Meny

.

CMT 2023 – Essential Vans

Ni har hört historien förut. Man letar husbil men kan inte hitta en som passar. Så man tar saken i egna händer och bygger den bil man vill ha. När bilen är klar ser någon bilen och undrar var man köpt den. När man förklarar att den är ett hemmabygge ställs frågan: Kan du bygga en åt mig också. Sedan rullar det på.

 

Av Stefan Janeld

 

Precis så startades Essential Vans av barndomskamraterna Christopher Bickford och Markus Beneditschitz. Som sedan starten 2019 nu levererat 16 plåtisar baserade på Mercedes Sprinter. Nya såväl som begagnade Sprinter, ska tilläggas. Inredningen passar Sprinter från modellår 2006 och kan anpassas till i princip vilka behov som helst utom djuphavsforskning. Så har du ett skåp som du vill inreda kan det vara idé att kontakta dem. De ligger i Graz i Österrike. Nu är målet för företaget att bli en rationell fabrik som kan hantera betydligt större volymer än idag. Förutsättningarna är goda om man ser till den smartness bilarna byggs med.

 

Genomtänkt och flexibel konstruktion

Inredningen baseras på moduler, skenor och paneler. Vi börjar med skenorna. Dessa skruvas i karossen för att vara enkla att ta loss och dessutom kan en skruvad skena röra sig en aning till skillnad från en fastsvetsad.

Väggarna består av lösa paneler i ett fibermaterial som är mycket lätt och klätt i ett tyg med otrolig slitstyrka, hela 30 000 Martindale. Ni som inte är bekanta med Martindale skalan kan som referens ha att man i offentliga miljöer som hotell och kryssningsfartyg brukar använda tyger med en slitstyrka på 10 000 Martindale.

Panelerna hålls på plats av skenorna. Inga skruvar, inget lim, inga clips eller andra fästen. Denna monteringsteknik innebär att även väggpanelerna kan röra sig en aning. Det motverkar gnek och gnissel i materialen.

När skenor och väggpaneler är på plats är det dags att inreda bilen. Det gör man genom att fästa olika moduler i skenorna – sängar, kök, duschkabin, förvaring. Man har en mängd olika moduler som kan monteras där man så önskar. Allt är byggt för att vara lätt. En fullt inredd, sju meter lång, Sprinter har en lastvikt på ca 600 kg med totalvikt på 3 500 kg. Det är mycket bra.

 

Välisolerad

Bakom vägpanelerna används ett material liknande liggunderlag men med högre densitet. Med det materialet närmast plåten, en luftspalt och sedan väggpanel blir det en välisolerad plåtis. För uppvärmningen står en 4 kW dieselvärmare.

 

Reparationsvänlig

Detta är plåtisar menade att locka till äventyr. Ett hårt liv. Med den byggteknik man använder är det busenkelt att demontera inredningen in till bara plåten för att laga en skada. Man kan också enkelt dra kablage dolt i väggarna. Bara lossa skruvarna till skenorna och plocka bort panelerna.

 

I bildgalleriet nedan kan du bekanta dig närmare med de två bilar Essential Vans visade på mässan. Klicka för större bilder och bildtexter.

 

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift