Meny

.

Kopplingsbyte Fiat Ducato

Därför kostar ett kopplingsbyte som det gör.

Kopplingen är en förbrukningsvara, under en husbils livstid kommer det förbrukas ett par tre stycken. Hur länge den håller är helt upp till föraren. Det finns de som lyckats rulla 40 000 mil på en koppling, andra kommer en bråkdel av den sträckan.

 

Det är lite lurigt att som förare upptäcka om kopplingen är sliten. Man vänjer sig vid kopplingens beteende varefter den slits. Signalerna är att den börjar ta högre och högre upp. Efter ett tag börjar den slira på högsta växeln. Då har man väntat i längsta laget.

Varandes en förbrukningsdel kan man tycka att det ska vara en smal sak att byta ut en sliten mot en fräsch. Transportbilarna som husbilar baseras på byggs ju med tanke på att de snabbt ska komma i trafik igen om något går sönder.

Men att byta koppling på en Fiat Ducato kräver att man river hela framvagnen. Ett jobb som tar tid. Tid är som bekant pengar. Räkna med en hel dag.

Själva kopplingen kan man hitta online från ett par tusenlappar. Inte originaldel. Vill man köpa original kostar det mer. Lägg till det verkstadens timpenning och kopplingsbytet når snabbt femsiffrigt. Vi anger inga priser, skillnaden mellan olika kopplingar och verkstäders timdebitering skiljer för mycket. Det kan löna sig att ringa runt.

Ett tips kan vara att i samband med kopplingsbytet passa på att göra även annat som kräver att man plockar ner hela framvagnen. Kanske du funderat på bättre framfjädring? Kanske växellådan ska få en översyn? Byta till fräscha gummidetaljer?

Vi följde ett kopplingsbyte på Torvalla LCV i Haninge. Se bildspelet här under.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift