.

Eura Mobil Van 635 EB

Efterfrågan på plåtisar är större än någonsin och konkurrensen är mördande. Om du inte kan erbjuda kunden bra argument blir du frånåkt. Eura Mobil har hittills inte haft plåtisar på programmet. Deras handlare har sålt Karmann. Nu när de ändå ger sig in i denna tuffa marknad är det viktigt att man har något extra att erbjuda, inte bara Karmann modeller med annan dekor.

Eura Mobil har valt att locka en exklusiv inredningsdesign och hög utrustningsnivå. Det känns som ett lyckat koncept.

 

Text och fotografi: Carla och Kees Witvliet

 

Eura Mobil Van finns i tre planlösningar. Den klassiska 595 HB med säng på tvären, 635 EB med enkelsängar och 635 HB med en höj- och sänkbar dubbelsäng i sovrummet. Bilarna byggs i Triganos dedikerade plåtisfabrik i Paglieta (Italien).

Välutrustad

Van 635 EB baseras på längsta Fiat Ducato skåpet (636 cm). Standard är en 140 hk motor med manuell låda.

För att göra det höga inköpspriset mer lättsmält har Eura Mobil sett till att deras Vans är fullutrustade från start. Allt en modern komfortbilist önskar finns. Även förväntad säkerhetsutrustning är standard. Fiats alla säkerhetsassistenter erbjuds som tillval.

Dessutom finns både dieselvärmare och en uppvärmd gråvattentank (90 liter) i standardpaketet. Kombinationen av ett litiumbatteri på 100 Ah och en laddningsbooster gör att du inte är beroende av 230 volts laddning.

Testbilen var extra pimpad med ytterligare ett par tillval, som t.ex. DAB+ förberedelse, lackad front, elektriskt juster- och infällbara sidospeglar, LED-strålkastare, dimljus, 16” lättmetallfälgar och ett solpanel på 120 watt.

När det gäller inredningen ingår myggnät till skjutdörren, plisserad mörkläggningspersienn till förarhytten, en Midi Heki Style taklucka och ett stort panoramatakfönster i förarkabinen. Att det bjuds på flera olika snygga lackfärger till exteriören gör inte valet lättare, vi föll för den blå varianten.

Infällda fönster gör att väggarna är släta och minskar risk för framtida läckage med rostangrepp som följd.  

Gasolutrymmet har plats till två gasflaskor men med tanke på att värmaren drivs av diesel  räcker det gott med en flaska. Då får man direkt lite mer bagageutrymme.  

Inredning

En stor anledningarna att välja en plåtis från Eura Mobil är den exklusiva inredningsdesignen. Innerväggar och tak är klädda med microfibertapet. Som i exklusiva hel- och halvintegrerade premiumhusbilar.

Snyggt med de dolda plisserade persiennerna vid sittgruppen och runt sängarna.

Möblerna är eleganta, ljusa kulörer accentuerade med aluminiumprofiler. En snygg detalj är överskåpen som löper i en oavbruten linje ända fram till förarplatsen.

Många belysningspunkter skapar fin stämning; väggskåpen och de öppna hyllorna belyses även inifrån.

En praktisk detalj är bordet i sittgruppen som både kan halveras och användas som utebord. Perfekt med hyllplanen under överskåpen som gör det lätt att hålla ordning på alla småprylar. 

Kök

Här har man har inte snålat på materialvalen. Köksbänken med inbyggd diskho är gjord i ett syntetiskt stenliknande material typ Corian. Praktiskt med den utfällbara arbetsbänken som täcker diskhon. Blandaren är nedsänkbar – snygg lösning.

Ovanför spishällen med två brännare hittar vi en praktisk kryddhylla. De fyra lådorna bjuder på bra utrymme för utensilier och torrvaror och på sidan finns ett dolt litet skåp för flaskor. Thetford-kylen på 84 liter har en mattsvart front och är placerad i bekväm höjd ovanför bilens enda garderob.

Dusch- och toalettutrymme  

Eftersom utrymmet inne på toaletten gjorts någotsånär bekämt vad gäller måtten, har passagen vid köket blivit i smalaste laget. En prioritering man lätt accepterar.

Fint med det lilla fönstret för frisklufttillförseln. I taket finns ytterligare ventilation. Stenimitationen från köket återfinner vi i handfatet.

Vill man duscha skapar man duschkabin genom att vika undan en sidovägg mot toaletten. Dessutom finns det en utedusch i bak i bilen. Nog så praktiskt när man varit på stranden en hel dag!

Sova

Man sover som en kung tack vare tallriksfjädringen under madrasserna.

Om du väljer att inte bygga ihop sängarna finns det en liten passage mellan sängarna. Det gör det lättare att stiga i och ur sängen utan att väcka partnern.

Den högra sängen är 191 cm lång, men den vänstra endast 178 cm. Praktiskt med de två läslamporna, båda med usb-uttag. Stuvutrymmet under sängarna kan man inreda efter smak.

En delad skiva skapar ett sorts dubbelgolv för platta saker som campingmöbler. Skåpen på högra sidan kan du plocka bort för att få bättre plats med skrymmande saker. 

Sammanfattning

Det här är en spännande nykomling i plåtis-segmentet. Den är inte billig men den är smart och lyxigt inredd. Så trots prislappen är känslan att man får valuta för sina slantar.

Under vår provkörning hördes lite småljud från skjutdörrsbeklädnaden men det kan lätt fixas innan leverans, man ska komma ihåg att det är ett tidigt exemplar.

Att det är en väl rustad plåtis för vintercamping borde kunna locka en och annan nordbo!

Fakta

Vi gillar

  • Riklig standardutrustning
    Exklusiv design
  • Utrustad för vinterförhållanden
  • Dieselvärmare
  • Ramfönster
  • Litiumbatteri med ladbooster

Vi önskar

  • Längre säng

Utrustning

Airbags, ABS, ESP, ASR, farthållare, AC, partikelfilter, Fix and Go-kit (inget reservhjul), 16” lättmetallfälgar, Truma dieselvärmare, spis med 2 gaslågor, Thetford vridbar toa, 84 liters Thetford kompressorkyl, LED-inomhusbelysning, 100 AH litium bodelsbatteri, 2 st. 5 kg gasolflaskor.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på whatsapp
WhatsApp
Dela på email
Email