Meny

.

Chevrolet Housecar från 1928

Gypsy

För åttio år sedan byggdes husbilar enligt kundens önskemål. Den här skapelsen beställdes av Clarence Stimpson, en ingenjör i Michigan och byggdes i trä.
Han köpte chassit från Chevrolet och ritade själv interiör och exteriör. Ritningar och chassi levererades till Zagelmeyer Auto Camp Company i Bay City, Michigan. Företaget hade ett gott rykte och ansågs tillverka den absolut bästa ”pop-up” husvagnen på tjugotalet, Kamper Kar. Den här bilen döptes till Gypsy då den till det yttre påminde om Zagelmeyers Gypsy Cruiser, en helt annan bil dock som byggde på ett Ford chassi. 

Premiärturen gick ända till Kalifornien. Med på resan var Clarence’s 79 årige far och en god vän. Från Bay City till Kalifornien är det dryga 370 mil!  Färden gick längs ”Old Spanish Trail” till Arizona och sedan vidare till Kalifornien på ”Apache Trail”. Rapporten löd att vägarna var utmärkta. Ett tydligt bevis på att allt är relativt. Med låga förväntningar nöjer man sig lätt. Trion övervintrade i Kalifornien och vände hem då våren kom.

1996 köpte John McMullen, Walt Davenport och Gary Callendar Gypsy. De startade en mild kosmetisk renovering då bilen redan var i gott mekaniskt skick. Motorn plockades isär och kontrollerades men det visade sig vara i onödan. Svårast att få i körbart skick var hjulen med träekrar. Originalen fick helt bytas ut.

Det absolut märkligaste med bilen är rottingfåtöljerna som förare och kartläsare sitter i. Rotting valdes på grund av den låga vikten. Även om materialet är ovanligt, är det mest unika med stolarna att de inte sitter monterade i golvet, utan står löst på sina ben som vilka campingstolar som helst. Höjde förmodligen spänningen väsentligt vid acceleration, kurvtagning och inbromsning…

 

Artikeln publiceras i samarbete med Douglas Keister som gett ut boken Mobile Mansions. En mycket trevlig bok endast utgiven i USA men möjlig att få tag på via nätet. www.douglaskeister.com

Förarmiljön erbjuder varken god utsikt eller komfort. Rottingfåtöljerna sitter inte fast i golvet. Notera köket under kartbordet fram i bilen.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift