Meny

.

Itineo Nomad CS 660

Nomad-serien Àr helt ny i Itineos utbud. Kompakta helintegrerade husbilar som mÀter 2.19 meter i bredd och 6.61 meter i lÀngd. Fördomen att helintegrerade husbilar Àr dyra kommer hÀr pÄ skam. Nomad Àr en prispressad serie. Serien bestÄr ac tre olika planlösningar: CM 660 med queensbed, CJ 660 med separata sÀngar och sÄ modellen för dagen, familjealternativet CS660 med barnkammare lÀngst bak

 

Text och foto Carla och Kees Witvliet

 

Som standard byggs Nomad-serien pÄ ett Peugeot Boxer chassi med 2.2 liters 140 hk motor. Den som vill kan bestÀlla bilen pÄ Fiat Ducato chassi.

Det finns tre olika motorval: 140, 160 och 180 hk. Vill du ha automatlÄda kan det ocksÄ bestÀllas.

Testbilen stÄr pÄ senaste versionen av Fiat Ducato chassiet med nya 140 hk motorn. Jag kÀnde mig som fisken i vattnet bakom ratten. Som, Àven om den var i ett mindre format Àn den jag Àr van vid, kÀndes jÀttefin. Den nya elektroniska servostyrningen Àr kanon. Inga konstiga biljud frÄn konstruktionen och den nya Fiat-motorn Àr bra mycket tystare Àn dess föregÄngare.

 

VĂ€lbyggd

Itineos vÀggar, tak och golv Àr en glasfibersandwich med insida av plywood. Ovanlig detalj i den helt nya exteriören Àr de lekfulla bumerang-formade baklyktorna. En annan detalj Àr frontens högt placerade LED-strÄlkastare.

Den automatiska belysningen över entrĂ©dörren Ă€r perfekt. Den tĂ€nds nĂ€r bodelsdörren, eller förardörren, öppnas. PĂ„ Itineo kallar man det för ”Coming home”. Vid ”Leaving home” slĂ€cks den indirekta interiörbelysningen nĂ€r man lĂ„ser dörrarna. Det Ă€r nĂ„got man mĂ„ste vĂ€nja sig vid, men det Ă€r faktiskt ingen dum detalj.

PÄ vÀnstra sidan baktill har vi gasolutrymmet och pÄ högra sidan under passagerarfönstret finns ett stuvutrymme som kan anvÀndas till kabelrulle, stoppklossar och annat. DÀrunder finns det plats för tvÄ bodelsbatterier.

Man har slarvat med dragningen av ledningar under den bakre stötfÄngaren. Det fÄr man faktiskt titta lite nÀrmare pÄ. Vi antar att det hÀr troligen var ett förserieexemplar. Men i övrigt har vi hÀr en modern, snygg husbil som definitivt blivit kvalitativt bÀttre de senaste Ären.

 

Trivsam

Vilken hÀrlig sittgrupp! Det var vÄr första reaktion nÀr vi klev in. VÀldigt bra att bordet kan halveras. Snygg klÀdsel i lÀderimitation som passar bra till de ljusa trÀytorna med mörka detaljer.

Även om de öppna hyllorna under ovanskĂ„pen kan verka praktiska Ă€r det viktigt att plocka bort allt innan man drar ivĂ€g!

Förarhytten mörklÀggs med en plisserad gardin pÄ skena. En vÀl fungerande konstruktion som kopplas ihop i mitten med kardborreband och ger ett snyggt helhetsintryck.

Den indirekta belysningen runt överskÄpen skapar trivsel.

 

Kök

Köket har placerats till vÀnster om entrédörren. Spis med tre gaslÄgor. En snygg detalj Àr den strömlinjeformade fronten, som utseendemÀssigt bara verkar har tre stora lÄdor men som dessutom visar sig innehÄlla ett skÄp.

Snygg finish pÄ det mörka sidoskÄpet med kryddhylla i samma nyans som diskbÀnken. Den höga Thetford-kylen (146 l.) har placerats bredvid diskbÀnken och Àr försedd med automatiskt energival och dubbeldörr.

 

Sova

Vi kan inte lÄta bli att börja med barnens rum lÀngst bak. HÀr kommer det att kivas över vem som fÄr sova i den övre sÀngen!

Och vilken mysig liten sitthörna för ungarna. Kul!

Att ha ett eget litet fönster att kika ut genom gör det extra spÀnnande för juniorerna. Den övre sÀngen Àr barnsÀkrad och den undre sÀngen kan breddas till en dubbelsÀng.

I taksÀngen ovanför förarplatsen har de vuxna en bekvÀm sovplats. BÀddmÄtt 140 x 188 cm.

 

Dusch- och toalett

Den stadiga badrumsdörren av trÀ Àr försedd med en stor spegel pÄ insidan. Innanför finner vi en vridbar Thetford-toa, ett elegant runt handfat med en spegel pÄ vÀggen. Denna vÀgg som kan svÀngas Ät sidan och trolla fram en duschkabin med snygg duschkonsol. Ett litet takfönster ordnar friskluftsintaget. 

Vi tycker

Detta Àr en helintegrerad instegsbil. Men den ger ett mycket gott intryck. BÄde vad gÀller kvalitetskÀnsla och design. Visst. HÀr och var ser man att de sparat in pÄ kostnaderna. Som de lite rassliga lÄsen till skÄpsluckorna.

För smÄbarnsfamiljen eller om man vill ta med sig barnbarnen Àr det hÀr en husbil vÀl vÀrd att beakta. Som tillval kan man fÄ en femte sittplats med sÀkerhetsbÀlte.  

Fakta

Vi gillar

  • Barnkammaren
  • LĂ€tt att röra sig ombord
  • Ramfönster
  • Sittgruppen

 

Vi önskar

  • Mer omsorg vid kabeldragningen
  • BĂ€ttre lucklĂ„s och gĂ„ngjĂ€rn

Utrustning

Dubbla airbags, start/stopp system, ABS, ESP, ASR, farthÄllare, partikelfilter, Fix and Go-kit (inget reservhjul), centrallÄs, TPMS automatisk dÀcktryckskontroll,  Truma Combi 4 vÀrmare, spis med 3 gaslÄgor, Thetford vridbar toa, 136 liters Thetford kyl, LED-inomhusbelysning, 100 AH, bodelsbatteri, 2 st 11-kg gasolflaskor.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift