Meny

.

Caravan Salon 2021, Knaus E.Power Drive

Den ser ut som en standard Knaus Van Ti 650 MEG. En halvintegrerad mellanklasshusbil med lÄngbÀddar i sovrummet. Men under ytan döljer sig ny teknik. En hybridlösning som enligt Knaus Àr framtiden för husbilar.

Text Stefan Janeld

Foto Tore Afdal

Knaus Àr ovanligt fÄordiga nÀr de beskriver denna nyhet. Man kan tycka att de skulle beskriva i detalj vad som gör bilen sÄ unik. Troligen Àr det för att i dagslÀget inte Àr en sÀrskilt unik lösning. Vi har sett konceptet förr.

Det som driver bilen Àr en elmotor pÄ 180 kW kopplad till en batteribank pÄ 35 kWh. Det ger en rÀckvidd pÄ 9 mil. För att förlÀnga denna rÀckvidd finns en Range Extender, rÀckviddsförlÀngare pÄ svenska. I denna modell Àr det en wankelmotor som gÄr pÄ optimalt varvtal för att vara sÄ miljövÀnlig som möjligt.

Skillnaden mellan en Range Extender och en motor Àr att en REX inte driver hjulen. Den laddar batterierna. Som en generator.

FramtidssÀkrad lösning

NÀr jag skriver att Knaus Àr fÄordiga i sin beskrivning Àr det specifikationerna pÄ förbrÀnningsmotorn jag menar. De sÀger inget om dess effekt eller dess utslÀpp.

Men vad de framhÄller Àr att detta Àr ett modulÀrt system. Vilken REX som anvÀnds i dagslÀget Àr inte det viktiga. Att man valt just en boxermotor i denna bil Àr för att den Àr mer kompakt. Men det kan lika gÀrna vara vilken förbrÀnningsmotor som helst. I framtiden ser Knaus att det kommer vara en brÀnslecell. Det Àr dit man siktar och det Àr dÄ detta koncept blir fullÀndat.

Bekanta dig med Knaus E.Power Drive i bildgalleriet nedan. Klicka för större bild och bildtext.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift