Meny

.

Blogg: Stor snubbe i liten bil – Fricamping på Åland

Efter att ha ledsnat på att försöka köra ifrån regnet i Sverige bestämde sig Felix och Linnéa för att åka till Åland. Där fick de fantastiska dagar. Häng med!

 

Av Stefan Janeld

Foto Felix Janeld, Linnéa Hederström

 

Väderprognosen för Åland var inte lysande. Men eftersom Åland är en ö utan höga berg är det sällan det blir dagsregn. Dessutom är allt nära, det blir korta åkturer mellan sevärdheterna och upplevelserna. Och det finns en hel del att se och uppleva. Särskilt om man tycker om att vara ute i naturen.

Efter att säkerställt att det fanns plats för Drömmen på Eckerölinjens färja bar det av mot Grisslehamn. Nattläger fann man vid Svanberga badplats, en dryg halvtimme från Grisslehamn.

Badplatsen i Svanberga

Inga gäddor eller abborrar, men väl Koi karpar

Soltuna Restaurang & Café är Ålands högst belägna restaurang. Det ligger på norra Åland, vid Geta. De har faktiskt ställplatser, med och utan el. Men Felix och Linnéa stannade inte över natten.

Förutom utsikten var det en oväntad sak som fångade deras intresse. I närheten hade man anlagt en damm i vilken det simmade stora färgglada Koi fiskar. Det gjorde Felix dag. Han saknar den Koidamm vi hade för några år sedan och har som ett av sina livsmål att ha en Koidamm igen. Fiskarna i denna damm var vana att bli matade för de kom simmandes när man satte sig på huk vid vattenbrynet.

En Kohaku Koi. De japanska karparna har namn efter sina färger. Rödvita kallas Kohaku
Det är en rejäl damm
Fiskarna är tama, sätter du dig på huk vid vattenbrynet kommer de och förväntar sig mat

Dålig och bra Ålandspannkaka

När jag hörde att de valt att åka till Åland hade jag två tips – Smakbyn och Ålandspannkaka. Inte nödvändigtvis Ålandspannkaka på Smakbyn. Första försöket att äta Ålandspannkaka var dock ingen hit. ”Som risifrutti” var omdömet. Knappast lovord.

Men så kom de till Gretas Café. När Birger, en av ägarna, fick höra om den dåliga Ålandspannkakan förklarade han att Greta gör den bästa på hela Åland. Svårt att inte testa den när man hör detta. Om den är Ålands bästa ska vara osagt, men den var riktigt god och Felix och Linnéa var glada att Ålandspannkakan fått en andra chans.

Ålandspannkaka

100% fricamping

Under de fem dagar de åkta runt på Åland, Eckerö, Järsö, Bomarsund och allt däremellan fricampade de hela tiden. Det krävde lite planering, en del googlande och ett och annat blindskott blev det. Men inte värre än hemma i Sverige.

Vägarna var inte alltid de bästa. Det är en hel del grusvägar på Åland, dessa skakade om Drömmen rejält. Felix fick dra åt en och annan skruv på grund av detta.

Vädret var inte det bästa även om det var bättre än på fastlandet. Så värmaren fick gå en hel del. Dels för att hålla fukten stången men även för att det nattetid sällan var över 13°C. Att de lämnat den extra isoleringen till popup-taket ångrade de bittert.

Värmen har lite svårt att nå upp till sängen i popup-taket. Vill man sova i 18-20°C ställer man värmaren på 23-25°C.

Trots att värmaren gick dagligen, kylen var på hela tiden, lampor användes kvällstid och dagsetapperna var korta var de aldrig utan ström. Med hur många husbilar utan solpanel kan man fricampa i fem dagar utan problem?

Fricamping på Järsö

Undvek ovädret Hans med ett par timmar

Ursprungliga tanken var att ta en färja från Mariehman till Stockholm. Helst en kvällsavgång så de kunde sova på båten och vakna i Stockholm. Men det var dyrt, tusenlappar istället för hundralappar med Eckerölinjen.

Returen bokades till tisdagen 8 augusti klockan 7 på morgonen. Nattläger blev parkeringen vid färjeläget. Ett val många andra också gjorde.

När man angör Grisslehamn har ovädret Hans börjat ställa till det. Så det var ett bra val att ta den tidiga båten.

Det blev en tidig färja hem. Tur det! Några timmar senare var det styv kuling på Ålands hav

Resan gav mersmak

Det enda som egentligen störde dem under de nästan tre veckorna med Drömmen var att madrassen inte vill ligga still. Felix rör sig en hel del i sömnen. Det fick madrassen att glida. Så pass mycket att den kröp upp längs popup-takets vägg. Linnèa vaknade ibland av att hon låg på sängens ribb-botten.

De skulle gärna ha campingbil själva. Att den är liten ser de bara som en fördel. Toa och dusch saknade de inte alls. När jag påtalar att många klagar på bristen av utrymme är svaret unisont från dem båda: ”Då har man inte fattat tanken med bilen alls.”

Nöjda efter en fin campingsemester med lilla Drömmen. Nu är den tillbaka här hos mig, Stora Snubben, och ska fortsätta göra tjänst i vardagen och arbetet.

I bildgalleriet nedan kan du se mer av vad Felix och Linnéa upplevde på Åland. Bilderna är inte i kronologisk ordning.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift