Meny

.

Eura Mobil bygger på unikt vis

Sättet på vilket Eura Mobil fogar samman golv, väggar och tak är unikt. De flesta tillverkare skruvar och eventuellt limmar ihop delarna. Eura Mobil använder bara lim! Vi har varit på fabriken och tagit en närmare titt på tekniken. Som inspirerats av hur man bygger flygplan.

 

Text och foto Tore Afdal

 

”Vi sparar vikt på konstruktionen med vår limteknik.” Berättar produktionschef Frank Lessman.

Jag är i Sprendlingen, en timmes bilkörning sydväst om Frankfurt. Det är full aktivitet i fabriken, men efterdyningarna av pandemins leveransproblem märks fortfarande på produktionstakten, förklarar Frank. Vi har fått ett par timmars personlig visning i fabriken och produktionschefen är ivrig att få visa alla detaljer. Inte en enda gång ombeds vi att inte fotografera. Jag tänker att det vittnar om att Eura Mobil är en tillverkare med självförtroende.

 

Processen

Låt oss gå rakt på vad som gör att Eura Mobil är en unik europeisk producent. Här används inga skruvar när tak, väggar och golv ska sammanfogas. Det förs inte heller på något lim i förväg när en vägg ska på plats.

Alla delar är försedda med aluminiumprofiler, placeringen kan optimeras med millimeterprecision i lugn och ro. När allt är inpassat tillsätts tvåkomponentslim på förbestämda platser. Och det används mycket lim. Resultatet är en helt förseglad konstruktion utan att man behövt använda skruv.

 

Sealed Structure

Eura Mobil var ett av de första fabrikaten att gå över till träfri bodel med fuktresistent isolering. De var även tidiga att erbjuda 10 års fuktskadegaranti med modellerna som byggs med deras limteknologi, kallad Eura Mobil Sealed Structure.

Detta är inte det billigaste sättet att bygga husbil på, men ett krav för att vara en premiumtillverkare, något Eura mobil definitivt är.

Fronten på helintegrerade modeller kan ha ett hela 7 mm tjockt lager lim.

”Det ger stora fördelar, ett så pass tjockt lager dämpar de fysiska krafter ett fordon utsätts för. Det betyder att det håller längre än en helt stum konstruktion, och limmet släpper aldrig.” Berättar Frank.

 

I bildgalleriet kan du se i detalj hur Eura Mobils unika bodelskonstruktion fungerar. Klicka för större bild och informativa bildtexter.

Vill du se själv?

Eura Mobil är en av många fabriker som bjuder in till fabriksvisning. Här finns dessutom ett stort och trevligt besökscenter som kan kallar Reisemobil Forum. Här kan du se ett stort urval av modeller i en enorm utställningshall. Det finns även en gratis ställplats (med el) i den lilla byn Sprendlingen där fabriken ligger. Byn omges på alla sidor av böljande kullar täckta av vinrankor.

Om du funderar på att göra ett besök hittar du mer information på reisemobilforum.de

Det är på fabriken du kan bilda dig en uppfattning om vad som finns bakom den lockande fasaden.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift