Meny

.

Klädde om mina dynor

Jag bor heltid i min husbil, en tio år gammal Frankia. Det sliter såklart lite mer på bilen än om den hade varit ett fritidsnöje. Särskilt tydligt syns det i sittgruppen. Den har med åren blivit sliten och ger et lite trist intryck. Även om jag tvättar den blir den inte som ny längre. För hemtrevnadens skull ville jag därför klä om den.

 

Av Håkan Bengtzon

 

I original hade jag en ljus klädsel. Något jag tycker om. Men nu när jag skulle byta ville jag inte bara få fräschare version av samma klädsel. Jag ville få en ny look, ny känsla. Därför valde jag en mörk klädsel. Att den står emot smuts bättre är ingen nackdel.

 

Valde halvskinn

Jag tycker om läderklädsel. Men det blir svettigt på sommaren så jag föredrar textil i framstolarna av komfortskäl. Men för att få fördelarna med skinnets slitstyrka och att det är enkelt att hålla rent valde jag att klä de delar som slits hårdast i skinn men ha textil i övrigt. Dock inte riktigt läder utan konstläder, för att hålla nere kostnaden. I sofforna är det helskinn eftersom jag inte sitter där lika långa stunder.

 

Bra skick på skumplasten

Jag har tidigare köpt ett släpvagnkapell hos Linköpings Bil & Marintextil. Resultatet var gott och servicen hög, så jag kontaktade dem igen för att klä om dynorna.

När originalklädseln togs av kunde vi se att skummet i dynorna var i gott skick. För att den nya klädseln skulle bli enklare att forma syddes det dit ett tunt skumlager.

 

Som att köpa ny soffa till hemmet

Det tog fyra dagar att klä om soffornas dynor och framstolarna. Prislappen var 23 000 kronor. Mycket pengar, men kostnaden ska jämföras med att köpa en ny soffgrupp till ett vanligt hem. Husbilen är ju mitt hem.

Jag är mycket nöjd med resultatet. Det känns mer ombonad i husbilen nu. Och fräschare.

Originalklädseln var ganska sliten.
Del av ryggstöd tillklipt
Ett ryggstöd klart att monteras på stol
Tunn skumplast ska sys fast
Det är god precision på sömnaden, hantverket är i toppklass
Det färdiga resultatet. Känns mer ombonat. Jag passade på att byta gardinerna till taksängen och kapporna över sidorutorna. Gjorde dessutom kapporna större för mer ombonad känsla.

Dela denna artikel

Facebook
WhatsApp
Email
Utskrift