Meny

.

En kameramans vision

Denna klenod Àr en Hunt Hollywood Housecar. Den tillverkades i slutet av fyrtiotalet och Àr den enda i sitt slag. Den mÀter knappa sex meter och vÀger 2 500 kilo. Motorn Àr en Mercury V8 pÄ 95 hÀstkrafter. Exteriören Àr klart inspirerad av den omÄttligt populÀra husvagnsmodellen Airstream, som faktiskt tillverkas Àn idag. Bilen byggdes av John Roy Hunt med förhoppning om serieproduktion. Med dÄ bilen var sÄ undermotoriserad att den knappt tog sig upp för den minsta backe var dess öde beseglat frÄn start.
DĂ€rmed inte sagt att den var helt vĂ€rdelös. Flera tekniska lösningar införlivades senare av olika husbilsföretag. Dock inte lösningen med köket bredvid föraren sĂ„ han kunde koka en kopp kaffe eller steka ett Ă€gg under fĂ€rd

 


Sedan 1904 arbetade John Roy inom filmens vĂ€rld. Till en början som projektorförare, senare som kameraman. I sitt arbete kom hans fiffiga och puliga sida till sin rĂ€tt och han utvecklade stĂ€ndigt sina kameror. Flera förbĂ€ttringar anammades av kameratillverkarna och han steg i aktning inom branschen. Totalt deltog han i produktionen av 183 filmer. 1953 sköt han sin sista film, ”The Juggler”, med Kirk Douglas i huvudrollen och Alf Kjellin i en av de ledande birollerna. John Roy dog 1972 vid 88 Ă„rs Ă„lder.
 
2005 genomgick bilen en ordentlig restaurering av karossen. Det tog över 300 arbetstimmar att fÄ karossen i nyskick. Bilen Àgs idag av Vince Martinico, en samlare och restauratör av gamla husvagnar och husbilar. En del av hans verksamhet Àr att hyra ut sina klenoder till filminspelningar. PÄ sÄ vis kan cirkeln anses sluten och kanske fÄr vi se denna skinande klenod pÄ vita duken i framtiden.

Artikeln publiceras i samarbete med Douglas Keister som gett ut boken Mobile Mansions. En mycket trevlig bok endast utgiven i USA men möjlig att fÄ tag pÄ via nÀtet. www.douglaskeister.com

Ingen plats till kartlÀsaren. Kök och förarplats bredvid varandra, dÄ slipper man ju stanna för att koka kaffe. Knappast en gÄngbar lösning idag.
BÀddsoffor, bord och plats för TV. Dessutom ett mindre utfÀllbart hörnbord. Maximalt utnyttjade utrymmen. Flera fiffiga lösningar Äterfanns senare i serieproducerade husbilar. VÀggpanelen Àr i björkplywood.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift