häststallet stjäl ändå showen. Används som bröllopslokal. Det som drar ögonen till sig är flygeln tillverkad av Grotrian Steinweg, med inbyggd spelare (spinola). Endast fjorton av dessa finns kvar i hela världen. Här kan du sitta och glänsa utan att kunna en enda not.

Slottet rymmer även den äldsta fristående evangeliska kyrkan (1563) där mässor hålls varje vecka. Interiören är fortfarande vacker som en tavla.

En kort promenad genom slottsträdgården till vattenkvarnen visar att dess funktion moderniserats till ett litet kraftverk.

Fyrpelarsäng i Hämelschenburg Slott
Balsalen i Hämelschenburg Slott

Äta som en monark

Tänk er att ni behöver lite romantisk atmosfär en dag. Det får ni sannerligen på Schlosshotel Münchhausen i byn Aerzen. Denna juvel från 1570 ligger 10 minuter från Hameln. Schwöbber Slott, som slottet först hette, har vallgrav och innanför denna är det tre flyglar. Det var en tid Baron von Münchhausens hem. Han skapade en del upprörda känslor med sin trädgård i Engelsk landskapsstil. Förutom de många olika trädsorterna fanns här även exotiska plantor som ananas och kaffe.

Efter flera krig och bränder hamnade slottet 2002 i butikskedjan Popkens ägo 2002.Familjen renoverade och moderniserade slottet till ett femstjärnigt slottshotell/restaurant kallat Münchhausen.

Vi förstår att detta är en av de viktigaste byggnaderna från renässanstiden längs Weser när vi kliver in på borggården. Wow, det är nästan som en kunglig bjudning. Vilken lycka att äta en delikat måltid här. Efteråt kallar den vackra parken på oss, och ja, en promenad gör underverk för våra fulla magar.

 

Schlosshotel Münchhausen

Häxor fanns

Lite kära i korsvirkeshus finner vi oss själva i Rinteln, även denna lilla stad ligger utmed Weser. Då denna stad aldrig varit brandhärjad finns här korsvirkeshus från tidiga 1500-talet.

Visdomsord från en av invånarna – ”Ett korsvirkeshus är som en kvinna, man måste investera mycket i det!”

Omkring 1600 var Rinteln en universitetsstad där man utbildade jurister. Direkt efter utbildningen kunde de börja arbeta som häxbedömare. Ungmöer och änkor hade svåra tider och brändes utan större ceremonier på bål.

Marknadsplatsen domineras av Nicolaikyrkan, ursprungligen omgiven av en kyrkogård. På den tiden trodde man att man återuppstod snabbt efter döden. Och man ville återvända till livet innanför stadsporten. För tänk om porten var låst!

Gamla korsvirkeshus i Rinteln

Klättring och vandring

Som vandringsentusiaster känner vi att det är hög tid för en rask promenad. Omkring tio kilometer från Rinteln, halvvägs uppför en bergssida, ligger slottet Schaumburg. Vi når parkering via en väg med ett antal vackra hårnålskurvor. En utmärkt plats att ställa husbilen.

Härifrån utgår flera vandringsleder. Vi väljer den på drygt tretton kilometer. Följer de numrerade brickorna på träden och klättrar långsamt upp till 342 meters höjd över havet. Mestadels genom skog. Men ibland en glänta med fantastisk utsikt. Vattnet i våra medtagna flaskor går åt fort. Synd att det är lite dimmigt, men vi njuter av stillheten och den vackra naturen.

Belöningen efter den ansträngande vandringen är en välsmakande middag på den trevliga restaurangen Schaumberger Ritter vid parkeringen nedanför slottet.

Vandringsled nära Schaumburg castle

Färgstark slottshistoria

Vi lämnar Weser och kör genom förvånansvärt böljande landskap mot Holzminden. Vi förvånas däremot inte av att vi stöter på ännu ett drömslott, denna gång i Bevern några kilometer innan Holzminden. Även här stöter vi på familjen Münchhausen. De har betytt mycket för Niedersachsen. Tack vare goda förtjänster kunde de investera sina vinster i flera vackra slott. Slottet Bevern (1600) har en färgstark historia. Som fängelse en tid och även som barnhem. Sedan 1976 är det ett publikt slott, ägt av kommunen och något av ett kulturellt center i regionen.

Den nyligen genomförda (2013) renoveringen är sannerligen unik. Hela slottets utsida är blå och vit. Varje sten har arbetats så att Italienska kännetecken som druvstubbar, ett jobb för munkar!

Invändigt finner vi ett imponerande bibliotek och i källarna, med änglars tålamod, är arkeologer upptagna med att restaurera tusentals glasbitar och keramik skärvor till kompletta originalföremål. Borggården används till konserter och teaterföreställningar.

Vi kör vidare till byn Silberborn och letar reda på en trevlig plats på campingen med samma namn, belägen i Hochsolling Nature Park. Beläget 500 meter över havet kan man åka längdskidor här vintertid. Vi gläds åt sommarvärmen och fågelkvittret.

Slottet Bevern
2013 fick Slottet Bevern en fasad i blått och vitt
Med änglars tålamod pusslar arkeologer ihop glas och keramik i källaren på Slottet Bevern
Campingplatz Silberborn

Ponnyer och uroxar

Som avslutning har vi en särskild camping i åtanke, ägd av holländare, nära staden Hann. Münden. På vägen passerar vi Solling-Vogler natur park. Den vill vi se. Vi parkerar nära den stora informationsskylten. Med stöd från skogsförvaltningen i Niedersachsen återställs nu denna skog till hur den såg ut när våra förfäder bodde här. Med boskap i skogen. En gles skog med gamla ekar, öppna ängar och bäckar lite här och där.

I skogen följs vi åt av Exmoor ponnyer, ursprungligen från sydvästra England. Ibland skymtar vi uroxar på lite avstånd. Dessa djur har ett härligt fritt liv, lite trist att de inte vet att uppskatta hur lyckligt lottade de är jämfört med sina fränder på vanliga bondgårdar.

Solling-Vogler naturpark

Landsortsdoktor Eisenbarth

Om du tror du hört alla sagor och berättelser. Men vi hörde en speciel berättelse i Hann. Münden. Om den vandrande Dr Eisenbarth (1663). Han gick från by till by med hela sitt följe av jonglörer, acrobater och tandtänger för att behandla de sjuka i ett stort tält på marknadsplatsen. Alltid utan smärtlindring, med musik lugnade han sina patienter. Även om han inte var utbildad läkare var han hyllad av tyska hovet för sina kirurgiska kunskaper inom, bland annat, grå starr och ljumsbråck.

Hans turbulenta liv mötte sitt slut 1727 i Hann. Münden där han är begravd. Omkring 1800 skrev studenter som inte visste bättre en hånfull sång om denna omtalade doktor. Ta en titt på stadshuset. Den vackert dekorerade fasaden är från 1600. Låt dig överraskas av klockornas spel (3ggr/dag) som spelar studenternas sång och samtidigt avbildar scener ur Eisenbarths liv.

Den gamla vinkällaren i stadshuset är numera ett bryggeri, Ratsbrauhaus. Vi rekommenderar det varmt för lite snacks och god öl. Skål!

Ett annat roligt fakta om staden. Floderna Werra och Fulda möts här för att rinna vidare till Nordsjön under namnet Weser.

Litet bibliotek i Hann. Münden
Vy över Hann. Münden
Stadshuset i Hann. Münden med bryggeri
Klockringning med roligt bildspel

Under vår promenad genom staden passerar vi ett skyltfönster med orden Dr Wolfs Wunderkammer.

Nyfikna öppnar vi dörren och kommer in i vad som troligen är världens minsta kuriosa museum. Sannerligen ett rum som förvånar. Här ligger, hänger och står fullt av historiska bruksföremål. Man kan prova dem alla, inklusive den gamla jukeboxen. Dessa föremål, samlade av Dr Wolf från världens alla hörn, väntar på nya historier från besökarna.

Vi cyklar de sex kilometrarna tillbaka till vår vackra campingplats på Spiegelburg Camping.

Denna lilla del av Tyskland har överraskat oss med sin rika kultur, sköna natur och mest av allt de fantastiska berättelserna tar vi med oss hem i minnet och hjärtat.

Må väl Niedersachsen!

Weserstein med en romantisk dikt markerar Wesers start. Det är floderna Werra och Fulda som förenas och blir Weser.
Att cykla utmed Weser är lika trevligt som populärt
Spiegelburg Camping und Gasthaus
En båttur på Weser är också mycket trevligt. Man får en fin vy över landskapet.
En av turbåtarna på Weser
Vi började vår resa utmed Weser på Campingplatz Rühler Schweiz

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift