.

Itineo Nomad CS 660

Nomad-serien är helt ny i Itineos utbud. Kompakta helintegrerade husbilar som mäter 2.19 meter i bredd och 6.61 meter i längd. Fördomen att helintegrerade husbilar är dyra kommer här på skam. Nomad är en prispressad serie. Serien består ac tre olika planlösningar: CM 660 med queensbed, CJ 660 med separata sängar och så modellen för dagen, familjealternativet CS660 med barnkammare längst bak

 

Text och foto Carla och Kees Witvliet

 

Som standard byggs Nomad-serien på ett Peugeot Boxer chassi med 2.2 liters 140 hk motor. Den som vill kan beställa bilen på Fiat Ducato chassi.

Det finns tre olika motorval: 140, 160 och 180 hk. Vill du ha automatlåda kan det också beställas.

Testbilen står på senaste versionen av Fiat Ducato chassiet med nya 140 hk motorn. Jag kände mig som fisken i vattnet bakom ratten. Som, även om den var i ett mindre format än den jag är van vid, kändes jättefin. Den nya elektroniska servostyrningen är kanon. Inga konstiga biljud från konstruktionen och den nya Fiat-motorn är bra mycket tystare än dess föregångare.

 

Välbyggd

Itineos väggar, tak och golv är en glasfibersandwich med insida av plywood. Ovanlig detalj i den helt nya exteriören är de lekfulla bumerang-formade baklyktorna. En annan detalj är frontens högt placerade LED-strålkastare.

Den automatiska belysningen över entrédörren är perfekt. Den tänds när bodelsdörren, eller förardörren, öppnas. På Itineo kallar man det för ”Coming home”. Vid ”Leaving home” släcks den indirekta interiörbelysningen när man låser dörrarna. Det är något man måste vänja sig vid, men det är faktiskt ingen dum detalj.

På vänstra sidan baktill har vi gasolutrymmet och på högra sidan under passagerarfönstret finns ett stuvutrymme som kan användas till kabelrulle, stoppklossar och annat. Därunder finns det plats för två bodelsbatterier.

Man har slarvat med dragningen av ledningar under den bakre stötfångaren. Det får man faktiskt titta lite närmare på. Vi antar att det här troligen var ett förserieexemplar. Men i övrigt har vi här en modern, snygg husbil som definitivt blivit kvalitativt bättre de senaste åren.

 

Trivsam

Vilken härlig sittgrupp! Det var vår första reaktion när vi klev in. Väldigt bra att bordet kan halveras. Snygg klädsel i läderimitation som passar bra till de ljusa träytorna med mörka detaljer.

Även om de öppna hyllorna under ovanskåpen kan verka praktiska är det viktigt att plocka bort allt innan man drar iväg!

Förarhytten mörkläggs med en plisserad gardin på skena. En väl fungerande konstruktion som kopplas ihop i mitten med kardborreband och ger ett snyggt helhetsintryck.

Den indirekta belysningen runt överskåpen skapar trivsel.

 

Kök

Köket har placerats till vänster om entrédörren. Spis med tre gaslågor. En snygg detalj är den strömlinjeformade fronten, som utseendemässigt bara verkar har tre stora lådor men som dessutom visar sig innehålla ett skåp.

Snygg finish på det mörka sidoskåpet med kryddhylla i samma nyans som diskbänken. Den höga Thetford-kylen (146 l.) har placerats bredvid diskbänken och är försedd med automatiskt energival och dubbeldörr.

 

Sova

Vi kan inte låta bli att börja med barnens rum längst bak. Här kommer det att kivas över vem som får sova i den övre sängen!

Och vilken mysig liten sitthörna för ungarna. Kul!

Att ha ett eget litet fönster att kika ut genom gör det extra spännande för juniorerna. Den övre sängen är barnsäkrad och den undre sängen kan breddas till en dubbelsäng.

I taksängen ovanför förarplatsen har de vuxna en bekväm sovplats. Bäddmått 140 x 188 cm.

 

Dusch- och toalett

Den stadiga badrumsdörren av trä är försedd med en stor spegel på insidan. Innanför finner vi en vridbar Thetford-toa, ett elegant runt handfat med en spegel på väggen. Denna vägg som kan svängas åt sidan och trolla fram en duschkabin med snygg duschkonsol. Ett litet takfönster ordnar friskluftsintaget. 

Vi tycker

Detta är en helintegrerad instegsbil. Men den ger ett mycket gott intryck. Både vad gäller kvalitetskänsla och design. Visst. Här och var ser man att de sparat in på kostnaderna. Som de lite rassliga låsen till skåpsluckorna.

För småbarnsfamiljen eller om man vill ta med sig barnbarnen är det här en husbil väl värd att beakta. Som tillval kan man få en femte sittplats med säkerhetsbälte.  

Fakta

Vi gillar

  • Barnkammaren
  • Lätt att röra sig ombord
  • Ramfönster
  • Sittgruppen

 

Vi önskar

  • Mer omsorg vid kabeldragningen
  • Bättre lucklås och gångjärn

Utrustning

Dubbla airbags, start/stopp system, ABS, ESP, ASR, farthållare, partikelfilter, Fix and Go-kit (inget reservhjul), centrallås, TPMS automatisk däcktryckskontroll,  Truma Combi 4 värmare, spis med 3 gaslågor, Thetford vridbar toa, 136 liters Thetford kyl, LED-inomhusbelysning, 100 AH, bodelsbatteri, 2 st 11-kg gasolflaskor.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email