Meny

.

Adria Compact Plus SLS

Är slide-out en god idĂ©?

Adria Compact Plus SLS Àr den första kompakta husbil med slideout byggd i Europa.

Är det fiffigt med slide-out i en kompakt bil?

 

Text och foto: Truls Farner

Foto: Tore Afdal

ÖversĂ€ttning: Björn Genberg

Bearbetning: Stefan Janeld

 

Adria har i sin Compact-serie en sex meter lĂ„ng bil med tvĂ€rsĂ€ng bak. Den sĂ€nglösningen innebĂ€r att man mĂ„ste klĂ€ttra över varandra – inte sĂ€rskilt populĂ€r i Sverige om man uttrycker det milt. TvĂ„ lĂ„ngbĂ€dddar Ă€r betydligt attraktivare, men svĂ„r att klĂ€mma in i en kort bil.

Tack vare en slide-out pÄ 70 centimeter pÄ bakstammen pÄ Compact Plus SLS har Adria löst den gordiska knuten. Adria har valt att köpa tekniken frÄn amerikanska Lippert Components, ett företag som har utvecklat tekniken i ett flertal decennier och producerar idag över en halv miljon enheter per Är. Det finns med andra ord fog att anta att systemet Àr pÄlitligt.

Smidig pÄ vÀgen

Bilen Àr byggd pÄ Fiats camperchassi med bred spÄrvidd bak. Den korta och kompakta bilen Àr bara 2,12 meter bred. De kompakta mÄtten gör bilen lÀttkörd och smidig i trafiken. LjudnivÄn Àr behaglig utan missljud frÄn möblerna.

Den 130 hÀstar starka motorn rÀcker gott dÄ bilen Àr lÀtt. Att betala för mer kraft Àr onödigt.

Är bilen baktung med tanke pĂ„ slideouten? NejdĂ„.

Sammantaget Àr bilen en trevlig fÀrdkamrat.

Centralt placerad vÀrmare

Den luftburna vÀrmen kommer frÄn en Truma Combi 4 E, alltsÄ en panna försedd med elpatron. Den Àr placerad i soffan vilket ger goda förutsÀttningar för en jÀmn vÀrme ombord.

Pannan Àr förberedd för iNet och dÀrmed möjlig att fjÀrrstyra systemet frÄn en mobiltelefon.

Tanken för grÄvattnet under bilen Àr isolerad och uppvÀrmd med hjÀlp av bilens vÀrmare. En bra lösning som gör att man kan hÄlla tanken frostfri Àven vid fricamping.

Slideout systemet anses vara fullt ut isolerat. Vi kan inte syna pÄstÄendet ty det rÄder sommar.

VÄr bedömning Àr att med ett utvÀndigt tÀcke över förarhytten blir bilen en bra tresÀsongersbil som Àven klarar ett sportlov utan problem.

Klent med stuv

Garaget mÀter 200 x 78 x 103 centimeter och utrustad med luckor pÄ bÀgge sidor. Det Àr för smalt för vanliga cyklar men rymmer en hel del campingmöbler och annan utrustning. PÄ grund av slide-out systemet finns inga överskÄp bak och med blott ett fÄtal överskÄp i frÀmre delen och knappt med stuvutrymme i badrummet och köket blir slutsatsen att bilens kompakta mÄtt har gÄtt ut över stuvutrymmena.

Vi tycker

Compact Plus SLS Àr en bil för fyra men lÀmpar sig bÀst för tvÄ personer. Lastvikten rÀcker till. Inredning och utrustning Àr av förvÀntad kvalitet för klassen. Detaljlösningar och bodelens planering Àr mycket god.

Slideouten gör ett gott jobb och efter ett tag tar man den för given. Den kÀnns vÀlgjord och robust. Tiden fÄr utvisa om vÄr kÀnsla Àr korrekt.

Svaret pĂ„ frĂ„gan i ingressen: Är det fiffigt med slide-out i en kompakt bil? Ă€r tills vidare Ja.

Prioriterar du en kompakt lÀttkörd bil Àr Adria Compact Plus SLS nÄgot att övervÀga.

Fakta

Vi gillar

  • Körsmidigheten
  • Den praktiska köksbĂ€nken
  • Den stora dubbelsĂ€ngen
  • 7 Ă„rs fuktskadegaranti
  • Ramförsedda fönster

 

Vi önskar

  • Rymligare sittgrupp
  • Annan handfatslösning
  • Mer förvaring i köket
  • Tryckvattenpump istĂ€llet för simpel drĂ€nkbar
  •  

Utrustning testbil

ABS bromsar, antispinn, antisladd, hillholder, farthÄllare, elhissar, KlimatanlÀggning motor, Truma 4kw luftburen vÀrme med elpatron, kyl med separat frys, spis med tre gasolbrÀnnare

Vill du lÀsa mer om Adria? Klicka hÀr!

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift