Meny

.

Caravan Salon 2023, Volkner Mobil

Varje Är visar Volkner Mobil sina kompromisslösa husbilar baserade pÄ Volvo busschassi. Varje Är blir vi lika imponerade av hantverket och tekniken ombord. Man kan tycka att vi skulle ha vant oss efter 15 Är. Men icke, det Àr omöjligt att inte hÀpna. Ingen annan tillverkare i vÀrlden nÄr deras nivÄ. I Är tittade vi nÀrmare pÄ tvÄ bilar, en Performance och en Perfection.

 

Av Stefan Janeld

 

Volkner bygger inte de flashigaste husbilarna. Snarare Àr de Ät det diskreta hÄllet. Om nu en 10-12 meter husbil pÄ 18 ton kan vara diskret.

De har flera planlösningar man kan vÀlja mellan, men nÀstan alla kunder vÀljer planlösningen du ser pÄ bilderna i gallerierna lÀngst ner i artikeln. Det som skiljer Àr utrustning, material och fÀrgskala. Allt efter kunds önskemÄl.

 

Kort historik

Företaget har sedan sjuttiotalet drivits av Gerhard och Stephanie Volkner. Först var det tunga slÀp för olika applikationer, sedan sjÀlvgÄende maskiner till olika industrier. I mitten av Ättiotalet byggde han om sin nyinköpta Dethleffs husbil för att passa sina egna behov. En bil som flera imponerades av och ville ha en likadan, sÄ Gerhard modifierade nÄgra till som han sÄlde.

1997 stÀllde han ut sin första helt egenutvecklade husbil, med bilgarage bak.

Sedan dess har fokus varit att bygga och utveckla de bÀsta husbilarna i vÀrlden. Ofta pÄ busschassi med mittmotor eller lastbilschassi med motorn fram. Men nÀr sÄ busschassina började ha motorn bak gick det inte att ha bilgaraget dÀr lÀngre.

NÀr de flesta andra tillverkare dÄ slutade med busschassin valde Gerhard en annan vÀg. Han ville absolut anvÀnda busschassi eftersom de Àr byggda för att ge bÀsta komfort. Lastbilar ska transportera gods sÄ dÀr lÀgger man inte lika mycket krut pÄ komforten.

Lösningen blev att placera garaget mellan hjulaxlarna. För att det ska gÄ mÄste chassiet kapas och plats göras för bilen. Gerhards lösning Àr patenterad, ingen annan tillverkare kan erbjuda samma lösning.

Man öppnar en stor lucka, bilen hissas pÄ stödben, garagets golv sÀnkse ner och sedan skjuts det ut till sidan av bilen sÄ man enkelt kan ta personbilen och köra ivÀg. Garaget byggs efter vilken bil kunden kommer ha i det. SÄ varje garage Àr unikt.

 

GenerationsvÀxling

LÀnge var Gerhard och Stephanie övertygade om att företaget skulle upphöra nÀr de blev gamla. Men nu visar det sig att sönerna Àr precis lika kluriga och hÀndiga som sina förÀldrar. Sedan nÄgra Är Àr de med i produktionen och arbetar Àven pÄ mÀssan med att visa bilarna för kunder.

Max, den Àldre av bröderna, har redan börjat göra sitt eget avtryck i bilarna. Det nya kontrollsystemet, Volkner UX, har han utvecklat. Han har sett till att man investerat i en robot som kan utföra en del av det tidsödande precisionsarbete som tidigare gjorts för hand.

Företaget har Àven startat ett lÀrlingssystem sÄ de som arbetat lÀnge i företaget kan föra sina kunskaper vidare och sÀkerstÀlla kompetensen i företaget. Ty det man gör hos Volkner Mobil kan man inte lÀra sig i nÄgon skola.

PÄ vÄr Youtube kanal kan du se nÀr Max Volkner visar bilarna för mig. Endast 21 Är gammal Àr han redan en imponerande man.

 

Se bilarna i gallerierna nedan. Klicka för större bilder och bildtexter.

Volkner Mobil Performance

 • Baseras pĂ„ Volvo busschassi,
 • LxBxH 12 x 2,5 x 3,85 meter, Wallout över hela bilens lĂ€ngd breddar bilen till 3 meter.
 • Motor: 13 liter turbodiesel, 500 hk, 2 500 Nm.
 • 600 liter fĂ€rskvatten, 580 liter spillvatten, 300 liter svartvatten, 350 liter dieseltank.
 • Garage byggt att rymma en Mini Clubman.
 • Pris detta exemplar: 1 760 575 Euro (ca 19 miljoner SEK i skrivande stund)
 • Grundpris: 1 410 000 Euro (ca 15 miljoner SEK i skrivande stund)

Volkner Mobil Perfection

 • Baseras pĂ„ Volvo busschassi, LxBxH 10,8 x 2,5 x 3,85 meter, Wallout över hela bilens lĂ€ngd breddar bilen till 3 meter.
 • Motor: 6 cyl diesel, 350 hk, 1 400 Nm.
 • 600 liter fĂ€rskvatten, 580 liter spillvatten, 300 liter svartvatten, 350 liter dieseltank.
 • Garage byggt att rymma en Mini Cooper eller Fiat 500.
 • Pris detta exemplar: 1 479 975 Euro (ca 16 miljoner SEK i skrivande stund)
 • Grundpris: 984 500 Euro (ca 10,5 miljoner SEK i skrivande stund)

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift