Meny

.

Svensktoppen augusti 2023

FörsÀljningen av nya husbilar minskar alltjÀmt. Men det Àr faktiskt den enda siffra i husbilsvÀrlden som pekar nedÄt. Allt annat relaterat till husbilslivet ökar.

 

Av Stefan Janeld

 

Vi Ă€r nyss hemkomna frĂ„n Caravan Salon i DĂŒsseldorf. Den största husbilsmĂ€ssan i Europa. Det var en positiv upplevelse. Fler besökare Ă€n förra Ă„ret, fler nya modeller Ă€n förra Ă„ret. Till och med försĂ€ljningen var bĂ€ttre Ă€n vĂ€ntat, mĂ„ vara att förvĂ€ntningarna var lĂ„ga.

HÀr hemma i Sverige Àr antalet campingnÀtter rekordmÄnga. StÀllplatserna kan ta priser som var omöjliga för ett par Är sedan eftersom efterfrÄgan Àr sÄ stor.

Vi hÀr pÄ Alltomhusbilen har vuxit i en hastighet vi inte kunde drömt om nÀr vi startade sidan för ett par Är sedan. Kort sagt: Intresset för husbilar Àr skyhögt.

 

Hög försÀljning av begagnat

Till sist. Det sÀljs inte bara nya husbilar. Det sÀljs Àven begagnade. Om du har tittat pÄ begagnatpriserna förstÄr du att det Àr rusning efter bra begagnade husbilar. De som köpte husbil för fem Är sedan fÄr pengarna tillbaka om de sÀljer. Kanske till och med lite mer.

I Sverige förs ingen statistik över begagnatförsÀljningen. Vi har tryckt pÄ för att det ska bli Àndring pÄ det. FÄr se hur det gÄr.

Men i Norge för man statistik pÄ försÀljning av begagnade husbilar. DÀr sÀljs cirka 7 begagnade pÄ varje ny. Det finns ingen anledning att tro att det skiljer sÄ mycket mellan lÀnderna i detta avseende. Om vi utgÄr frÄn att det Àr samma relation mellan nytt och begagnat i Sverige som i vÄrt grannland har det hittills i Är sÄlts ca 14 500 begagnade husbilar. LÀgg till dessa de 2071 nya och vi hamnar pÄ i runda tal 16 500 sÄlda husbilar pÄ Ätta mÄnader.

En imponerande siffra. Eller hur?

Klicka pÄ bilden för att ladda hem statistiken som pdf
VW fortsÀtter ligga i topp. Nya California som visades som prototyp pÄ Caravan salon kommer knappast försÀmra försÀljningen.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift